30 лева за преглед на дете в Спешното на болница!?

Подобни случаи ще зачестяват, предупреждават специалисти
30 май 2018 07:22, Петя Славова
72
30 лева за преглед на дете в Спешното на болница!?
Снимка: архив, Reuters

За преглед на 5-годишно дете в спешния кабинет на ИСУЛ са поискани 30 лв., сигнализира бащата на момиченцето.

Мъжът твърди, че състоянието на детето му е било спешно, а дежурният лекар – че е неотложно.

Случаят е от 15 май –  Инес се буди със силни болки в дясното ухо. Родителите ѝ я завеждат в единствения дежурен кабинет за София – в ИСУЛ. След прегледа лекарката ги насочва към регистратурата, където трябва да платят 30 лева.

"Определено беше спешен случай. Наглото отношение на въпросната лекарка ме накара да бъда афектиран в ситуацията и отказах да заплатя. Детето е на 5 години и би трябвало да бъде освободно от всякакви плащания", категоричен е бащата Даниел Тодоров.

Лекарката от ИСУЛ, прегледала 5-годишната Инес коментира пред bTV, че детето е било с възпаление на едното ухо, което не е спешно състояние.

Според стандарта за спешна медицина, независимо от годините, когато състоянието на пациента е неотложно, прегледът се заплаща.

"Дете посред нощ да дойде с болка в ухото си е спешен случай отвсякъде. От друга страна, ние сме и търговско дружество, а според Закона за здравето спешно състояние е това, което води до непосредствено застрашаване на живота на болния", коментира изпълнителният директор на "Царица Йоанна – ИСУЛ" проф. Бойко Коруков.

За последната година загубите на ИСУЛ от пациенти, които не са спешни, са близо милион и половина лева.

"За съжаление, ще има все повече такива случаи, защото лечебните заведения излизат извън техните лимити и карат пациентите да заплащат, което е абсолютно нередно", посочи Христина Николова, юрист в Център защита правата в здравеопазването.

След ИСУЛ Инес е прегледана в "Пирогов", където по думите на бащата пари не са им поискани. Здравното министерство започва проверки по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя случай го чета за 10-ти път, вече е време нещо ново да пуснете. А тоя баща да вика "ура", че живее в София и все пак са излекували детето му. Ако беше в провинцията и да даде 30лв. няма кой да го прегледа.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест, ако припадна през 5 минути, а някой ми открадне портмонето, лекарите няма да ме прегледат, зщаити не мога да си платя ?
8
30
 
16
 
! Отговори
Митев преди 5 години
Значи му свиди да даде 30 лв. за детето си?! За цигари и алкохол колко дава? Ако вкара бричката си в сервиз ще даде и 300 и то-с благодарност!!! Всъщност с направление от ОПЛ на другият ден ще му е бесплатен прегледа. Отитът не е спешно състояние. Самият факт, че детето не е в болница значи няма спешност. *** и Пульо се мъкне в Пирогов или звъни на Спешка за глупости и после: ама няма линейки, чакаме пред кабинета.Чакате защото някой е решил, че умира защото е препил или нещо друго
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с последното повишение на минималната вноската за здравни стана 20 лв :)
6
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 18 лева здравни вноски толкоз.
5
7
 
21
 
! Отговори
ля ля преди 5 години
вижте за децата всичките неща трябва да са без пари! пък вие си говорете квото щете - щом помпат вече и докторите значи на къде се е запътила държавицата ни //////?
4
32
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако отиде на сервиз да смени някоя джаджа ще даде за тройшката си и 100 лв., а за здравето на детето си не му се дават 30 лв. Навсякъде се плаща в Европа дори и спешната помощ и линейката също.
3
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да Ви напомня, че комунизма приключи И по Ваше героично настояване, скачане из площада и демократични аплодисменти! Ще плащате! Край на Андрешко и тарикатите!
2
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти чакал ли си в Германия ..пред спешните центрове се чака минимум 8 часа,дават ти час за ядреномагнитен резонанс минимум след 3седмици,за специалист с направление след 2седмици,много араби и др.пълнят листите за прегледите
1
5
 
18
 
! Отговори
А частните преди 5 години
Частниците - чакаш два - пет дни, и 50 лв. за 1 мин. преглед.Държавната влизаш веднага и 30 лв.Предпочитам да отида в ИСУЛ отколкото да пълня джоба на частните крадльовци, които са финансирани от НЗОК - моите пари, нямат условия, апаратура,мизерни кабинетчета, преглеждат хората на конвейр, укриват доходи, масово грешни диагнози,.Сле като Токуда стана турска, се лекувам в Германия.