"Топли" сметки: Ниски температури през март и поскъпване!

Проф. Никола Калоянов за по-високите сметки за отопление
8 май 2018 10:00,
33
"Топли" сметки: Ниски температури през март и поскъпване!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Естествена основа за по-високите сметки за отопление на "Топлофикация София" през месец март са по-ниските средни температури в сравнение със същия период през миналата година, коментира пред "Фокус" проф. Никола Калоянов, ръководител на университетски център за енергийни анализи и на катедра "Топлинна и хладилна техника" в ТУ.

Още по темата

По думите му през март тази година средната температура е била 6 градуса, за сметка на регистрираните 9 през миналата година, което е наложило увеличаване на нивата на ползваната електроенергия.

Проф. Калоянов допълни, че другият фактор за по-високите сметки е цената на единица топлина, която през април, 2017 година, е била повишена с близо 24%.

"Ако разпределението на потребената топлина се прави по правилата, които са регламентирани в наредбата за топлоснабдяване, това приемам за обективно. Но органът, който прави това разпределение, според същата наредба, е т.нар. "топлинен счетоводител".

Ако там човек направи нещо субективно и "изкриви" нещата, тогава ще се получи една необективност. Но не допускам някой нарочно да увеличава или да заличава сметки", твърди той.

Проф. Никола Калоянов допълни, че всеки един гражданин има правото да поиска проверка от "Топлофикация София", ако смята, че има несъответствие между сметката му за ток и реалното му потребление.

Той уточни, че "Топлофикация София" не може по своя преценка да определи размера и начина на формирането на сметките.

"Цената на електроенергията у нас е съпоставима с цените в другите европейски страни", категоричен бе още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
Европа преди 5 години
Взех справка на база средна заплата - чиста, в З. Европа - Германия, Испания, Британия.Сметката им за отопление, ток, вода и такса смет е 10% от средната им заплата - чиста.В БГ при средна заплата хиляда лева, чиста 800 - плащам - ток, вода, парно и данък смет -22% - ограбването на българите е страшно.Не взимам за пример бившите соц. д-ви, при някой от тях разликата е в пъти по-ниска, плащат билет между 32 ст. и 52 ст., а литър бензин под и около един лев.Българинът е грабен жестоко!
23
1
 
5
 
! Отговори
Taka преди 5 години
Така играе отбора от топлофикатор и счетоводител, каналджия и енергетик.Те имат свобода на удара.Противникът от потребителите е запълнил игрището и всеки си отваря само устата и нищо не прави с ръцете.Топката постоянно ни удря по главите и точките са за първия отбор само.
22
1
 
14
 
! Отговори
март преди 5 години
От топлофикация искат да кажат, че март е бил по-студен от най-късия месец декември и най-студен?! Началото на март беше необичайно топло. Студено беше в края и то 1 седмица, когато денят дебелее за сметка на нощта! Не може когато денят е 8 часа сметката да е по-ниска, а когато денят е повече от 12 часа да е по-голяма.Елементарно!
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Монопол с подкрепата на енергийната мафия. Те определят цената, те определят колко изразходваш, с техните си уреди: и ток, и парно, и вода.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато един монополист се опитва с думи да ти обясни защо сметката ти е такава, а не с цифри , то значи прозрачност няма.не съм съгласен в много от нещата за калкулацията на електроенергията, но поне като ми дойде сметката всичко си е включено- толкова киловата по толкова % за това, това и това и сметка Х.При топлинното счетоводство отчитане няма, и всичко е на базата "хляба и ножа са в мен, цената ви е толкова".
19
2
 
13
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Ами да, отказала съм се от ТЕЦ-а и въпреки това сметката ми за март е 111 лв.---цялата работа почва да става абсурдна вече.Аз наистина си мисля, че тепърва много0 хора ще почнат да се отказват.Имайте впредвид,ч е не са дошли изравнителните - точно за последния сезон ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ ИЗСУРВАКА С +24% УВЕЛИЧЕНИЕ, ДА ТОЧНО ТОЛКОВА Е - ПРОВЕРЕТЕ !!! /за София говоря за страната нямам данни/И никой не излезем никой нищо не казва, затова турците ви викат РАЯ !
18
2
 
12
 
! Отговори
Л преди 5 години
До SsАми да, отказала съм се от ТЕЦ-а и въпреки това сметката ми за март е 111 лв.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пийте по един аналгин или беналгин.Задължително със студена вода.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има нещо Датско в Гниляне.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И други като Вальо Топлото искат джакузита.
14
1
 
9
 
! Отговори
красимир преди 5 години
А защо всички познати не са получили сметките си по пощата?Както и аз. Има нещо гнило.
13
1
 
28
 
! Отговори
питанката преди 5 години
Това най-малоумният журналист ли го е писал? Става дума за топлинна енргия, а половината статия е объркана с електроенергия. Такова понятие няма:"цената на единица топлина", защото в шести клас се учи дефиницията за топлина (степен на нагрятост на телата), а тя няма цена. "проверка от "Топлофикация София" .... несъответствие между сметката му за ток и реалното му потребление" - от кога Топлофикация продава електроенергия на консуматорите си??? Много тъпо, господа!!!!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този не знае за какво говори - за ток ли, за парно ли?
11
1
 
29
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Нормално е да са по-високи сметките през март 2018-та при този начин на формиране на сметките, при който се смесват по изключително порочен начин средногодишни стойности от миналата година с температурата за един месец сега и миналата година. Би трябвало на всеки да му е ясно, че по подобна методика няма нищо общо между потреблението и сумите за плащане.
10
1
 
9
 
! Отговори
IYI преди 5 години
заради това, че се трият препратките, добре е да знаете и прочете, какво точно и важно за потребителите, пише един БГ инженер. Може да го откриете на блога на ГКотев. Успех!
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Фъндо.Само така. Геноцид до дупка за това просто племе. Докато мърда.
8
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът най много от всичко обича да мрънка и ако може да не плаща.
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И плюс 40 да е тия пак ще намерят начин да си оправдаят скубането! Така са се оплели вече в лъжи, че май и сами не си вярват. Лошото е, че вярваш или не, трябва да им платиш измислиците.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой разбра ли за боклукаааа на топлофикация ГЕОРГИ БЕЛОВСКИ ЧЕ ОСВОБОДИ ПОСТА СИ КАТО ДИРЕКТОР БЕЗ НИКОЙ ДА РАЗБЕРЕ, НИТО КАЗАХА ПО ТЕЛЕВИЗИЯ НИТО НИКЪДЕ, А ЗАЩО :ЗАЩОТО НАЙ МАЛКО 5 МИЛИОНА Е ГЕПИЛ И 30 % ЗА ГЕРБ И НИКОЙ НЕ РАЗБИРА ЧЕ Е НАПУСНАЛ, ТОВА СА ПОЛИТИЧЕСКИ ВРЪТКИ.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги Беловски ви натовари сметките да открадне някое милионче и се махна от поста си без никой да РАЗБЕРЕ.