Около Централна гара: Амфитеатър, спортен център...

11 проекта участват в конкурса за вторичен градски център
20
Около Централна гара: Амфитеатър, спортен център...
Снимка: Vizar

Зона за изкуство, спорт или парк да има около Централната жп гара в София, а северно от нея - ново сити с високи сгради. Това са идеи от конкурса за вторичен градски център на Столичната община и фондация Vizar, който е част от Европейските награди за българска архитектура.

В него участват 11 проекта, а победителите ще са ясни в събота. Те предлагат устройствена концепция за зоната около Централната гара - между ул. "Опълченска", бул. "М. Луиза", Централната автогара, предгаровия площад, жп ареала и близките северни територии.

Проектите ще се оценяват от международно жури, в което са архитектите Данте Бенини, Хенриет Вамберг, проф. Бойко Кадинов и др. Победителят ще получи 10 000 лв., за второ място - 5000 лв., и за трето - 3000 лв.

До Централната гара да има Балкански център за култура и иновации с амфитеатрална зала за 1500 души, а през 2050 г. да се обособи зона за високо строителство, пише в една от концепциите.

Друга предвижда трамвайното трасе и спирките да се изместят пред гарата. Павилионите от площада да се премахнат и да се вдигне сграда, която да комбинира пасажерски хотел и бизнес площи.

Нова автогара северно от Централната гара предвижда друга концепция. Пред гарата да има зелени, цветни и водни площи, а под ротондата - денонощни обекти. Старите промишлени сгради да се оформят като офиси, места за култура и спорт, изложбен и музеен комплекс.

Друг проект предвижда парк вместо площада. Под него се планира зона за събития и заведения. Двете нива се свързват с амфитеатър и пешеходни мостове. Северно от гарата се разполагат експозиционен център, хотелска част, офиси и здравен център.

Предлага се и ограничение на скоростта на движение от 30 км в час в историческите квартали между гарата и бул. "Сливница". Жп заводът става спортен център, а старото трамвайно депо - младежки културен център. Предлага се и продължение на бул. "Хр. Ботев", чието трасе минава под жп линиите.

Парк до жп гарата, а отпред демонстрационен павилион с панорамна кула за наблюдение е друга от визиите в конкурса. Преместване на международната автогара северно от централната, потапяне на жп пероните под земята и превръщане на жп ареала в парк предлага друг проект.

Северно от Централната гара да стане зона с високи и ниски хибридни сгради, които да съчетават бизнес, жилища, търговия и наука, е друга от идеите. Предлагат се и 2 транспортни тунела по ул. "Опълченска" и по бул. "М. Луиза".

Друга концепция вкарва бул. "М. Луиза" под земята, прави парк отгоре, а до гарата предвижда концертна зала, музей и артцентър. Идеята е така да се създаде нова северна дестинация.

Там се предлагат дизайнерски хотели, иновативни жилищни и офисни сгради и дори факултет на университет. Идеята е всички сгради да са със зелени покриви и фасади и там да се разполагат заведения и уелнес центрове.

Има идея за нов автомобилен тунел западно на гарата като продължение на бул. "Хр. Ботев" и озеленен пешеходен мост - на изток. Друга концепция предлага водно огледало на площада пред гарата, а северно - зона за високи сгради, парк и спортен комплекс.

"Районът има огромен потенциал. Този конкурс е изключително важен, защото районът около Централната гара има огромен потенциал, който не се използва.

Като един от големите собственици на терени там - около ротондата и на бившата автогара, общината може да повлияе на развитието му" - заяви главният архитект на София Здравко Здравков, според когото в конкурса има добри и доста смели решения, но трябва да се избере реалистична концепция.

"Търсим идеи как пешеходно да се свърже предгаровият площад с Лъвов мост, а после и с пл. "Св. Неделя" - казва още Здравков. - За северните територии трябва да се намери правилният микс от функции, който съчетава бизнес, жилища и развлечения.

