Под наем в София: Какво се предлага и субективен ли е луксът?

Отдават се предимно обзаведени апартаменти в централните квартали
Обновена: 21 юни 2018 19:01 | 21 юни 2018 15:30, Снежана Стойчева
85
Под наем в София: Какво се предлага и субективен ли е луксът?
Снимка: Булфото, архив

Отдаването на имот под наем е с добра доходност през последните години. Наемните цени са от значение и когато се преценява дали има изкуствено повишаване на цените или така наречения  "имотен балон".

Днес можем да бъдем спокойни, защото цените за наем на жилищен имот са в разумни граници. Тъй като най-силен е пазарът на жилищни имоти под наем в София, ще направим кратък анализ на това, което се предлага в момента според imoti.net.

Независимо, че за наемодателите е много по-лесно и със значително по-малък риск от негативни последствия да отдават необзаведено жилище, в платформата за обяви преобладават предимно обзаведени апартаменти – 94% от всичките обяви за наем на жилище в София.

Търсенето на по-нови апартаменти определя и предлагането на такива в сгради ново строителство – почти 42% от обявите за наем, а само 5% са предложенията за жилища в панелни блокове. Като луксозни наемодателите определят 31% от апартаментите под наем, но това е доста субективно и по-скоро показва, че жилището не е обзаведено със стари мебели и на банята е направен ремонт.

Много рядко зад определението "лукс" се крие истински такъв, защото това означава по-голяма площ, луксозни общи части, централно местоположение, високо качество на строителството, гараж, висок клас обзавеждане и оборудване и още много важни детайли, които могат да се открият предимно в къщи извън София.

Проблемът с липсата на места за паркиране в София може да се види и в предложените обяви за жилище под наем. С осигурено паркомясто се предлагат само 22% от апартаментите. И това невинаги означава наистина осигурено място, а по-скоро е възможност да се паркира безплатно на улицата. А по-малко от 1% са наемодателите, които биха допуснали домашен любимец в имота, който отдават. Тъй като това е нова опция на сайта imoti.net, е възможно процентът да не отразява реалността на този етап.

Как изглеждат териториално предложенията за жилища под наем в София?

Най-много обяви за апартаменти под наем има от централните квартали на столицата – 46%. В Студентски град по това време на годината няма голямо предлагане – само 5% от обявите за наем са от този квартал. Толкова са и обявите от целия комплекс "Младост". Привлекателните и определяни като "баровски" райони в полите на Природен парк Витоша също не генерират много обяви за наеми на апартаменти.

С обявите не се потвърждава и теорията, че българинът предпочита да живее близо до големия град, но в къща с двор. Обявите за наемане на къщи в близките до София села са по-малко от половин процент. Това може и да е знак, че при избор да се живее в къща, се предпочита да е в собствена, а не наета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: софияимоти под наем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
0
 
! Отговори
да преди 5 години
Да, ела ми кажи че съм селянин, понеже не съм от София. Нито си ми на образованието, нито си ми на интелекта. ***.
78
0
 
0
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
До Рентиер Като има балами да плащат давай , аз живея от 20г в Прага на 500 м от Жижковската тел. кула и 2км от прословутия Карлов мост . Е не е идеален център, а широк, но е в т.н. желана дестинация и плащам 300 евро без службите , имам и некви 160/170 евро за газ, ток, вода и сграден фонд = 460/470 евро за 70 кв.м . При семен бюджет около 2500 евро не е толкова страшно.
77
2
 
0
 
! Отговори
Pavajev преди 5 години
99 procenta ot obiavite za imoti v bg sa s falshivi snimki, falshivi danni...a izvan zastroenite teritorii sa trotoari, ulici, sgradi v ruini ...piteinata voda e s uran, nema tok, nema parno otoplenie, zimata nikoi ne chisti snega, dupki, lokvi navred po kvartalite, ubiistveni mirizmi ot vonlivi konteineri za smesena smedddt i b.o.kliuci, agresivni sasedi, shofiori, brutalni konduktori i kontroliori, bus spirki kato v razrushenata ot teroristite na nato siria...letisteto kape, metroto pluva...
76
4
 
