И мръсна, и прашна... София е заплашена от евросанкции

Въздухът е най-отровен на "Цариградско", "Орлов мост", Ректората
55
И мръсна, и прашна... София е заплашена от евросанкции
Снимка: Булфото, архив

София е заплашена от европейски санкции, ако не се предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха, заяви проф. Иван Недков от Института по електроника към БАН пред БНР.

Според него най-сериозно е замърсен въздухът в района на бул."Цариградско шосе", около "Орлов мост" и Софийския университет.

Още по темата

Проф. Недков допълни, че София е многомилионен град и той носи всички нормални замърсявания, които са характерни за такива големи градове.

"Ние работим по един проект, който е финансиран от Фонд "Научни изследвания" за изучаване на фините прахови частици и разпределението им в град София. Разполагаме с една от най-съвременните апаратури за такива изследвания. Това са така наречените "лидари“, всъщност оптически радар. През 2016 година Столична община реши да се възползва от нашите възможности и направихме едно пилотно изследване за замърсяване на атмосферата в района на квартал "Младост". Течеше ремонт на "Цариградско шосе" и ремонт на улици. Видя се, че във времето, в което работят, облаците от прах над квартал "Младост" се увеличават. Единият от големите източници е трафикът, но при него частиците са в ниските слоеве на атмосферата и ако се мият редовно улиците, такова замърсяване би могло да бъде силно ограничено. Проблемите идват от фините частици. Те могат да се появят от горенето на твърди горива – на въглища, на дърва, да не говорим за горенето на гуми във "Филиповци". Това са вече опасни замърсявания", коментира още професорът.

По думите му разположението на София е такова, че е на дъното на една чаша, оградена от планини, което предполага, че там би могло да става натрупване на замърсявания.

"Това, което ние изследваме в момента много внимателно, е "Цариградско шосе". Възможностите на нашата апаратура са 25 километра. Има шест локални станции на Изпълнителната агенция за околна среда към Министерството на околната среда и водите и информацията, която те подават, е точна и ясна, но те са локални. Другата група, която се занимава с такива изследвания, това са гражданските движения. Те купуват едни приборчета, но те са с много ограничени възможности. Данните подлежат на големи съмнения. Третият играч – това е Институтът за хидрометеорология на БАН. Те не улавят частиците. Нашият проект дава такива възможности. Тук са и противоречията ни с големите структури. Ние можем да кажем къде са източниците на замърсяване и това е най-сигурният път за вземане на управленчески решения. В момента имаме данни от зимно-пролетния период. Бул."Цариградско шосе" има много сериозни замърсявания в старото колело към летището. При "Орлов мост" и СУ също има натрупване на замърсявания. Опасно е в края на зимния период, към 15.30-16.00 ч., когато интензивността на движението е много голяма", обясни още проф. Недков.

От 2018 година София-град е под много сериозно наблюдение на европейски органи за замърсяването на въздуха.

Има замърсявания, които са над нормите – фините прахови частици под 2 и половина микрона до 10 микрона. Невинаги обаче причините за това надвишаване на нормите са локалните замърсявания. Има фини прахови частици, които идват от други дестинации.

"Те са най-опасни, например прах от пустинята Сахара. Основното натрупване беше в Иран, но един много сериозен шлейф минава и над България", допълни проф. Недков.


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
19
 
! Отговори
Уотсъне, преди 8 месеца
Страхотна идея при замърсен въздух да караш колело и дишаш с пълни гърди. София не е за колело отдавна. Единствено за придвижване в квартала става донякъде
30
7
 
18
 
! Отговори
Пътешественик преди 8 месеца
Обиколил съм половин Европа и ви казвам че са малко столиците с по-чист въздух и с вода от планината. София е прекрасна и спрете да хленчите.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами да вземат да я изчистят и измият
28
1
 
10
 
! Отговори
Бг преди 8 месеца
Вместо да плащаме санкции на ЕСто, тези пари могат да се използват за по-добра София!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От подзаглавието мога само да честитя на "гражданите" от комплекс Цариградски, и да им кажа добре дошли в София.
26
8
 
