5500 места повече в "зелена зона", ако СОС гласува!

4 столични квартала са предвидени за разширяване
14 юни 2018 16:00,
99
5500 места повече в "зелена зона", ако СОС гласува!
Снимка: Bulfoto, архив

Новина за столичани и гости на града е разкриването на нови места за платено паркиране от 1 ноември тази година. Зелената зона ще бъде разширена в кварталите "Оборище", "Лозенец", "Възраждане" и "Красно село" и ще се увеличи с 5500 места.

Зам.-шефът на транспортната комисия към СОС Зафир Зарков заяви, че до дни докладът ще бъде внесен за обсъждане. Разчетите на Центъра за градска мобилнист показвали, че новите места могат да се обособят до 1 ноевмри, ако СОС гласува разширението през лятото.

За новите места за платено паркиране в четирите квартали се говори от месеци. Идеята беше обсъждана на заседания на транспортна комисия, пише "Монитор". Район "Триадица" също иска зона около пазара "Иван Вазов".

Зарков обаче заяви, че засега тази идея няма да влезе в доклада за разширение на зелената зона. В "Красно село" зелената зона трябва да обхване карето от улици между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски".

Във "Възраждане" се предвижда платено да стане паркирането между булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" – ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков".

В район "Оборище" се предлага да се плаща за паркиране в карето между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково" и улиците "Черковна" и "Султан тепе".

През октомври миналата година в район "Средец" в участъка между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг" бяха разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 инвалидни.

В "Лозенец" също бяха въведени 3500 места за платено паркиране. Новата платена зона обхвана участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх". Сега районният кмет Любомир Дреков предлага да се плаща за спиране на колите и в останалата част от квартала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
15
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
"В нормалните държави платените зони за паркиране са последното средство за решаването на проблема с паркирането, а не първото и единствено, както е в София. Къде са подземните и надземни паркинги в София?" Защо по времето на комунизма не се построиха никакви подземни и наземи паркинги?Защо докато беше на власт (45 г. преди 1990 + 10 г. след), БКП не строеше кооперациите и блоковете с гаражи??? Завареното положение се наваксва трудно!!! На запад строят гаражи и паркинги от 100 г. Мислят!
76
17
 
5
 
! Отговори
3M преди 5 години
Искам всичко от околовръстното навътре да е зелена зона. Автомобили с несофийска регистрация да са на тройно по-висока цена за паркиране.
75
15
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Не се наядоха тия общинари. Те от там напускат с по най-малко 6 апартамента - справка Цв.Цв. А да ги питаш колко паркинги направиха в София - ще вдигат рамене.
74
13
 
3
 
! Отговори
младен преди 5 години
Екстра. Давайте до края на града ;)Нали искахте паркинги...ето ще има :)
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всички по-големи градове, във всички.....
72
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам да има град по света, в който да са въвели такива платени зони за паркиране, каквито има в София и тези градове да имат близка до София гъстота на населението.
71
1
 
8
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
Даваш пример с Милано, но премълчава важни неща. Например в Милано гъстотата на населението е близо 8000 човека на кв.км, а в София е около 900 човека на кв.км. При това там имат доста повече коли в сравнение с София на човек от населението. Е, защо даваш пример с круши, когато коментираме ябълки?
70
0
 
18
 
! Отговори
Колони с коли преди 5 години
Забелязали ли сте безкрайните колони от коли сутрин от Перник към София и вечер от София към Перник? Всеки път се чудя къде паркират тези хора???
69
8
 
