Майката на убития Мишо, взет за гей: Искаше да лекува, не да убива!

"Бригада, която "чистела" парка от гейове", получи ниски присъди
Обновена: 2 юли 2018 18:07 | 2 юли 2018 16:30, Венцислава Вельова
82
Майката на убития Мишо, взет за гей: Искаше да лекува, не да убива!
Майка му - Христина Стоянова, пази неговите записки и учебници от следването му по медицина. Снимка: "24 часа"

На 30 септември 2008 г. към 19:30 ч. 26-годишният Михаил Стоянов, който се готви за последния изпит преди дипломирането си като лекар, казва на майка си, че ще излезе за малко. Преди това тя го моли да ѝ измери кръвното. Той не успява да намери апарата, усеща, че пулсът ѝ е ускорен и ѝ дава хапче. Обещава, че като се прибере ще открие апарата. Михаил обаче повече никога не се връща в дома им в столичния кв. "Младост 3".

След 10 години подсъдимите за убийството му - Александър Георгиев-Джи и Радослав Кирчев-Рацата, са в затвора, след като Върховният касационен съд (ВКС) ги осъди на 10 и 4 години и половина затвор. Причината за ниските наказания е голямата продължителност на разследването и делото.

Абсолвентът по медицина се среща за първи и последен път с тогава 18-годишния Александър, Радослав (17 г.) и техния приятел Александър Стоев край алея "Яворов" в Борисовата градина след 21 ч. Трите момчета са част от наказателна бригада, която "чистела" парка от гейове.

Джи и Рацата се събират често в компания със свои връстници от 119-о СОУ в увеселителния парк "Коколандия". По време на сбирките между младежите се ражда идеята да "ритат" всеки, заприличал им на гей. Три съдебни инстанции казват, че само момчетата знаят какви са критериите им, че мъж, разхождащ се в парка, е гей.

Недалеч от Александър, Радослав и приятелят им са и други двама от бандата, които дебнели, ако "хомосексуалист" реши да избяга. Александър първи посяга на Михаил, за да докаже мъжествеността пред останалите. Забива юмрук в лицето му, при което студентът се свлича на земята. 26-годишният мъж се изправя и пробва да избяга. Радослав обаче го хваща през врата с едната си ръка между мишниците и го събаря.

Чува се страшен звук на изпращяване. След това тримата се нахвърлят върху Михаил с ръце и крака. Един от тях го хваща с ръка за шията и започва да го души, при което се счупва подезичната кост на студента. Той крещи от болка. За финал момчетата го натискат с колена и ръце по гърба и главата. Устата и ноздрите на Михаил са притиснати към земята. На втората минута той изпада в безсъзнание. Издъхнал е в нечовешки страдания за 5-10 минути от задушаване (механична асфиксия).

Александър пребърква джобовете му и взема мобилния му телефон "Нокиа 6151". Отмъква и портмонето му, което по-късно изхвърля в парка. Ползва телефона от ноември 2008 до май 2009 г., когато на абитуриентския бал му го крадат.

Трупът на 26-годишния Михаил е открит сутринта от неизвестен минувач.

2 г. полицаите търсят кой е убиецът на студента.

След мелето в парка Радослав се хвали, че заедно с Александър налагали момче. Той дори разказва пред свидетел как вратът на Михаил "изщракал". Александър също проговаря - първо пита свой приятел какво ще стане, ако е убил някого или е съучастник в убийство.

Престъплението е разкрито заради откраднатата "Нокиа". Разпити на свидетели и проверки на местата, където е ползван телефонът разобличават убийците. Александър дори навива своя приятел Цветомир Георгиев да лъже в полицията за телефона. Накарал го да каже, че апаратът е негов и го купил от друг.

"Те няма да намерят твоето ДНК по трупа, спокойно. Ще намерят на някой педал", уверява го Александър.

Една от срещите между двамата е записана със СРС. Въпреки това Цветомир не се поддава.

Три съдебни инстанции признават за виновни Александър Георгиев и Радослав Кирчев. Третият - Александър Стоев, е свидетел по делото. От него прокуратурата не търси отговорност.

На 21 юни т.г. ВКС сложи точка на делото, намалявайки присъдите на убийците. Наказанието на Александър е орязано от 15 на 10 г., а на Радослав от 6 на четири години и половина. И двамата вече са в затвора.

Върховните съдии Капка Костова, Даниела Атанасова и Красимира Медарова казват, че присъдите им трябва да бъдат намалени заради "многото на брой смекчаващи обстоятелства". Едното от тях е младата им възраст.

Александър е бил на 18 г. и 6 месеца по време на престъплението.

"Това е началото на пълнолетието и то се характеризира с незрялост", пише в мотивите си ВКС. А Радослав нямал навършени 18 г. Според съдиите делото е приключило в неразумни срокове, но не по вина на Александър и Радослав. 5 г. след убийството случаят влезе в съда.

И трите съдебни инстанции казват, че убийството е извършено от омраза.

"Действията на подсъдимите са изразявали омразата към хомосексуалните, т.е. действали са по хомофобски подбуди, а не по хулигански", обяви съдът.

Бил ли е гей Михаил?

"От показанията на приятели и състуденти на пострадалия не беше установено той да е имал хомосексуална полова ориентация", писа в мотивите си първоинстанционният съд. Той отхвърля версията на защитата, че младият мъж е бил удушен при секс с партньор от същия пол. Защитниците визираха приятеля на Михаил - Явор Борисов, с когото били през лятото на море и нощували в една стая. В началото на разследването криминалисти посочиха Явор за убиец, но няколко месеца по-късно делото срещу него беше прекратено.

