"Спаси София" с акция: Иска свободни тротоари

Фокусът ще бъде върху институции със служебни абонаменти
22 юни 2018 14:25, Красимир Ангелов
21
"Спаси София" с акция: Иска свободни тротоари
Снимка: Спаси София

Гражданската организация "Спаси София" стартира кампания за освобождаване на най-знаковите и използвани софийски тротоари от автомобили, съобщиха от организацията.

От там смятат, че служебните абонаменти, разположени върху тротоарите на столицата, ползвани от редица държавни и общински институции, трябва незабавно да бъдат премахнати.

"По този начин ще бъде показано уважение към най-уязвимите, ще се мотивират хората да изберат по-екологични форми на градска мобилност и ще се даде принос за това София да изглежда по-малко като ориенталска паланка", заяви Андрей Зографски от "Спаси София".

От организацията припомнят, че тротоарите са предназначена само и единствено за пешеходците. Те трябва да гарантират безопасното и удобно придвижване на всички в градската среда и затова трябва да са проходими, достатъчно широки, без препятствия и да имат равна и качествена настилка.

"Това е теорията, от която софийската практика сериозно се различава. За съжаление, голяма част от тротоарите даже в центъра на София не отговарят на нито един от изброените параметри", констатират представителите на организацията.

Според тях един от сериозните проблеми, които допринасят за това София да е столицата в европейския съюз с най-лоши тротоари, е позволеното и регламентирано паркиране върху тях.

Тротоарите често са окупирани от множество хаотично паркирани автомобили, които значително стесняват наличното пространство и принуждават пешеходците да “лавират” между тях или да се движат по пътното платно.

"Общината да даде пример и да освободи тротоара на ул. Московска", настояват от Спаси София.  От организацията отчитат, че в момента по тротоара намиращ се срещу сградата на Столичната община паркирането заема над половината от наличната площ, оставяйки хората да вървят през тесен и неудобен коридор от разбити плочки и криви колчета.

Затова се предлага да бъдат премахнати всички паркоместа по южния тротоар на ул. Московска от паметника на Васил Левски до ул. Г. С. Раковски. 

От Спаси София призовават общинските съветници и високопоставени чиновници да дадат личен пример и да ползват градския транспорт, вместо личните си автомобили.

В момента за тяхно удобство Общината е закупила няколко десетки служебни абонамента, разположени не само по тротоара срещу сградата на ул. Московска №33, но и в околните улици и площада пред храм-паметника Св. Ал. Невски. "Смятаме, че това поведение дава напълно грешен сигнал към гражданите и е безотговорно към развитието на София. Това е особено лицемерно, предвид факта, че същевременно от парите на данъкоплатците се финансират скъпи медийни кампании, приканващи ни да слезем от автомобилите", смятат активистите.

"Убедени сме, че подобно решение ще бъде малка, но важна стъпка за подобряване на качеството на живот в града и насърчаването на пешеходното движение. Това ще направи София по-приветлив и безопасен град за всички", завършва призивът на "Спаси София".


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Юнаците от Спаси София са основните джендъри в общината, и като типични мацки пищят на умряло ако не ги показват през ден по телевизията
20
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
До 18
Как да построи, жената, като андрешковците пак няма да паркирате там, поне ще е с пари, а вие сте все уж бедни.
19
2
 
3
 
! Отговори
Аман преди 8 месеца
От Гешов до Пиротска, трябва да е пешеходна зона.Забрана за паркиране и хилядарка за паркиране на тротоар, пред подземен гараж, градинки, пешеходни пътеки и подстъпи към тротоари. Кола над 12 г. хилядарка на година, данък стар автомобил. Офис задължително с гараж, няма ли гараж - да няма статут на офис. В период на една година да го преустрои в жилищна площ, да си го дава под наем на Али. Зареждане на магазини - нощем. Само полицейски коли и линейки, и миене на улици, всеки ден!
Аман от навлеци
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
за всичките мандати на Фандъкова няма построен нито един обществен паркиг на няколко нива, където и да съм бил в Европа има такива паркинги... сега и пари за оправяне на тротоарите ще искат
17
0
 
4
 
! Отговори
20913 преди 8 месеца
Само заради тези действия Фандъкова трябва да се раздели с поста си. Останалото го знаят в специалните служби. А всичкото дори и тя вече не си го спомня - много години се навъртяха, много злоупотреби, много разхищение, много недомислия, много грешки, много унижения за софиянци.
16
0
 
