Да яхнеш градската вълна пред НДК

21 юни е обявен за международен празник на скейт културата
Обновена: 21 юни 2018 16:44 | 21 юни 2018 16:37,
3

  Снимка: Dnes.bg / Олег Попов

Някои предпочитат да са на гребена на морските вълни със сърф в ръка, но друг тип култура търси нещо съвсем различно. Рампата, дъската на четири колела, каската, сините колене и... понякога счупената глава. 
 
Болката, обаче, никога не е спирала любителите на по-екстремните преживявания, които непрестанно търсят адреналина и изпробват нови трикове на рампата. Така и малки, и по-големи, начинаещи и опитни скейтъри се събраха пред Националния дворец на културата, за да отбележат Международния ден на скейтбордиста. 
 
Първият скейтборд е направен 1930-те г. в Америка и е представлявал сърф, прикачен към 4 колелца. Тогава не е бил измислен полиуретанът (от който се правят колелцата в наши дни) и затова устройството е било много опасно и е вдигало много шум.
 
Когато първите скейтбордисти преминавали по улиците, всички са се сърдели и полицията е имала проблеми.
 
От 1930-те до 1960-те год. е било забранено да се кара скейтборд. През 1960-те години обаче той отново нашумял сред младите и започнало масовото му производство. До ден днешен скейт културата все още е жива и кипи под парещото слънце или нощните градски светлини. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
zadaven преди 5 години
а когато са окупирали вело алеята и те замерят с капачки, само защото си с колело и ТРЯБВА от там да минеш? (опита говори)Повечето са необразовани и невъзпитани деца. Като се сетя преди 20 години колко сме се карали с тези нагли скейтъри, просто без коментар... Направете им някъде паркче да си скачат и да се чупят на свобода, МОЛЯ
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спорта на растарфарите
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онзи ден можеше да се яхне и вълна със сърф