За ареста на псуващия гратисчия: Всичко е точно...

Няма превишени права, няма да има наказани служители
19 юни 2018 12:00,
68
За ареста на псуващия гратисчия: Всичко е точно...
Снимка: Facebook

Няма превишени права при задържането на младежа, който бе хванат да пътува без билет в градския транспорт, а после отказа да се легитимира. Това обясниха от Центъра за градска мобилност ден след инцидента.

Вчера видео от случката се появи във Facebook, а то бе споделено стотици пъти и събра стотици коментари. На кадрите, в района на метростанция "Западен парк", се вижда младежът, проснат по очи и затиснат от полицай и инспектор на ЦГМ, които му слагат белезници.

Часове след инцидента от Центъра съобщиха, че арестуваният младеж, освен че е пътувал без билет и е отказал да се легитимира, е отправял нецензурни реплики към органите на реда.

Още по темата

"Арестът не е извършен, защото младежът е пътувал без превозен документ, а заради това, че се е държал агресивно", обясни днес Методи Аврамов от ЦГМ пред bTV.

Той е категоричен, че служителят на Центъра за градска мобилност, който затиска младежа към земята с коляно в главата, не е превишил правата си и няма да бъде наказан. Аврамов обясни, че инспекторът от ЦГМ не е извършил нарушение – нито според видяното в клипа, нито от неговите обяснения.

Инспекторът е участвал в ареста, защото полицаят от общинска полиция го е помолил.

Според бившия депутат и шеф на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев обаче арестът е неприемлив. Той смята и че е странно, че арестът се извършва с помощта на служител на Центъра за градска мобилност, докато вторият полицай стои безучастно встрани.

"Не бих казал, че този човек е престъпник, има по-големи престъпници. Но е нарушител, не си е платил билета. Този човек обаче има и права – ако откаже да плати глобата си, може да му бъде съставен акт, който той има право да възрази в 3-дневен срок", каза още Ананиев.

Той е категоричен, че не трябва да се стига до подобни положения. "Това, което видях в клипа, ми се струва малко пресилено, но не знам точно каква е била ситуацията", добави Ананиев.

Той допълни и още един проблем – контрольорите също се държат много агресивно и провокират агресия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Фен преди 5 години
Ами сега едно добро адвокат че и тоя от ЦГМ ще му плати една хубава ваканция на слънчака. Защото той няма никакво право да участва в ареста и да прилага сила.
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До За 1,60 да те бият?Прочетете по-внимателно: арестуван е и е приложена сила и белезници заради агресивното му поведение не само към контрольорите, но и към полицаите. А последното навсякъде по света води до прилагане на съответни мерки.Иначе има и невъзпитани и груби контрольори, но в последно време като че ли ги пооправиха.Колкото за билета - след като аз на 67 г. си плащам пътуването, всички или да си плащат, или да ходят пеша. Аман от гратисчии, особено едни, за които всички знаем!
53
10
 
