Спорен небостъргач в "Стрелбище", търси се вариант

В плановете на София – удължаване на линии на метрото
22 май 2018 08:02, Петя Славова
15
Спорен небостъргач в "Стрелбище", търси се вариант
Снимка: Bulgaria ON AIR

Общината търси варианти за разрешаване на казуса със спорния строеж на небостъргач в столичния квартал "Стрелбище". Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков, който представи и плановете за развитие на София. Те включват и удължаване на сегашните линии на метрото към Симеоновския лифт, Студетнски град и "Слатина".

Около 800 са забавените преписки от кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, арестувана миналия месец за подкуп, обяви главният архитект на София.

Срещу самия Здравков също започна разследване на прокуратурата заради отказа му да изпълни съдебно решение, с което да даде зелена светлина за изграждането на небостъргач кв. "Стрелбище". За разследването срещу него той научил от медиите, съобщава Bulgaria ON AIR.

Наказателното постановление е в последствие на две глоби, които са наложени, един път за 1000 и един път за 13 000 лева. Втората глоба по делото е била платена с общи средства от общинските съветници в Столичния общински съвет.

Според Здравков решение по казуса може да има. А междувременно плановете на главния архитект са насочени към това столицата да стане град за хората.

Част от стъпките вече са предприети, а именно – ограничаване на паркирането в централните части на столицата и обособяването на пешеходна зона от площад "Света Неделя" до булевард "Витоша".

Главният архитект обеща и разширяване на метрото по Околовръстния път към лифта в Симеоново. В момента текат разговори със собственика на терена, откъдето трябва да мине метрото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е била планирана за 300 000, но болшевиките прецениха, че трябва да си докарат верни прогресивни селяни.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗамисълътРешението е повече от просто - нямаш гараж - нямаш кола.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
шефът на НИКМИ да излезе и като мъж да обясни защо семейството му е в САЩ, как стана заменката и колко е дал са стимулиране досега, а не да се крие и да си праща разни адвокати, които да обясняват как бил спазен закона.
10
0
 
16
 
! Отговори
Замисълът преди 5 години
София е планирана от най-добрите европейски архитекти.Трябвало да е с до 300 000 жители. Разрасне ли се, това да става чрез градчета-сателити около нея. Така е била запланувана и мрежата от улици, и цялата инфраструктура. Затова в центъра днес е такава гъчкана и блъсканица.Решено е било сградите да са оцветени във всички нюанси на жълтия цвят. Най-високите сгради да са 4 етажа, и много рядко да има 6-етажни. Знаете ли колко въздух и светлина е имало в София допреди 70 г. Водата е била рилска!
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Небостъргачи в София?Това е една голяма недомислица. Но ако все пак някой се натиска да строи такива, да го прави в най-северната част на града - там, където няма да закрива слънцето на никого.Глупост над глупостите е и идеята да се строи 33-етажен хотел на пл."Македония". Помислете само в колко много сгради стаите ще станат мрачни като в сутерен, защото в тях няма да влиза слънце.Който не ме разбира, нека да поговори със старите софиянци, които все още помнят града ни отпреди 70-80 г.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се има в предвид с какви същества се напълни София. Този небостъргач трябва да го кръстят - кулата Ортаник по аналогия на Властелина на пръстите, където злия магьосник си живееше в Бялата кула а отдолу пъплиха *** му
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
паркингът пред шератон си стои. докога ще е там, щом като зоната е пешеходна?
6
4
 
10
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Решението е този политически и олигархичен елит да бъде наказан при първа възможност. Ще оглеждам офертата на Слави за наказание добра ли е и ще гласувам за това. Нямам друг ход на следващите избори.
5
3
 
15
 
! Отговори
Смешки преди 5 години
А за заменката за парцела и за отказа за кръстовището на два етажа заради същия небостъргач се мълчи. Търси се един КЕШ.
4
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предпочитам през прозореца да виждам небостъргач а не мизерия
3
2
 
25
 
! Отговори
Men преди 5 години
За да няма небостъргачи трябва промяна в закона и бомбата, която заложиха герб и Диков - ако имота граничи с три улици може да се строи без лимит на височината. Трябва да се заложи максимална височина по квартали, небостъргачи само по цариградско около изхода на София..
2
7
 
18
 
! Отговори
1234 преди 5 години
За да няма небостъргачи, общината трябва да изкупи съответните парцели.За което трябват пари.Данъците ще трябва да се вдигнат драстично.За съжаление навремето бай тошо не е решил проблема с обезщетяването на бившите собственици, строил е панелки върху чужда земя. Бомба със закъснител.
1
4
 
26
 
! Отговори
БЧК преди 5 години
На село няма небостъргачи, няма проблеми с паркирането, въздуха е чист.. град - като град :))