30 лева за преглед на дете в Спешното на болница!?

Подобни случаи ще зачестяват, предупреждават специалисти
30 май 2018 07:22, Петя Славова
72
30 лева за преглед на дете в Спешното на болница!?
Снимка: архив, Reuters

За преглед на 5-годишно дете в спешния кабинет на ИСУЛ са поискани 30 лв., сигнализира бащата на момиченцето.

Мъжът твърди, че състоянието на детето му е било спешно, а дежурният лекар – че е неотложно.

Случаят е от 15 май –  Инес се буди със силни болки в дясното ухо. Родителите ѝ я завеждат в единствения дежурен кабинет за София – в ИСУЛ. След прегледа лекарката ги насочва към регистратурата, където трябва да платят 30 лева.

"Определено беше спешен случай. Наглото отношение на въпросната лекарка ме накара да бъда афектиран в ситуацията и отказах да заплатя. Детето е на 5 години и би трябвало да бъде освободно от всякакви плащания", категоричен е бащата Даниел Тодоров.

Лекарката от ИСУЛ, прегледала 5-годишната Инес коментира пред bTV, че детето е било с възпаление на едното ухо, което не е спешно състояние.

Според стандарта за спешна медицина, независимо от годините, когато състоянието на пациента е неотложно, прегледът се заплаща.

"Дете посред нощ да дойде с болка в ухото си е спешен случай отвсякъде. От друга страна, ние сме и търговско дружество, а според Закона за здравето спешно състояние е това, което води до непосредствено застрашаване на живота на болния", коментира изпълнителният директор на "Царица Йоанна – ИСУЛ" проф. Бойко Коруков.

За последната година загубите на ИСУЛ от пациенти, които не са спешни, са близо милион и половина лева.

"За съжаление, ще има все повече такива случаи, защото лечебните заведения излизат извън техните лимити и карат пациентите да заплащат, което е абсолютно нередно", посочи Христина Николова, юрист в Център защита правата в здравеопазването.

След ИСУЛ Инес е прегледана в "Пирогов", където по думите на бащата пари не са им поискани. Здравното министерство започва проверки по случая.


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
До:49 преди 9 месеца
Самата мисъл, че здравето е стока е престъпление към човешката цивилизация.
Антидуховност, антихуманност.
Не мога да си представя, че ще видя болен човек и няма да му помогна.
Трябва да си тотално изперкал*о неодушевено, за да не изпиташ състрадание.
Да, системата в БГ е несправедлива, да - заплащането е ниско.
Да си отстояват правата лекарите.
Да искат по-високи заплати и добри условия на труд, стаж, специализация.
Не може пациента да бъде наказан, заради лоша система.
Ужасен съм от диващината!
51
0
 
4
 
! Отговори
До: 49 преди 9 месеца
Който иска да си плаща! Но като си платил осигуровки, да плащаш допълнително е престъпление.
НЗОК не трябва да плаща на частните болници и центрове.
Всеки частен бизнес си поема рисковете.
Това е толериране на лекар. съсловие и създаване на корупционни практики.
Лекари на д-на практика да нямат право да упражняват частна такава.
Ето ви предпоставка за корупция. Държаните болници да не са ЕОД и т.н.
Частните - да, те са си обикновени търгаши.
За тях здравето е домат - стока, а те са зад сергията
50
0
 
1
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 9 месеца
ДО 49
КАКВО ЗНАЧИ НЕАСИГУРЕНО ДЕТЕ
ВСИЧКИ ДЕЦА ИМАТ ОСИГУРОВКИ
ПРЕГЛЕДАЙТЕ ЗАКОНИТЕ
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какво значи това,ако не е плащал осигуровки нима иска да прегледат детето му за без пари?ДЕТЕ НЕ ДЕТЕ,ЗА МЕДИЦИНАТА СЕ ПЛАЩА и на мен ми взеха 54лв.преди години в ИСУЛ за спешен преглед защото не бях плащала осигуровки с месеци!Платих си и съм доволна от отношението А СЛЕД ТОВА ХОДИХ ОЩЕ МНОГО ПЪТИ НА ПРЕГЛЕД но НЕ ми взеха НИТО лв.повече!За преглед на детето ми ПРЕДИ 19 ГОДИНИ платихме повече от 30лв,в частна клиника,как си го представяте добра медицина за без пари?!
48
1
 
1
 
! Отговори
НЗОК -2 преди 9 месеца
Лекарите казват учи 6 години - по същата логика няма да ползвате компютри, ако не сте програмисти, няма да ползвате вода, ако не сте водни инженери.
Извинявайте, но лекарите имат тотално изкривен начин на мислене, живеете в друг свят, близък до този на политиците.
Знаем че лекарското съсловие е толерирано чрез източване на каса, частници и т.н., знаем че лекарите са в симбиоза с мутрите - те плащат.
Има и други измерения, да взимаш пари от болен е безумно престъпление, всеки си плаща алчността!
47
0
 
