И мръсна, и прашна... София е заплашена от евросанкции

Въздухът е най-отровен на "Цариградско", "Орлов мост", Ректората
55
И мръсна, и прашна... София е заплашена от евросанкции
Снимка: Булфото, архив

София е заплашена от европейски санкции, ако не се предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха, заяви проф. Иван Недков от Института по електроника към БАН пред БНР.

Според него най-сериозно е замърсен въздухът в района на бул."Цариградско шосе", около "Орлов мост" и Софийския университет.

Още по темата

Проф. Недков допълни, че София е многомилионен град и той носи всички нормални замърсявания, които са характерни за такива големи градове.

"Ние работим по един проект, който е финансиран от Фонд "Научни изследвания" за изучаване на фините прахови частици и разпределението им в град София. Разполагаме с една от най-съвременните апаратури за такива изследвания. Това са така наречените "лидари“, всъщност оптически радар. През 2016 година Столична община реши да се възползва от нашите възможности и направихме едно пилотно изследване за замърсяване на атмосферата в района на квартал "Младост". Течеше ремонт на "Цариградско шосе" и ремонт на улици. Видя се, че във времето, в което работят, облаците от прах над квартал "Младост" се увеличават. Единият от големите източници е трафикът, но при него частиците са в ниските слоеве на атмосферата и ако се мият редовно улиците, такова замърсяване би могло да бъде силно ограничено. Проблемите идват от фините частици. Те могат да се появят от горенето на твърди горива – на въглища, на дърва, да не говорим за горенето на гуми във "Филиповци". Това са вече опасни замърсявания", коментира още професорът.

По думите му разположението на София е такова, че е на дъното на една чаша, оградена от планини, което предполага, че там би могло да става натрупване на замърсявания.

"Това, което ние изследваме в момента много внимателно, е "Цариградско шосе". Възможностите на нашата апаратура са 25 километра. Има шест локални станции на Изпълнителната агенция за околна среда към Министерството на околната среда и водите и информацията, която те подават, е точна и ясна, но те са локални. Другата група, която се занимава с такива изследвания, това са гражданските движения. Те купуват едни приборчета, но те са с много ограничени възможности. Данните подлежат на големи съмнения. Третият играч – това е Институтът за хидрометеорология на БАН. Те не улавят частиците. Нашият проект дава такива възможности. Тук са и противоречията ни с големите структури. Ние можем да кажем къде са източниците на замърсяване и това е най-сигурният път за вземане на управленчески решения. В момента имаме данни от зимно-пролетния период. Бул."Цариградско шосе" има много сериозни замърсявания в старото колело към летището. При "Орлов мост" и СУ също има натрупване на замърсявания. Опасно е в края на зимния период, към 15.30-16.00 ч., когато интензивността на движението е много голяма", обясни още проф. Недков.

От 2018 година София-град е под много сериозно наблюдение на европейски органи за замърсяването на въздуха.

Има замърсявания, които са над нормите – фините прахови частици под 2 и половина микрона до 10 микрона. Невинаги обаче причините за това надвишаване на нормите са локалните замърсявания. Има фини прахови частици, които идват от други дестинации.

"Те са най-опасни, например прах от пустинята Сахара. Основното натрупване беше в Иран, но един много сериозен шлейф минава и над България", допълни проф. Недков.


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А бе половината коли в София,които са бараки да се разкарат! Чрез високи данъци и глоби! Другата половина да се движи на принципа четни,нечетни! Преди всичко тежкия транспорт! Баровците от Бояна,Драгалевци,Симеоново+братовчедите от Факултета да премахнат камините и кюмбетата! Солени глоби за замърсителите! И.....ще падне правителството заради протести! Това е истината!
50
0
 
7
 
! Отговори
До 49 преди 7 месеца
В никоя държава по света не са забранили колите, които не покриват Евро 4. Ти изобщо знаеш ли какво искаш?! Не знам откъде изкочи този мит за семействата с по 10-20 коли в България. Масовият случай е една кола, най-много две, докато продадат старата след като са си купили новата. Ако някъде имат повече от една кола, значи им трябват и една кола няма да им свърши работа. Твоите щения си ги запази за себе си.
49
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Забраняват всички коли, които не покриват ЕВРО 4 и готово!
Само в България данъците на нов автомобил са по-скъпи от тези на 20 годишен такъв!
След като всяко семейство има пари за 3-4 стари автомобила, ще има пари за една нова Дачия или Шкода!
48
1
 