4
 
! Отговори
Krali Marko преди 5 години
Pishe vi chovek ot Londonskoto City, no koito rabotata mu e da precenjava kakvo e investicia I kakvo ne e.Sega da investirash v imot v Sofia e palna ludost. Prosto njama nikakva baza na kojato teja ceni sa opravdani. Gledam tuka poznati ot UK kupuvat li kupuvat apartamenti v Sofia za £200K nagore. I se misljat za preuspeli😊 Poskoro bih kazal che sa ovce..a nie hienite koito razbirame ot pazara samo nabludavame..i chakame momenta da gi izjademe, stoto balona se puka do 1-2 godini
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"веднъж дадох единия и сИлянина от Кнежа ми остави 2000лв парно, 400лв вода"Като си му искал 400 евро наем на силянина, много ясно че ще те завлече. Той като е от село, да не е балама?
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз да ви кажа като един *** човечец: докато има балами да плащат, цените ще се качват!!!"По-голяма част от покупката на нови жилища в София идва от частни инвеститори. Целта е голяма част от жилищата да попаднат в ръцете им и да могат да спекулират с пазара, като изкарват да се продават или отдават под наем само част от тях, създава се търсене и така вдигат изкуствено цените. Като ги продадат на надути цени, пускат в обръщение още малко и така.
73
5
 
9
 
! Отговори
bobi преди 5 години
цените за наем в София в момента изобщо не са в разумни граници.. Увеличиха ги прекалено много. Не може за някакви мизерни панелки, без никакъв ремонт, ужасна баня и уреди да искаш 300 евро.. Разбирам ако апартамента е нов, хубаво обзавеждане и престижен квартал да искаш 300-400 евро, но са много малко жилищата, за които си заслужава човек да дава подобни пари
72
0
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 72Често помаха на хората да си размърдат мозъка вместо само да гледат какво правят другите.
71
0
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 68Това със спането в палатка за училището си го съчини съвсем ей така хашлашката!!!На централизираната система за класиране какво ще и мръднеш ако спиш в палатка!Системата се основава на адресната регистрация и палатката не би изизграла никакво значение!
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименХората като няма избор, какво да правят?
69
1
 
7
 
! Отговори
Стар кореняк преди 5 години
До НОВ ПЕРНИЧАНИН Не ти се получава още но имаш напредък.Вика се "сакам" . Браво!
68
3
 
16
 
! Отговори
НОВ ПЕРНИЧАНИН преди 5 години
До Анонимен Не бе че ти бройм една бала пари' за смрадливио коптор, като можем да спием дома без да съм роб на банката, да си карам голфо или астрата, а ако искам и Алудито, дето ти само моеш да мечтаеш.За протокола живея в китно селце близо до Перник и съм от северните провинции (Плевен), карам всеки ден до работа рано сутрин, такава ми е работата.Уча се на правоговор и май ми се получава.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са високи цените, заплатите са ниски. Нормално е в столицата и по-големите градове да е една идея по-скъпо, но това често не важи у нас. Има малки градове до 40-50 хил.жители в които е много по-скъпо да се живее в сравнение със София. Като добавим и по-ниското заплащане там, е разбираемо защо има вътрешна миграция. И не са виновни хората.
66
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София достигна с цените на наемите страхотни градове в Испания и Португалия. Само че там има инфраструктура, въздуха може да се диша, няма кучешки *** по улиците и не трябва да спиш на палатка за да си запишеш детето в близкото училище.
65
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските софиянци са кът. Повечето са прости селяни, чието село е влязло в обсега на столицата. Тъпо, че дрънка. Граждани в село раждани.
64
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз да ви кажа като един *** човечец: докато има балами да плащат, цените ще се качват!!!
63
1
 
25
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Цените са в разумни граници?! Вие луди ли сте, без извинение за въпроса?! От известно време наблюдавам цените на наемите, защото предстои да сменяме квартирата. Цените са неразумно високи! Искат се безумни цени за безумни условия. В 90% от случаите.
62
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук много се храчи по София, ама я да ви кажа защо е така! Защото първо, кметицата е брутална крадлива ***! Второ, предишния кмет беше тиквата! Трето, той назначи корумпирания Диков, с който си правеха делчо! И четвърто, но не на последно по значение място, защото София се напълни с тиня от провинцията, като тия дето я плюят най-много! Проблем?
61
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахааааа.... Ново строителство и високо качество са несъвместими понятия!!!!
60
17
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селин недоволства? Стойте си по родните места другари. Някой да ви влачи насила в София? Няма да липсвате на никого, вече имаме достатъчно от вашата порода.