За инвеститорите: Удвояват ел. мощностите в зона "Божурище"

410 млн. инвестиции са привлечени в индустриалните ни зони
21 май 2018 10:37,
7
За инвеститорите: Удвояват ел. мощностите в зона "Божурище"
Снимка: НКИЗ

Мощностите за ел. захранване в икономическа зона "София-Божурище" се удвояват. МРРБ даде разрешение за строеж на кабелно трасе за осигуряване на допълнителни енергийни мощности за инвеститорите в зоната.

"Трасето ще бъде изградено в рамките на следващите три месеца, така че инвеститорите трябва да са спокойни за доставките на необходимите количества ток в зоната", каза изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес, цитирана от пресцентъра на компанията.

НКИЗ работи с ЧЕЗ за разширението на електромощностите, необходими за работата на инвеститорите в зоната в Божурище от средата на ноември 2017 г.

Още по темата

Договореното разширение е 30 мегавата, като 13 мегавата ще се реализират на Етап 1 на зоната. На втори етап ще се присъединят 7 мегавата - чрез изграждане на възлова станция в зоната, а на трети етап - 10 мегавата, които ще се осигурят от подстанция "Банкя".

Причина за увеличението на електропотреблението е засиленият интерес към зоната в Божурище, където вече са избрали да реализират инвестиционните си проекти 22 чуждестранни и български компании, съобщиха още от държавната компания.

НКИЗ работи активно по изграждането на инфраструктурата там и преди дни бяха въведени в експлоатация две нови улици.

Барес съобщи, че в момента държавната компания започва работа в сътрудничество с Община Стара Загора за развитието на нова индустриална зона в града. Изграждането й ще следва модела на създаване на Индустриален и логистичен парк Бургас.

"В момента имаме над 45 заявления за инвестиционни намерения на компании, които си търсят терени в нашите зони. Това не се е случвало досега", добави още Барес.  

По повод едногодишната работа на правителството и на НКИЗ като част от икономическото министерство Барес припомни, че от създаването на компанията досега в нейните зони са привлечени инвестиционни проекти за над 410 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Драганов преди 5 години
Огромната сграда е логистичен център за Източна Европа на Юск ( Jisk) - датска мебелна фирма
6
1
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Мишле ли си, змей ли си, не знам, но никой не ме пита какво ще ми е потреблението, за да мисля какво да му отговоря, което при частните клиенти няма и как да стане. Днес са двама, утре остава един, как да знае, че половинката му ще си отиде следващата година и трябва да заяви по-малко ток?! Днес съм тук, утре може да съм друго жилище - пак няма как да предвидя колко ток ще позлвам, а то може би и затова не ме и питат, както ти погрешно твърдиш.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой може ли да каже каква е огромната сграда, която се строи в Божурище? Виждам я в далечината и всеки ден се чудя какво е това огромно нещо.Иначе в България няма различни тарифи за мощност предоставяни на частните клиенти (поне от сайта на ЧЕЗ не се вижда да има), тъй че коментар номер 3 може би първо трябва да си провери фактите за страната, в която очевидно не живее. България е студена страна и просто няма как да си на тарифа под 5kw през зимата - ако се въведе, ще стане много лошо.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ее ама там се говори за нови мощности, още 40МW ако се хапнат от фирмите са пари :)гражданите ядат един Х и няма да се промени каквото и да им сменят ;)става като промоция за нов тарифен план - промоциите са само за нови абонати.
3
2
 
2
 
! Отговори
змей преди 5 години
До Анонимен 1За фирмите може, а гражданите - кучетата ги яли.значи гражданите масово заявяват най-ниската такса за присъединяване на най-ниската мощност и после като надскочат товара , което се случва често :))) предпазителите в трафопоста сработват :))) ... значи ако си заявяват по-високата мощност няма да се случва това ... едно болерче, една печка , един климатик , един компютър , една пералня , един фризер и като пуснем помпата за вода и утича системата :))) ...
2
2
 
8
 
! Отговори
млад кокос преди 5 години
Фирмите генерират работни места и приходи. Гражданите в Гурмазово да се организират и да подадат колективен иск към ЧЕЗ, да им оправи мощностите. Искаш нещо наготово ли?
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В същото време в квартал Гурмазово, точно до инсутриалната зона, трафопостовете са прекалено малко и прекалено стари и постоянно прекъсва тока в квартала от претоварване на мрежата. За фирмите може, а гражданите - кучетата ги яли.