2
 
! Отговори
НЗОК преди 9 месеца
Хората се възмущават от друго, не може държавна болници да иска пари.
Затова плащаме на Касата. НЗОК не трябва да плаща на частни клиники, центрове болници.
Там е проблемът. В София няма нужда от частни здравни заведения.
Когато НЗОК забави плащания на частници - умряха от глад частните клиники,центро.
Здравето не е стока!
Строим капитализъм с комунистически средства. (за лекарите учи 6 г. - по същата логика не карайте коли, докато не станете автомобилни инженери - що за изкривен начин на мислен
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 37
---------------------------
Българските лекари никому и с нищо не са длъжни. Като искате да се лекувате ще си плащате. На морето можете да хвърляте хилядарки по баровете,а ви се свиди за лекар и то за детето си 100 лв за преглед. След година -две и хилядарки ще предлагате ама няма да има на кого. Кой е спешен определя единствено лекарят а не Сульо и Пульо.
45
5
 
12
 
! Отговори
До 37 преди 9 месеца
Като родител на 3деца никога не съм позволявала някой да се подиграва и да ни прави на маймуни, препращайки ни към личния лекар. Спешното е длъжно да приема всеки, и осигурени, и неосигурени и ако се окаже, че състоянието Ви всъщност не е спешно, заведението ще получи заплащане за извършения преглед по същия начин, така както като отидете на море и посетите там лекар, който работи със Здравната каса. Навсякъде където си превишат правата искайте писмен отказ с обоснован отговор и посочен закон
44
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От 2002 година много пациенти заплащат хонорар на лекаря, защото лекарката дейност е наука,, техника та дори и изкуство.
43
3
 
9
 
! Отговори
и Аз преди 9 месеца
До Аз
неотложния кабинет към личният лекар, не издава направления - само преглежда. При спешни състояния особенно на деца, се отива в голяма болница и няма нужда да се губи време да се ходи до поликлиниките. Не се плаща за деца до 18год.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако, е здравно осигурено - не трябва да плаща!
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гласувайте отново с две ръце за тикви и бустани и ще плащате и повече. Погледнете една Румъния беше с 20 години назад спрямо нас, а сега са 20 по-напред. Направиха си истинска реформа в здравоопазването, спешната им помощ е с хеликоптери! В нашата страна след мъдрото управление на ББ какво постигнахме и коя реформа проведохме?
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пък в Америка, която е дъжава рай, според масата, ако знаеха колко повече щяха да платят
39
2
 
9
 
! Отговори
Aнонимен преди 9 месеца
Геноцидът в действие в беззаконна и корумпирана България, превърнала се в джунгла. Решението е, час по- скоро Терминал 1 и 2
38
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами... щом по закон се заплаща, значи трябва да си заплатят хората... 30 лева за здравето на детето ти са нищо, на който му се свидят- по-добре да не прави деца.
37
9
 
14
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Значи това дете има личен лекар, който примема и преглежда по график - безплатно. Този личен лекар има договор с кабинет за неотложна помощ, където преглеждат след работното време на личния лекар и през ноща. Отиваш там прегледа е безплатен. Те решават, че си спешен случай дават направление за специалист и при него пак е безплатно. Когато отиваш на преглед където ти си решиш си плащаш без значение за дете или възрастен става въпрос.
36
2
 
15
 
! Отговори
Кака Мара преди 9 месеца
Какините,със социализма се приключи преди около 30-тина години!
Сега живеем при капитализма,за който скачахте по площадите.При него всичко се плаща,а в здравето-зва пъти!Запомнете го това!
Демокрацията е само фасадата на капитализма!За наивниците и глупаците!
У нас най-много ме е страх от "здравната ни система".Площоне,плащане,плащане ...и никак не е сигурно дали ще те излекуват!Станаха много алчни докторите!
35
1
 
11
 
! Отговори
До 28 Демократ преди 9 месеца
И къде да си осигуря тази качествена услуга, за която съм готов да си платя?!
На теб май не ти се е налагало да ходиш по доктори, вкл. и зъболекари. Платено или платено чрез здравните осигуровки е все едно. Чист късмет е да попаднеш на добър лекар, който да направи необходимото. Разликата е в чакането - ако си плащаш минаваш бързо, ако си с направление от личния лекар, чакаш много.
34
2
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 9 месеца
Здравеопазване и търговия не са съвместими. Не може да правиш бизнес със здравето на хората. Пазарната икономика е абсолютна глупост и рано или късно ще се провали с гръм и трясък. Всяка система, която се основава на идеята за печалба не е социална, нито демократична. Щом става въпрос за парите - едни печелят, а други губят. Здравеопазването е хуманна дейност, която не може да се принизява до търговията.
33
3
 
9
 
! Отговори
Руцифер преди 9 месеца
А бе, жие слепи ли сте? Става въпрос за ДЕТЕ.