Синя, зелена, червена река... Що е то? Слатинска река в София!

Какво замърсява водата в Слатинската река?
22 май 2018 12:30,
27
Синя, зелена, червена река... Що е то? Слатинска река в София!
Снимка: Facebook, Boris Boev

Кобалтово сини води - това не е мечта, а цветът на Слатинската река в София. На гледката се натъкнал Борис Боев, като става ясно, че не за първи път реката се оцветява в отровно синьо.

"Това е някакъв канал, който е в индустриалния двор на площада на авиацията в София", пише Боев във Facebook с въпрос - откъде идва този цвят на водата?

Той направил 7-8 неуспешни опита да подаде сигнал в отдел "Води", на спешния телефон 112 му съобщили, че са приели информацията му, но той решил да се свърже и с медиите.

Снимките му предизвикали коментари и в социалната мрежа: "В рамките на деня доста приятели и непознати хора казаха, че това си е практика", казва Боев пред bTV.

Синя, зелена, червена река... Що е то? Слатинска река в София!
Снимка: Facebook, Boris Boev

По спомени на негови близки през последните 15-20 години Слатинската река многократно е ставала червена, синя или зелена.

"Става като приказката за златната река, намерихме прототипа, но имам усещането, че това никак не е смешно", коментира мъжът.

"Трудно се установява оцветяването, тъй като водата тече и то си заминава", отбеляза кметът на Район "Слатина" Наталия Стоянова.

По думите й вчера Звеното за аварийна помощ и превенция на СО заедно с представител на РИОСВ е взело проби и състоянието на водата е било установено като добро.

Михаил Георгиев от инспекцията посочи, че вероятно става въпрос за незаконно заустване.

На този етап обаче не е ясно кой е източникът. В района има цехове.

Eкспертите на РИОСВ – София извършиха незабавна проверка след сигнал за оцветени в синьо води на река Слатинска. Направен е обход по поречието на реката след посочения в сигнала замърсен участък, съобщиха от РИОСВ.

Към момента на проверката не е установено оцветяване и отлагания, както и нерегламентирано изпускане на води от промишлени източници.

Взети са проби и е извършен експресен анализ.

Резултатите показват, че състоянието на реката отговаря на изискванията за характеризиране на повърхностните води. Предстоят последващи проверки за установяване на източника на замърсяване.

РИОСВ – София напомня на гражданите, че сигнали се подават на публикуваните на официалната интернет страница зелени телефони – 02/860 51 52 и 0887 787 484.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Йордан преди 5 години
Да не забравим,че наблизо е герена и сините *** са се *** от страх преди баража утре!
21
0
 
1
 
! Отговори
ВЕСКО преди 5 години
ВОДАТА СЕ ЗАМЪРСЯВА ОТ НЯКОЯ ГЕРБЕРСКА ФИРМА И НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ,ЧЕ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ НИЩО. ПРОСТО НЕ ИСКАТ ДА ПРАВЯТ ПРОВЕРКИ И ДА ГИ СПИПАТ. ЕЙ ЗА ТОВА, ТАКИВА КАТО ТАСКО ЕРМЕНКОВ ВДИГАТ ПАРА ,НО КРАДЦИТЕ ,КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ВИНАГИ ИЗВЪРТАТ НЕЩАТА И СЕГА ТРЪГНАЛИ ДА ГО ГОНЯТ ОТ ПАРЛАМЕНТА. СЛЕД ВСЯКА ТЯХНА ДАЛАВЕРА ТРЪГВАТ ДА ТЪРСЯТ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ .
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички хора трябва да контролират природата,защото ако чакаме само на институциите и ХЕИ,нищо няма да стане.Взимайте проби и носете в ХЕИ или лабораториите за изследване,напишете датата и откъде сте взели пробата.Иначе оставаме без чиста вода,риба,животни,почва,че и растенията поемат токсини.Трябва да се задължат всички производители,по ЕС стандартите да пречистват водата и спазват еко нормите,ако не - да се закриват!Защото проблема със замърсяването е страшен!
19
0
 
13
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Качеството на водата е в норма, нищо, че е синя и зелена. Същото като качеството на Софийска вода!
18
1
 
11
 
! Отговори
nina преди 5 години
Червена, зелена, синя... После, Таско Ерменков виновен. Оказа се, че докато отиде екип на БТВ водата в реката вече е нормална. Та и питейнаста вода: информацията е от една седмица, огласена след този срок от Т. Е., междувременно, ако е имало нещо-оправено е, той-на съд. Тези от ГЕРБ и БСП няма ли си седнат на зад.ниците и да работят за държавата? Втръснаха ни дребните им заяждания!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не разбирате долни комунисти, това не е замърсяване, това е обогатяване на водата с демократични багри.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100% това е фотошоп от руски ботове, и всички които потвърждават историята също са руски ботове.Не може в тивкостан да има такива замърсявания, тук всичко е мед и масло.
15
1
 
6
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Сега, не че нещо ама ако 'състоянието на водата е било установено като добро', как да реагираме на думите на Ерменков и опровержението от СЪЩИТЕ (община и РИОСВ)? Значи ли това, че състоянито на водата по чешмите също е толкова 'добро' като на слатинската река?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zombay""Река" има ли у бг-то някаква 'река' дето най-малкото не е открит мръсен канал в който и да е бил град?"Има бе, тия, които не минават покрай градове
13
0
 
2
 
! Отговори
zombay преди 5 години
"Река" има ли у бг-то някаква 'река' дето най-малкото не е открит мръсен канал в който и да е бил град?
12
0
 
18
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Гледам, че там е печатницата на един вестник, на един човек.Няма нищо притеснително.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
накарайте риосв да пие от тази вода след като е в добро качество.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е наред, водата е напълно годна за пиене!!!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 5 години
Слатинци са виновни-вечер пият ментета,пик.ат в реката,и на сутринта различни цветове-то не беше мента,син джин,червена ракия,а най вероятно за последно се изси.рат и ето кафево е на цвет и мирише,да си пият светенната вода,и да бъдат свещенни,хаха
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял сен се опитвам да разбера къде се влива тази река
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Трудно се установява оцветяването, тъй като водата тече и то си заминава", отбеляза кметът на Район "Слатина" Наталия Стоянова.Отлична логика. Следователно нямаме замърсяване, няма виновни, всичко е супер. Тогава може тая кметица да отпие една глътка като се "отмие" синьото и ще повярвам и на нея, и на РИОСВ, че водата е чиста.
6
3
 
11
 
! Отговори
фрунзе преди 5 години
Подозирах отдавна, че САЩ мяткат високоточни бомби пълни с *** над слатинската река...
5
9
 
4
 
! Отговори
Строго секретно! преди 5 години
Всички реки са замърсени. Черно море също е опасно защото в него се изливат мръсните канали на на два континента. В България въздуха е наситен със финни прахови частици, азотни окиси и тежки метали. През последните години се наблюдават и завишени нива на радиационния фон. Чрез набор от високи военни технологии великите сили прилагат геноцит към редица държави. България е една от тези държави. Целта е постигането на пълно обезлюдяване на територията за да могат да я дадат на Израел.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не гледайте снимките а слушайте ГРОБ! Водата в София е с много добро качество, също както и водата в тая бара не е замърсена!
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според РИОСВ нямало установено замърсяване. :DПомислете си пак дали Ерменков е "терористът".