4
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 8 месеца
14 К , ако имаше истински УПРАВЛЯВАЩИ , а не управници - щяха да изискват с акт 16 и паркоместа , щяха не да цапат с боя и дай пет лева щот съм боядисал , а да направят подземни и надземни съоръжения за да ни взимат петте лева !
15
9
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 8 месеца
До Спаси София pedali

И както всеки път и този ще те попитам - къде са ти доказателствата за това твърдение?
14
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
Ако имаше власт която да управлява - отдавна трябваше да каже че ежедневно в София се регистрират коли които няма как да се паркират законно - защото местата са по-малко от колите. Отдавна трябваше да принуди българчетата да карат само изправни и екологични коли. И който не може да си го позволи - на силен и комфортен градски транспорт - Само че властта не се интересува от Ред в града интересува се само от Обществените поръчки /там е парата/.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Частни фирми дигат с паяци коли, и за държавата не отива лев само мафиоти вземат тия ВРЪТКИ, мафия корупция суджуци, тикви,
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прати Самоковската некадърница в родното й село - Белчинова баня.
Спаси СОФИЯ !
11
1
 
5
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 8 месеца
Напишете в гуглето : ПОДЗЕМЕН ПАРКИНГ В КИТАЙ истина е не е демо ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ !
10
4
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
Обаче понеже ще си продължите да си паркирате по тротари/градинки/ площадки. Щото никога няма да има къде безплатно и където ви трябва ДА ВИ КАЖА.
Българина е деструктивно племе - става нещо от него като иде в чужбина и го турят в ред с голямата бухалка.
В нормалните градове при нормалните хора колите са по-малко от местата за паркиране - тук се отива на варианта -затрупване с вехти коли. До 3 години улиците ще са пълни и непроходими.
9
2
 
9
 
! Отговори
Ушеф преди 8 месеца
Юрданка и за чистачка не става. В общината няма нито един служител от Град София. Тази и сега не знае Какво работи и къде се намира. Липсва и блеенето на козите в село Белчин.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ммфия, днес ми дигнаха колата в Дианабад бях Паркирал на пешеходната пътека нарочно защото се обаждах на кмета да изпрати хора да я боядисат защото се изтрила маркировката и ще бутнат някое дете, обаче казаха че пари няма, дигнали са ми колата и са я закарали в кв Красно село 60 лв за превоз, и по 2 часа за паркинг и човек трябва да пътува цял ден докато си намери колата, 100 лв им дадох къде отиват тия пари като нямат за боя за пешеходни пътеки, продължават да тъпкат народа тия мафиоти,
7
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
На Ганьовците тротоари им не требват. Нали си имат БМВта /голем лукс шеста употреба/ - паркират си навсякъде.
Идиотското българско - ми нема къде. Като че ли В Ню Йорк, Истанбул, Берлин и Солун по има къде.
Докато и последната кола не слезе от тротоара - България няма да се управи.
Българите не са толкова бедни колкото са прости.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е още една схема за обогатяване на близките до ГЕРБ мошеници и далавераджии.
Не съм видял някой да издава касова бележка например.
Плащат под масата на Фандъка и си правят каквото си искат.
Но в БГ корупция няма и Фандъка никога няма да бъде арествуна с половината армия, като сготвената непослушна Иванчева.
Защото Фандъка е послушен и изпълнителен. И се отчислява редовно на когото трябва.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спаси София-прати фандъка в родния и град
4
1
 
18
 
! Отговори
българин преди 8 месеца
Тези дни съм в Нови Сад . НЯМА НИКЪДЕ В ЦЕЛИЯ ГРАД , НИТО ЕДНА КОЛА КАЧЕНА НАХАЛНО НА ТРОТОАР !! Ако желаят софийските общинари да си направят една екскурзия до тук и да видят с очите си ! Всяка улица и булевард имат изградени от двете страни паркоместа ! За Сърбия говорим , не за Берлин , Лондон или Париж ! Защо там може , а в София -не може ?!?!
3
2
 
10
 
! Отговори
И.Б. преди 8 месеца
Решението е форсирано построяване на стабилни подземни паркинги в столицата, цялостна забрана на паркирането на МПС върху тротоарите и контролирано глобяване на неспазващите регламента.
Така ще се отворят нови работни места за контрольори, ако глобите са солени.
2
8
 
13
 
! Отговори
Спаси София pedali преди 8 месеца
Спаси София са група с меки китки, които тролят за сметка на общината. Миналата година едноименната им фондация получи нагласена обществена поръчка за ремонт на парка Камбаните с единична цена 3000 лева за едно пребоядисано кошче.