При пороя: Подлези под вода, застрашени хора...

"Ситуацията не е била сериозна", настоя експерт
Обновена: 19 юни 2018 11:54 | 19 юни 2018 09:23, Петя Славова
21

София беше ударена вчера от гръмотевична буря с пороен дъжд. Рязката смяна на времето причини сериозни проблеми, основно в централната част на града. Картината включваше наводнени улици и подлези, коли, потопени във вода, спряно електроподаване на места,затруднено движение и търговски центрове с течащи покриви. Многобройни сигнали са получени на аварийните служби за наводнения и проблеми с тока.

Още по темата

"В момента на територията на Столичната община обстановката е нормална. - обясни пред Bulgaria ON AIR Красимир Димитров от Дирекция аварийна помощ и превенция към Столична община - Всички пътища са проходими и масовия градски транспорт върви без прекъсвания. Електричество няма само в един район с 500 абоната в "Малинова долина", който ще бъде възстановен след малко. Остава да отводним подлеза на Лъвов мост и приключваме със сигналите", заяви той.

По думите на Красимир Димитров, подадени са общо 352 сигнала. По 50 от тях е направен обход, а 27 са по-сериозните, които са изисквали повече техника и ресурс.

Според Димитров, е имало застрашени хора в подлезите с по-високи води.

"За съжаление количеството вода, което е над 50 л. на кв. м. повиши реките, отичането ставаше по-бавно и това е причината повече от водата да излезе от стъпалата и да тръгне по подлезите. Силният дъжд предизвикаха по-бавно оттичане в канализационната мрежа", отбеляза той.

Все пак експертът уточни, че ситуацията от вчера не е сериозна, тъй като няма критична инфраструктура, която да е била спряна, да не може да се движи.

"Имахме закъснения на градски транспорт, спиране на места на трамваите", уточни той.

Димитров увери, че се понижават реките, а шахтите се почистват в момента.

"Мобилизирали сме цялата дирекция, целият ресурс на общината. Кметът вчера направи две извънредни съвещания с щаба при бедствия. Ясни са действията и почваме да работим", каза още експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Цеца Моторетката преди 5 години
Турците от "Доуш" строиха метрото по времето на Тиквата и после при учителката по руски език и резултатът е Потоп. Просто много крадат. Комунистите са мародери. Чудо е, че няма пострадали.
16
1
 
13
 
! Отговори
Yoan преди 5 години
По белите страни първо се изграждат каналите за отпадните води с огромни колектори, такива каквито сме виждали по филмите и след това строят отгоре. В България всичко е с г*за нагоре (обратно). Първо строят отгоре и тогава отдолу.
15
3
 
10
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Новите курсове по гмуркане, при университета ли ще са? Ако са другаде, ще ми кажете ли с кой ферибот се стига?За едни водолази питам!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а представяте ли си на кое викат сериозна ситуация? Задължително пострадали и жертви може би, а сега само висока вероятност да се случи беше. "Нема кръв, нема фал", както би казал Гацо Бацов.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОАК отвори работа на картографите този дъжд. Сега ще трябва да нанасят нова река на картата на София, поне името и се знае - Калинк Бойкова.
12
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко им билио на софиянци, нищо нямало.Ми тогава дано следващия път да е 100 литра.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМА И ТОЗИ ЛИ Е ЕКСПЕРТ?
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ток няма в половин София - Лозенец - при бул. Свети Наум. Екипите така и не узнали преди 9, в Княжево, Драгалевци, Бояна, Красна поляна, Малинова долина, Банкя, Бъкстон и къде ли още не... не запомних всичко.... Инак според този само в един район ток нямало. Толкоз си знае
9
2
 
11
 
! Отговори
Пепи Стадиона преди 5 години
До До Пепи СтадионаЗа такива като теб, които по нямате с какво да мислите, най- важно е да има за какво да ревете. При такъв дъжд се наводняват подлези навсякъде, не само в България. Важното е, че няма щети като изкъртени настилки, отнесени сгради и т.н. И дъжда беше над 52 л/кв м.
8
3
 
13
 
! Отговори
До Пепи Стадиона преди 5 години
Не е строен от общината. Там са изпрани парите прибрани от скапания ремонт на общината. Затова...Днеска го казаха - не бяха 50л/м2 а 22л/м2. Ама давай да кажем че е библейския потоп, че да не личи некадърноста
7
5
 
9
 
! Отговори
Батман преди 5 години
Аре сега една седмица ще ме занимавате с това. Във Варна като беше 1 ден и всичко свърши. При такъв дъжд какво искате да дойдат танковете да ви евакоират ли. За мен е нормално да стане така при такъв дъжд.
6
5
 
17
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Фандъкова оставка кога, завали малко сняг блокиран град, завали малко дъжд наводнения.
5
0
 
20
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Закон на физиката. ВодЪта тече надолу не нагоре зарад едно нещо дето го има било гравитация тъй ,че всичко дето е по-надолу мазета,метро и.т.н би требвало да се наводни. Сега защо шахтите на каналите не се чистат редовно незнам а и 50 литра на квадрат са си цифра. Абе живи и здрави дано другата седмица в Лидл да пуснат шнорхели,плавници и очила заплуване ;).
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от бури у порои. Оставка!
3
4
 
19
 
! Отговори
Пепи Стадиона преди 5 години
Абе кифли, а в мола що тече водопад от покрива? И той ли е строен от общината?
2
1
 
21
 
! Отговори
- преди 5 години
Неее, няма застрашени хора г-н Експерт. Лампите пуснати, ескалатора работи (само че под вода). Тези съоръжения не са предвидени да работят под вода и нямат нужната сигурност на захранванията, което значи предпоставка за сериозен инцидент. Радвайте се , че не е имало хора във водата.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!