/"24 часа"/


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
До Елвис Емии....какво да се очаква. Ако си платят фирмите ще направят небостъргачи и непосредствено до летището. Явно ТРЕЙС това цели...
18
0
 
0
 
! Отговори
Поптодоров преди 8 месеца
Главния архителт е одобрил да се направи висока сграда в Дружба без да се спазва плана за озеленяване около обекта. Значи за едни не може, но ако си плащаш на правилните хора може? Иначе само прах в очите. Нищо няма да направите и с гарата.
17
0
 
0
 
! Отговори
Елвис преди 8 месеца
Ами в Дружба? Където на ТРЕЙС е дадено да си правят сграда, каквато на тях им се иска? Първо 8 етажа, после ще стане по-голяма
16
0
 
3
 
! Отговори
пострадал преди 8 месеца
да
на мен ми гепиха 20 квадрата от едно малко имотче.друго
по малко разбира се
по нотаиален акт е едно те ми изкараха
и техното остана
и къде отидоха тия 20 квадрата
и колко пари ми вземаха за нарочната им гршка дето аз нямам никаква вина
колко платих само на тия измамници и пак ми окрадоха земята
на нотариалния ли да вервам или на техната скица
измамници
тия са за прокурора
ама и той измамник
*** червена държава с комунисти милоонери
15
0
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 8 месеца
идея нямате какви далаверки и пари връткат архитекти и подобна сволач!
огромни парички от наще данъци отиват в джобчетата на тия играчи като си позволяват да крадат и измислят парцели от собствеността на гражданите.То не бяха ,,КАДАСТРИ,ТО НЕ БЯХА ЧУДЕСИИ!
От кадастрите само с едно моличивче и хитри компютърни програмки ощипвайки по 10-20 квдрата от всеки имото си заформиха парцели за милиони.Едно подкупно нотариусче-и ето ти имоти за милиончета..А хората блъскат на запад за да си хранят децата
14
2
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 8 месеца
Около Централна гара: деца дишащи лепило, жреци, крадци, бакшиши гледащи лошо, бездомници, арабюги, римляни, пенсионери и социално слаби с дисагите. Те амфитеатър не щат, искат ляб.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То хубаво, ама с какви пари ще стават тези чудеса? Ако е с нашите пари, нека първо да видим какви са улиците, има ли тротоари, къде са кварталните градинки, какъв въздух дишаме! Този район намаза филията на Софиянски с предгаровите гащи, след това Юрданка мина козметично през него и сега отново се вихрят творчески поредните перачи!
12
0
 
6
 
! Отговори
qazwsx преди 8 месеца
Това е може би 4 или 5 проект за терена пред централна гара за който съм чел в последните 15-20 години, щеше да има мол, щеше да е сградата на Софийски районен съд, щеше да е пак автогара....
11
2
 
3
 
! Отговори
ДИНГИ БИ преди 8 месеца
точно така махайте заведенията натам не на бул.Витоша там трябва да се отвори както беше преди за автомобили и трафика значително ще намалее в центъра!!!Затворихте най важната пътна артерия и после защо има трафик по едната Солунска и ще ми говорят за Екология а закриват ЕЛ ТРАНСПОРТА !!!Тези заведения не бълват чист въздух а само проблеми !!!
10
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 8 месеца
Ако не се осъществи проекта до 5-тата година собственици на земята мога да се разпореждат вече с нея. Само че след изтичане на 5-тата година пак се прави проект за нещо друго и пак се дават пати за проект на определена фирма, за проекта се заплащат стотици хиляди и милиони :) и така....интересна схема.
9
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 8 месеца
Схемата за проектите на незастроените терени е следната - за всеки проект общината плаща на определена фирма за проекта на квадратен метър от общата площ на сградата която ще се застрои. Проекта е валиден 5 години, през които ако там има частни имоти не се разрешава на собствениците да застрояват.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредните лъжи на учителката по руски от самоковско.
7
1
 
2
 
! Отговори
tangra преди 8 месеца
С тези араби в този район ...
6
1
 
13
 
! Отговори
дед Мароз преди 8 месеца
А космодрум няма ли да има?
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За сметка на това отсреща има гробище. Най-голямото...
4
0
 
9
 
! Отговори
бай х преди 8 месеца
... пак ще се краде
3
1
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
Споко в най-скоро време БДЖ и въобще ЖП в *** ще фалира и тогава нещата ще се наредят! :)
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хаха. Точно там от десетилетия е свборището на наркомани, просяци, проститутки и всякаква паплач. Как ще изгоните казината и баничарниците за да строите амфитеатър?
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам какво ще строят,но обикновено до ЖП линиите винаги местата са по-евтини,защото шума е голям,поне така е в западните държави,никой не иска да живее в близост до ЖП линия.