Лукс имот в София – търсят го за живеене, но и за инвестиция

Интересът е към жилища в центъра и около Докторския паметник
63
Лукс имот в София – търсят го за живеене, но и за инвестиция
Снимка: Unique Estates

Пазарът на луксозни имоти в България отбелязва умерено първо тримесечие на 2018 г. Това показва новият анализ на консултантската компания Unique Estates.

Интересът за луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция, но предлагането продължава да изостава. Причината е липсата на качествено ново строителство, което отговаря на нуждите на купувачите, както и ограниченият избор от жилища в централните райони на София, които са търсени най-вече с инвестиционна цел.

Тези фактори се очаква да доведат до продължаващ лек ръст на цените в луксозния сегмент, докато броят на сделките ще се запази около нивата от предходната година, прогнозират брокерите.

Търсене и предлагане

През първото тримесечие на 2018 г. пазарът на луксозни апартаменти остана активен основно в по-ниския ценови сегмент – до 300-350 000 евро. Сделки се сключваха основно в централните райони на София и около Докторски паметник, като голяма част от търсенето е с инвестиционна цел, посочват от компанията.

Основното търсене в тези райони е на апартаменти в стари аристократични кооперации. Купувачите са основно хора със свободни капитали, които се интересуват от жилища за ремонт, в чието обновяване да инвестират и да ги препродадат впоследствие на по-висока цена.

Другият тип търсене на апартаменти в централната част на София е отново с инвестиционна цел, главно за отдаване под наем в придобилите през последните години популярност платформи от типа на Airbnb. Не липсват и покупки за жилищни нужди.

Относително активни като сделки в по-ниския сегмент на луксозния пазар през първото тримесечие бяха и южните райони на София, около бул. "България", както и кварталите по Витошката яка. И там продажбите бяха основно на апартаменти с цел покриване на жилищни нужди.

В средния ценови сегмент на луксозния пазар – 500-800 000 евро, сделките през първото тримесечие бяха значително по-малко. Причината е слабото предлагане на къщи и апартаменти, които отговарят на търсенето на купувачите.

Според брокерите от Unique Estates изискванията към апартаментите в този ценови сегмент са да са с голяма квадратура – поне 200 кв. м, най-малко три спални с баня към всяка от тях, гардеробни, поне две паркоместа и хубава гледка. При къщите изискването е за модерна архитектура, голям двор и "умно" управление на имота.

Висок остава и интересът към покупка на ексклузивни къщи и резиденции, чиито цени обичайно надхвърлят 1-1.5 млн. евро. След силните сделки в този сегмент през миналата година обаче в момента предлагането е ограничено.

Общата активност на пазара на луксозни имоти през първото тримесечие се запазва на нивата от миналата година както при продажбите, така и при наемите. Прогнозата на брокерите е за задържане на обема продажби заради недостига както на подходящи проекти в строеж, така и на парцели с добра локация за бъдещо строителство.

Цени

Годината започна с продължаващ ръст на цените на имотите в централните софийски райони, които вече се продават средно за 2300 евро/кв. м, като в района на Докторски паметник нивата са около 2700 евро/кв. м.

Обратно, засиленото предлагане на имоти под наем доведе до спад на цените спрямо миналата година. Тогава се наблюдаваше засилен интерес, особено към апартаменти в центъра на София заради Председателството на ЕС. Много от жилищата се наемаха предварително и това доведе до висока активност на пазара, която продължи до есента на 2017 г.

През последните месеци обаче търсенето намаля до обичайните си нива. В същото време пикът на покупките с инвестиционна цел доведе до последващо пренасищане на пазара с оферти за наеми и така цените в много райони тръгнаха надолу.