16
 
! Отговори
До 71 преди 5 години
"Ти пък какво недоволстваш срещу хората? Като си толкова богат - дари си парите на общината и подай молба да ти увеличат данъците, и е успокой." Не богат, а реалист. Наш приятел от Милано, живеещ в центъра, със зор си намери платен гараж на 1 км от тях. Плаща огромен месечен наем. Не се оплаква и казва, че положението с паркирането в големите градове в Италия е кошмар и глобите са огромни. Има 2 коли - Мерцедес за ваканциите и Смарт за градско, защото е маневрено и практично за паркиране..
68
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 73Всеки има глава на раменете си, за да прецени за кой да гласува. Само не ни убеждавайте, че алтернатива няма и затова трябва пак да си избираме някой който прави живота ни по труден и скъп
67
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните държави, където има проблем с паркирането, всяко възможно място за паркиране се прави на паркомясто и затова там не паркират по градинки и тротоари. В София намаляват местата за паркиране с въвеждането на платена зона за паркиране, а приходите от платената зона не са за общината, както си мислят някои.
66
3
 
17
 
! Отговори
До 65 преди 5 години
"Кай ти говори за бсп? Малко ли партии има?" Защо ли не ги забелязвам? Къде ли изчезнаха? За теб алтернативата ДПС ли са?
65
7
 
21
 
! Отговори
Стига мрънкане преди 5 години
Всички са много бедни, а не слизат от колите. От къде пари за бензин??? Щом имате пари за гориво, ще отделите и за паркиране. От мрънкане няма полза и ще се научите защо да си софиянец е гордост и софиянци плащат повече, за да живеят добре. Който е дошъл от село и мрънка, да си ходи. Не може всички хубавини на едно място...Престижно е да живееш в центъра, затова ще плащаш. Ако не можеш и не ти харесва, даваш жилището под наем и се изнасяш в периферията. За българина няма угодия и е мрънкало...
64
15
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Това което се прави в София със зоните е разумно само в идеалния център. Всичко останало е за пари. Много пари, ежедневно от нищото. Създават се и работни места, т.е. малко заетост. Срещу 200 грама боя за едно място общината си осигурява прекрасни доходи. Иначе хората с коли са си платили скъпо и прескъпо през данък МПС. Парите от паркирането с кеф и безотчетност се харчат и никой няма да каже за какво. Та това са пари от нищото, от въздуха. Дадени са срещу нищо, то си е тормоз над хората.
63
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цъфтим при гербавата хунта! Даже прецъфтяваме! Обичаме те безумно, наши тиквени Вожде! Кълнем се в теб и ще те преизберем за стотен път с вълшебните бюлетини на Цеко!Народът? Кучета го яли!
62
2
 
16
 
! Отговори
До 60 преди 5 години
"В нормалните държави правят друго. Ако ширината на улицата го позволява, правят паркоместа и от двете страни на улицата и то без да катериш тротоари, както Фандъкова прави в София." В нормалните държави, ако има възможност за паркиране от двете страни, то се паркира само от едната, като се сменят на четни и нечетни дати. По този начин се осигурява достъп за почистване, както и за снегорините.
61
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Решение!Викаш не трябва нищо да се прави, за да живеят по-добре. Стригане трябва и това си е.
60
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От62 Do 64Кай ти говори за бсп? Малко ли партии има? Или тия ще ни дерат с нови данъци, ама телетата пак ще гласуват за тях...
59
8
 
17
 
! Отговори
Do 62 преди 5 години
"Следващия път, пак за тези да гласувате". Не ни стряскаш, не сме будали, харесват ни и пак за тях ще гласуваме. Да не мислиш, че като бълвате опорните точки на леля Корни, ще стреснете някой. Сега е 1000 пъти по-добре отколкото при комунистите. Тях вече ги забравиха, и ако искат някой да ги чуе и види по TV, започват с лъжите и скандалите, както само те умеят. Добре, че бройката им намалява, както и наивниците с капаци като вас...Каквито и глупости да пишете тук, все ни е тая...
58
16
 
8
 
! Отговори
Решение! преди 5 години
1. Трябват още подземни паркинги на символични цени, за да могат да продължават да паркират безплатно до тях в калта.2. Трябват безплатни многоетажни и да се намалят данъците, за да може всеки със среден доход да може да си позволи по 3 автомобила.Въпросът е как да го направим като годишните приходи от зоните не стигат да се построят паркинги само за колите, които се регистрират за две седмици?