10
 
! Отговори
tc tc tc преди 8 месеца
До Елементарно Уотсън

Много си отворен, ама я виж сега картата на airsofia, че всичко е зелено откакто свърши отоплителния сезон. Иначе при колите има какво да се оправи. Трябва да се спират от движение дизели с премахнати ДПФ или катализатор. Както и много старите коли дето оставят облак зад тях като се движат.
25
3
 
19
 
! Отговори
ми да фанат да мият преди 8 месеца
Ако просто почистят канализацията, измият улиците и махнат тия гнусни павета дето 30 години не могат да ги наредят като хората ще намалее прахоляка с 60% ако вземат да закърпят и дупките ще падне с 80%!
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ф.а.н.д.ъ.к Сити е един грозен и мръсен и град, особено през зимата. През лятото зеленината донякъде скрива грозотията му.
23
0
 
15
 
! Отговори
Пешко преди 8 месеца
До Елементарно Уотсън

Не знам дали е добра идея баш тая администрация да се занимава с велоинфраструктурата, че до момента положението е отчайващо, а вече са отчетени едни 300 км велоалеи, разбираш ли
22
16
 
11
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 8 месеца
Елементарно решение - ограничете автомобилния трафик и дайте предимство на вело инфраструктура. Лорд Ганьо няма сам да слезне от автомобила. Той ако може да паркира пред входната си врата на етажа ще го направи.

Пък може в резултат на по-активния живот животът на лорд Ганьо да се подобри и увеличи.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При 1 300 000 000лв.БЮДЖЕТ
ФАНДЪКОВА ДА СИ ГИ ПЛАТИ.
КАДЕ Е ЗЕЛЕНОТО БИЛЕТЧЕ ???
20
1
 
15
 
! Отговори
WTF преди 8 месеца
До Дид
Всяка седмица си мия колата, и докато се прибера е покрита със сериозно количество прах. Да не говорим час след като съм я спрял пред блока до който в радиус от 100м има 3 строежа...
19
1
 
10
 
! Отговори
До общинарите! преди 8 месеца
С тази статия грубо опровергахте казаното за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ София.. направо сте за въжето всички до един в общината, как не ви е срам, не знам..
18
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Санкции те този път да си ги плати Бойко, че аз ще реша да осъдя столична обшина за това вече получих здравословен проблем и не мога да работя по специалността си.
17
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
затова сьм против небостьргачи в люлин защото ще затапят люлин от запад ще
спират вятьра от планината няма да има проветрение между блоковете дьрветата
масово се сечат колите вече са по тротоарите защото няма място не се мете и не се мие
16
4
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 8 месеца
ко моа да пратат 100 килотона санкции, ше почне да се диша по леко.
15
4
 
5
 
! Отговори
Heidi преди 8 месеца
E, pone sofiiska voda e obogatena s uran...i sichki sofiici sa velikodushno i gratis obogateni...
14
3
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
Проф. Иван Недков от Института по електроника към БАН е опушил централното табло с бушони и се нуждае от заслужен отдих.
13
8
 
8
 
! Отговори
Дид преди 8 месеца
Аз наистина очаквах София да е ***,но скоро пренощувах в центъра и оставих автомобила си на открит паркинг.Изненадата сутринта беше ,че по колата нямаше и прашинка.А в Търново откъде съм миеш вечерта колата си,пренощува една нощ само и на другия ден все едно си минал през пустинята,цялата в пепел...това е мръсен въздух....и това е ежедневно и целогодишно,докато управниците се кълнат че въздуха ни бил чист.Така че софетата да си дишат дълбоко,проблемът не е при тях само така изглежда.
12
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе най-добре си е в Кочинистана. Едни клоуни се бият в гърдите какви са родолюбци и как ще спасяват България, а същевременно карат 20 годишни таралясници и укриват данъци, като се осигуряват на минималната. После същите като чуят критика от българи в чужбина започват да сипят ганьовизми. Съвета ми към читавите млади хора е да напускат потъващия кораб, освен ако нямат проспекти за висока заплата.