"Не ми се иска да им пожелая да преживеят това, което преживях. Детето израсна заедно с мен. Завършващ лекар. Михаил щеше да помага на хората. Той щеше не да убива, а да лекува", изплака пред "24 часа" майка му Христина Стоянова.

След смъртта на Михаил тя получила диабет, прекарала и лек инсулт. В нейните очи присъдите са несправедливи.

"А чакането беше 10 г. Обижда ме, че животът на моя син е приравнен с живота на едно животно. На убийците му дадоха общо 14 г. Едно куче живее 15 г.", разплака се Христина.

Пред съда Александър твърди, че е невинен и през живота си правил градивни неща за себе си и за хората около него. Радослав казва, че съжалява за случилото се, но не е участвал в убийството.

През годините, когато се засичала с подсъдимите в съдебните зали, Христина не видяла човешко отношение от тях.

"Например, за бащата на Александър, който му е и адвокат, синът е герой. Те никога не си наведоха главите. Предполагам, че сега убийците на сина ми ще излязат бързо от затвора", казва Христина.

Жената си спомня думите на лекар в съда. Той казал, че органите на Михаил били толкова здрави, че 26-годишният мъж е могъл да живее до 85 г.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
65
 
! Отговори
хммм преди 3 години
Загледайте се в снимката. Вижда се че хората не са богати имат стари мебели, но пък за сметка на това имат богата колекция от книги. Момчето е учило и е било на финалната права да завърши медицина и да помага на хората. Вместо тези хора да имат шанс в модерна България, сега (по-точно скоро след затвора) ние ще делим тази територия с една ***. И всичко това благодарение на съдебната система развъдник на тези хубави ценности, които ни убиват. Запомнете имената на тази извадка на съдилищата...
27
2
 
28
 
! Отговори
Паци преди 3 години
България е готино място за живеене накрая ше останат само такива ***
26
4
 
26
 
! Отговори
Рашо преди 3 години
Така ще бъде с "независимата" ни съдебна система.
25
2
 
50
 
! Отговори
Тото преди 3 години
Чудя се колко ли кинти са прибрали съдийките за да бъдат толкова милостиви, всичко си има цена, и децата го знаят.
24
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожелавам на убийците на това момче да мрат в адски мъки. ***, психопати не знам как да ги нарека чудовища , да се нахвърлиш срещу друг човек и да го душиш заслужаваш да ти резнат главата както в средновековието.
23
0
 
44
 
! Отговори
Жалко за момчето преди 3 години
Сега в панделата ще им пренавият резбите на тия убийци.
22
47
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Чува се страшен звук на изпращяване"Убитият ли е описал това или са авторски глyпави съчинения?Джендърската конвенция в България няма да се приеме, въпреки напъните.
21
1
 
51
 
! Отговори
МДА преди 3 години
"Върховните съдии Капка Костова, Даниела Атанасова и Красимира Медарова"... Кога ли нормалните хора, които от ден на ден намаляват все повече ще разберат, че корена на всички проблеми са точно тези и тези като тия трите...
20
1
 
43
 
! Отговори
:):) преди 3 години
тя съдбата тоест господ си знае, след години я чуете че единя паднал от блок, другия блъснат от неизвестен автомобил.....мислите ли че роднините на убития ще ги оставят... не вярвам.
19
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ходиш в парка в България е опасно. Представяте ли си тези млади хора каква ценностна система имат? Това е син на адвокат. Елита на държавата. На какво ниво са семействата на тези млади хора? Как се насажда такова възпитание. Къде е училището, което е крайно време да изтупа всички ненужни теми, морално остарели и да преподава новото и бъдещето. Колкото и да се съпротивлява българското общество, гей, лесбийки са факт, вместо омраза, обяснение защо е така.
18
0
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давайте им и снимките и имената на тези. Съдебната с-*** може и да работи, но народът също има власт и право да наказва.
17
1
 
108
 
! Отговори
Нов преди 3 години
"Журналистите" показват майката, защото не им пука от и за смазаната женица. Да покажат убийците и съдиите не им стиска, че може да го отнесат
16
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма страшно в затвора ще станат такива за които са смятали жертвата си *** там ще е насилствено
15
2
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко,че в България не се прилага смъртно наказание. Нападнали са го не защото им заприличал на гей.Убили са го за удоволствие и за да му вземат парите и телефона.Не е ли очевидно?
14
0
 
77
 
! Отговори
Ddd преди 3 години
Заради такива смехотворни присъди нацията ни се стопява, младите хора са отвратени от съдебната ни система и напускат България масово. Как да се върна в Бг след такива новини.
13
0
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не беше установено той да е имал хомосексуална полова ориентация", писа в мотивите си първоинстанционният съд.================що ? и ако е бил гей, пречи ли на някого, или на съдиите ?
12
0
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Например, за бащата на Александър, който му е и адвокат, синът е герой. Те никога не си наведоха главите. Предполагам, че сега убийците на сина ми ще излязат бързо от затвора", казва Христина.". Нямам думи син на адвокат а убиец. За това престъпление и доживотен затвор е малко.
11
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще излязат предсрочно и това е!
10
0
 
96
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези *** заслужават да не излязат от затвора! Какви са тия съдии, къде е справедливостта в тази държава!
9
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
изруди и аз съм Гей ама такива недораслечета ми посегнат ще ги пребия че мяма се усетят какъв съм за финал ще им кажа че са били пребити от ***