10
 
! Отговори
ЕЙ преди 7 месеца
До Скапан град
Така е ,драги!Не беше такъв,докато не се напълни с такива като теб!Успех в живота!И с кинтите!
47
17
 
7
 
! Отговори
Скапан град преди 7 месеца
Този град е пълен ***! Мръсотия до шия,шум,мизерия,цогани и лоши хора!Тук съм заради заплатата,иначе на Софето бих и драснал клечката! Един град напълно заслужаващ да бъде заличен.Докато има кинтги тука сме!
46
6
 
15
 
! Отговори
Aman преди 7 месеца
Да джафкат колкото си искат, аз днес карах зад 2 леки камиона, които бълваха черна зной. Докато не ги спрат от движението тия отрови, ще си изгинем един по един.
45
1
 
0
 
! Отговори
Comis преди 7 месеца
Chudno, tuk nema nagli spreiove po nadpisite...
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а пясъка, дето го носи вятъра от сахара, как ще го спрете?
43
2
 
3
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Няма да се плашите, тук всичко отдавна е изгубено :-D
42
0
 
25
 
! Отговори
ДА преди 7 месеца
Фандъкова!Кога ще започнеш да миеш РЕДОВНО всички улици в София!?Не само булевардите,дето минавате богопомазаните?!Лятото дойде,прашоляка вече е факт!Айде стига с тия "фини прахови частици"!Виж и другите частици,дето се вдигат от вятъра по улиците!
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС защо не ни дава пари за да си почистим столицата, комунистите от Брюксел що не идат да се гръмнат някъде.
40
2
 
10
 
! Отговори
Валентин преди 7 месеца
"Проф. Недков допълни, че София е многомилионен град и той носи всички нормални замърсявания,"

от такива "професори" сме на това дередже; било нормално заърсяването. с такъв манталитет още щяхме да сме по пещерите, но добре, че се намират и дейни хора - кой изобщо ги държи такива мало умници като този на хранилката? Най-много да констатират очеваден проблем и винаги имат проблем за всяко решение.
39
0
 
7
 
! Отговори
ФПЧ преди 7 месеца
Освен замърсяване от източници в София, има голям пренос на замърсен въздух с ФПЧ към София. Регистрира се на Копитото.
38
0
 
17
 
! Отговори
Модерното преди 7 месеца
Стига глупости! Има квартали с по-мръсен въздух, особено есенно-зимния период, но там въздуха никога не е замерван. Докога по този начин ще се купуват гласове?
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не можем ли да решим проблема, като направим дупки в планините, разрушавайки части от тях? Китайците биха се справили.
36
11
 
17
 
! Отговори
к преди 7 месеца
колко ни струва ЕС .....

до 2016 ЕС струва на бедна България 29 Милярда !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5 милрда членски внос
за 14 милярда "санкции" ЕС вече ни осъди
за 10 милярда "санкции" в момента ни съдят

до кога гнусния ЕС ще пие кръвта на Бълагрия и ще ни унижава !!!!!!!!!!!!???????????????
35
1
 
4
 
! Отговори
Фандупкова преди 7 месеца
Такива са видимите резултати.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По две общински цистерни на квартал и да не спират да мият- просто е- с 20 машини може да се подобрят нещата, а вода - от реката в Бояна- безплатно- просто е. А сега се крадат едни милиони за едно "миене" годишно! Фандъчката вече не става нещо
33
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не виждам нищо да е писано за замърсяването на въздуха от печки, от дърва... Цяла зима за това се опявяше. А сега? И моята кола като я измия след 1 ден има фин прах отгоре, а като завали дъжд дори и за 10 минути изглежда цялата прашна. Но като мине 1 камион пред теб и зад него е цял облак прах, като задуха вятър и става като пелена от прахоляк. На повечето улици няма нормални тротоари и пръст се свлича по улиците. Да се мият по-често улиците.
32
3
 
20
 
! Отговори
ФПЧ преди 7 месеца
Откъде идва замърсяването в София се знае отдавна, но понеже ни заплашват санкции от ЕС, сега пак имитират дейност. Да припомня фактите накратко. Наднормено замърсяване има само с фини прахови частици (ФПЧ) и то само през зимата, заради използването на твърдо гориво - въглища, дърва, гуми и т.н. Всички останали източници на ФПЧ взети заедно не могат да надвишат наднормено въздуха в София. Вторият по-големина замърсител са неизмитите улици, а колите замърсяват 24 пъти по-малко от неизмитите улици