Стара София: Домът на Яворов и Лора. Дом на любов, но и на смърт!

На ул. "Раковска" къщата функционира като музей
Обновена: 18 май 2018 10:40 | 18 май 2018 08:50, Петя Славова
44

На емблематичната ул. "Раковска" се намира къщата, в която от ноември 1912 година до трагичната нощ на 30 ноември 1913 година живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова.

От 1963 година къщата функционира като музей. Вътре са изложени някои лични вещи както на Яворов и Лора, така и на Мина Тодорова.

След като години наред тази красива сграда тънеше в разруха, от 2017 г. къщата музей на един от най-талантливите български поети Пейо Яворов отново е отворена за посетители. Тя е построена от незнаен архитект за малко популярния, но видимо заможен по онова време столичанин Васил Беленски.

Къщата е започната през 1899 година и е завършена за 4 години. Няколко години по-късно Пейо Яворов и дъщерята на Петко Каравелов - Лора, са привлечени от нея и наемат втория ѝ етаж, съобщава Bulgaria ON AIR.

Поетът и Лора живеят в нея малко повече от година. До фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва... и ослепява.

Началото на края започва през 1912 година, когато там се нанасят Пейо и Лора, и то със завета да изживеят любовта си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Литературата е най-голямата загуба на време в училищата... Нищо полезно и приложимо.И Пейката, ако беше писал за войанта, за силата, за мъжествеността и смелостта, щеше да е друго. Нашия - любов и чувства ... Бе ейййй ! Това не са мисли на истински мъж !
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама се е самоубил, нали ! Още малко, да попенм и разни музиканти за примери да даваме .... Еййййй ! *** се тоя свят ! От началото на 20 век право в земята въврив всичко ....
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че цялата идея с огромни централизирани правителства и затриване то на клановете беше грешка ... Това равнествлто не работи.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35 - Правителството са макс 500 парчета. Останалите са много повече и избират правителството. Трябва да сина закон, който казва, че ако хората кажат НЕ, правителството дава оставка и се назначава ново, НА МОМЕНТА. Иначе, как ще си избиваш собствения си народ ! А !
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 не е право - ако нароад иска да се бунтува, право на правителството е да смазва бунтувете с кръв. Всеки който руши държавността, залагайки на насилието е ТЕРОРИСТ!И легитимното правителство има право да го смачка.Ако сега се появят партизани по улициет и искат да отцепят варна, която да стане нов Крим и ад се отдели от България пративетелството ще изпрати танкове.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яворов е бил любомец на жените - Багряна, Дора габе, Ана карима, Лора, Мина....всички са се обръщали като минел ЯворовТой е приятел и с Тодор Александров и със Сандански - два враждуващи лагера.сред най-интилигетните мислители на българи като П.Тодоров са негови приятели, проф . Ив. Шишманов праща него и Елин Пелин в Париж да се изучат.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25 - слабак ли? Яворов е ходил и СЕ Е БИЛ в македония! дебелянов взима участие във първата Световна война и умира в нея, Йовков взима участие в нея, Яворов е със сандандки на първа линия в Балканската война, а Гео Милев подстрекава към размирици и войнишки въстания. гео милев е един терорист!
32
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 16-17 трябва да се учим, как да живеем, как да изкарваме парички, как да се кефим на живота - А не да четем за тоя, който в днешно време, щеше да е на терапия и една шеша хапове ...
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Мамо ! Искам да стана поет ... Като Яворов !"Представята ли си реакцията ?
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Ем виж, ако народа иска да се бонтува, то си е негово право :)
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яворов, когато забие градушка ми идват стиховете родени от неговата чувствителност. Само това да беше написал, заслужава поклон!
28
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Журналистката е явно неграмотна! Първо, не е уточнила, че става дума за София. Второ, в София не съществува улица с име "Раковска". Улицата е "Г.С.Раковски".
27
3
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Имам предвид като поет. А и тогава управляващите са били главната причина народа да иска да се бунтува, или намираш Фердинанд и "благородната" пасмина управляваща Европа за нещо позитивно?
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гейо Милев е подтиквал народа към бунт, но тогава сме имали държава и си е получил заслуженото.
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яворов е слабак, който дължи славата си на таблоидни изпълнения и скандали.Нищо чудно че е любимец на всяка лелка. Тогавашният еквивалент на реалити "звезда".Сравенете го с Гео Милев.
24
2
 
15
 
! Отговори
Go_ преди 5 години
Улицата е Раковски, бе журналистете!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дома на героите от Тютюн, няма ли да го посетим ?Джумаята 14 - Там е къщата на Ирина Флорин и Борис Дали !
22
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е, че ни карат да учим за този депресиран самоубиец, който само хленчи за любов ... Мъж и половина ... Сравнете го с Ботев и ми кажете, че не е .... Абе правете си зиводидте !
21
2
 
12
 
! Отговори
Xx преди 5 години
Петя, Петя, дето си работила по публикацията, сигурно си била болна и не си присъствала в час,като сте учили за Яворов по БЕЛ.Поне за матурата не го ли прочете, момиче?Щеше поне да знаеш, че Яворов е псевдоним на Пейо Крачолов.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13 - А да си се замислял, че Ботев в отишал на смърт именно заради семейството и народа си ? А ? КАЖИ БЕ ! Но може би си прав ... Май му е била напразна саможертвата, като гледам, какво се случва днес ...