Прогнозата на компанията за 2018 г. е ограниченото предлагане да повиши леко продажните цени на пазара на луксозни имоти, докато наемите ще се запазят на сегашните нива или ще отбележат спад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 5 години
До мислителА не ти ли е по-странно, че от няколко месеца ги гледаш на цена Х и няма кой да ги купи, и след няколко такива статии , брокера им вика дай да го направим X+Y , че цените яко скачат :)))) Да не мислиш , че някой е отишъл с Х пари и те са го върнали??? Просто няма кой да им ги даде:) А те искат още??? Успех:)
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
XaxxТо направо Лондон Къща да си купиш
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59 - Да, разбрахме.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58Много ясно,че съм прав.Може и да не вземаме с жената софийските заплати,но ни стигат да си отглеждаме децата спокойно.Общият ни доход е 2500 лв.Не всичко е пари.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
51 - Ок братз ти си прав за себе си.
56
2
 
2
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Че гроздето е кисело е факт, но има и още един фактор, който се подценява - броят на качествени апартаменти в центъра е висок, но те просто не се продават. Такива жилища са инвестиция за поколения напред, и по-възрастните се изнасят някъде в околностите на града, а младите, които учат и работят, остават в центъра; общата тенденция е дори трето и четвърто жилище да не се продават, а да се дават под наем.
55
4
 
8
 
! Отговори
Бананоберач преди 5 години
Балона се надува,Надувайте момчета,Да стане на парчета :)Кой ще ти плати такива цени, като в околностите на Мюнхен и на почти всеки европейски град са сходни...
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Много лъжи се пишат. Истината е, че няма кой да купува , освен чужденци !!!!
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо си викам , ще купя един апартамент за едни 300-350 000 евро.., те взели , че свършили ......
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а около имота простотиа, лошо здравеопазване, мръсотия, смръдня, бездомни кучета , кал, клошари и изобщо лоша инфраструктура .... НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ЧЕСТИТО
51
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вярно че много се купува, хората бързат докато цените са още под 2000 евро на квадрат, но дори и при 2000 пак ще купуват макар и по-малко...
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятото имам дилема какъв басейн да купя за децата и да го поставя на ливадата в двора на селската си къща.Пък вие си се бутайте в апартаментите в София и си мислите, че сте върхът на сладоледа.
49
2
 
3
 
! Отговори
Pepi преди 5 години
До АнонименЯ кажи кой според теб кой са " престижните " квартали, че нещо не ми е ясно.
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като човек, който следи редовно от 7-8 години жилищния пазар в София ще се въздържа от оценки. Но не забравяйте, че България е ненормална държава и всичко може да се очаква.Няма да се учудя ,ако м2/в"престижни"/ райони достигне 5-6х евро....
47
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 5 години
До от ГЕРБ ли си?Съвсем сериозно питам. Докажи че инфлацията е двуцифрена.
46
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бориславо, кварталите в "полите на Витоша" имат един от най-лошите климати. Това е северен скат на планина, демек студ, малко слънце, чести инверсии набиващи мръсотията във въздуха баш там, и в по-голяма част от годината рязък въздух. За нормални улици, канализация и редовно сметоизвозване не става даже на въпрос. Казвам го като човек с вила в Драгалевци.
45
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой се прави на интересен и оплюва София, нека иде ама за по-дълго в Атина! Да се позавърти из кривите тесни и *** тесни сокаци, дето кола не може да мине, па да се разговори с "любезните" елини, които кат чуят че е българин стават още "по-готини", и после ще неще да преосмисли нещата...
44
0
 
0
 
! Отговори
от ГЕРБ ли си? преди 5 години
До Gost 39Сериозно питаш, или се шегуваш?
43
11
 
5
 
! Отговори
Борислава преди 5 години
Хитрите Софиянци бягат на чист въздух в полите на Витоша, а тия дето искат да дишат отровите, да се бутат в задръстванията, и да си трепят за паркоместа се бутат в центъра.Но така е криворазбрана цивилизация, мисли си че като е в центъра държи дядо Божи за шлифера.
42
6
 
5
 
! Отговори
Ииии преди 5 години
До АнонименТо като всички млади от прованса, идат в София и по скоро на Т2 , следва гладните пакита да стигнат на групи и до Софето да няма да стоят гладни. Застаряваща столица и многолюдни пакита няма ка да вдигнат цените. Чакам ги да се нанесат в скоро време по изоставените строежи.