"Топли" сметки: Ниски температури през март и поскъпване!

Проф. Никола Калоянов за по-високите сметки за отопление
8 май 2018 10:00,
33
"Топли" сметки: Ниски температури през март и поскъпване!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Естествена основа за по-високите сметки за отопление на "Топлофикация София" през месец март са по-ниските средни температури в сравнение със същия период през миналата година, коментира пред "Фокус" проф. Никола Калоянов, ръководител на университетски център за енергийни анализи и на катедра "Топлинна и хладилна техника" в ТУ.

Още по темата

По думите му през март тази година средната температура е била 6 градуса, за сметка на регистрираните 9 през миналата година, което е наложило увеличаване на нивата на ползваната електроенергия.

Проф. Калоянов допълни, че другият фактор за по-високите сметки е цената на единица топлина, която през април, 2017 година, е била повишена с близо 24%.

"Ако разпределението на потребената топлина се прави по правилата, които са регламентирани в наредбата за топлоснабдяване, това приемам за обективно. Но органът, който прави това разпределение, според същата наредба, е т.нар. "топлинен счетоводител".

Ако там човек направи нещо субективно и "изкриви" нещата, тогава ще се получи една необективност. Но не допускам някой нарочно да увеличава или да заличава сметки", твърди той.

Проф. Никола Калоянов допълни, че всеки един гражданин има правото да поиска проверка от "Топлофикация София", ако смята, че има несъответствие между сметката му за ток и реалното му потребление.

Той уточни, че "Топлофикация София" не може по своя преценка да определи размера и начина на формирането на сметките.

"Цената на електроенергията у нас е съпоставима с цените в другите европейски страни", категоричен бе още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
14
 
! Отговори
иван преди 5 години
ще ни натоваярят и с изравнителните готвят се да ни съдерат кожата но ще организирам протести ако ми дойде по новите цени или много голяма изравнитена. Не ги тормозя но да внимават да не ги почна пак по фб и сайтове крадливата гад от правителството и кевър
3
3
 
17
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
2
3
 
33
 
! Отговори
Jek преди 5 години
През март имаше много купеста облачност. Това много вдига сметките за парно. Пълен смях. 150 лв за топъл март и 100 лв за февруари.
1
2
 
28
 
! Отговори
Обречени преди 5 години
Няма спасение от тази мафия...Януари сметката ми за парно беше 100лв...Февруари 115лв и март вече е 160лв...Да ви пикам на субективното и обективното *** гадни...За лекарства и маниполации в Турция да ги дадете тия пари!!!