7
 
! Отговори
За 1,60 да те бият? преди 5 години
Според мен е прекалено да те натискат в земята с коляно и чак да ти слагат белезници заради 1 билет. Не казвам, че е правилно да се возиш гратис, но на всеки софиянец поне веднъж се е случвало.Будката за билети затоварена, шофьорът и той няма пеш няма как да стигнеш.Момчето може и да не е имало пари и да не е имало и за карта. 1,6 лв е прекалено скъпо за билет в София, 1лв си струва.В Германия където живея струва 1.3 евро,ама не съм видяла да ритат някой.Щом е под 18 години да глобят родителите.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е да има контрольори, ама защо назначават все хора, които за нищо не стават.Има едни прос`тотии от Коньовица, сигурно специално ги отглеждат.
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от ЦГМ да не се правят на юристи.Ако съм на мястото на човека, ще ги съдя до дупка, дори и в Съда по правата на човека в Страсбург, пък да видим кой кого.
50
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментиращите изобщо четете ли какво пише в статията?! Полицията участва в ареста само духом, този който е натиснал момчето към земята е инспектор на ЦГМ! Т..е. той няма право да прилага сила и не е упълномощен от никой да го прави. И няма никаква гаранция че знае какво прави, че не натиска трахеята на момчето или че не му причинява трайни увреждания. Или ако не сега, другият път. Този човек няма право да извършва такава дейност. Вие акъл имате ли - това може да се случи да на децата ви утре!
49
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама разбира се, че е нормален ареста. Ако ги беше напсувало момиче, можеше и да й се изредят докато й затискат главата с коляно в земята, колко му е. Нормално е, нали?! Никой няма право да псува въздесъщите контрольори в градския транспорт. Аз обаче имам един въпрос - ако докато е затискал главата му в земята с коляно той беше получил епилептичен пристъп, инфаркт или инсулт, кой щеше да носи отговорността, че човек който не обучен да извършва арести е приложил сила неправомерно. Знам си - никой!
48
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа агресията не се счита за нормално състояние. У на го мислят за нормално. Стига сте подценявали и съжалявали престъпниците.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ананиев, като НЕ си наясно със ситуацията, НЕ се изказвай!!!
46
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прилича ми на римлянин. Ако наистина е така, дано това не е единствения случай, а постави началото на тенденция. В тая държава римляните имат само права, българите - само задължения.Така не може.
45
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всяка западна държава щеше да се случи същото. Тук просто хората са свикнали на беззаконие и на свободия. Опитайте в друга нормална държава да се репчите да служител на закона, без значение дали сте прав или не. Искате германски заплати, но не искате германските правила. Така няма да стане.
44
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До payakТогава законите да се спазват викни Фандъкова да те глоби или да ти прочете правата!Само не изкривявайте законите в двусмислие или осеммислие!!!
43
8
 
20
 
! Отговори
gio преди 5 години
имах случка в 111 преди години. качи се контрола и дойдоха директно при мен,като подмина поне 10 ***. Като причина да не си дам билета за проверка му казах първо да започне отпред или отзад, а не идва директно при мен и да проверят и "малцинството". Имахме кратък спор и при категоричния ми отказ му казах или да слиза на следващата спирка или да проверява под ред на Суходол слезна. Или равни права за всички или за никой, средно положение няма.Скочили на дете на 15 години, 50кг
42
8
 
6
 
! Отговори
payak преди 5 години
Представител на една фирма се произнася авторитетно като орган на власт и управление. Ко е законно и кое не! Без значение е че фирмата е собственост на Столична община.
41
3
 
9
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
Това, което се случи вчера е абсолютно нормално.Канализацията е смесена (битова + дъждовна) и е изградена още по времето на соца. Оразмерена е да поема такъв дъжд веднъж на 20 години. Значи, че на всеки 20 години ще се случва същото при такъв дъжд, защото водите не могат да бъдат поети. Подземните нива на метрото са под канализацията и водите се препомпват в нея. Подлезът при НДК, който беше бъдеща метростанция, години наред беше пълен с магазини и се наводняваше многократно по време на соца.
40
11
 
6
 
! Отговори
Лицето на злото преди 5 години
Полицията и общината пребориха престъпността за 1,60 лв. Това беше лицето на престъпността. Много сигурен се чувствам, иначе вчера наводненията в послези и метра защо се получават, може би защото са откраднати парите за канализация от строителите на същите. Защо не се потърси отоговрност на общината за канализацията и отводняването.
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦГМ казва вече в държавата какво е правилно и какво не. Нелегална паразитна организация, смучеща общински пари от нашите данъци и шефовете на която се возят на лимузини с охрана вече замества вътрешния отдел на полицията, прокуратурата и съда в България и се изказва кой превишава права и кой не.
38
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже и да ги помоли служителя от ЦГМ няма право да извършва арест, нито да натиска нарушителят. Защо не действат така и в 111 с римляните?
37
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ползвам софийския градски транспорт от 43 години.Никога не видях от тези които медиите наричат роми да си дупчи(или купи-преди години имаше кондуктори) билет.Нито когато беше 6 ст.нито сега.
36
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То пьк за един билет да те повалят на земята като чувал с картофи си е истинска байганющина! Пардон.