Счупени дъски, ръждясали пирони... 1200 опасни детски площадки в София!

Някои от съоръженията са много стари
3 юли 2018 18:00,
13

Повече от 1200 опасни детски площадки дебнат малчуганите в столицата. Това показва интерактивна карта на общината. Част от съоръженията са се превърнали в капани заради липсващи стъпала, счупени дъски и ръждясали пирони. Нередки са случаите на наранявания.

"Някои от съоръженията са много стари, други са на не повече от 10-15 години, но не са изработени от здрави материали, не се поддържат и представляват опасност за децата", посочи пред Bulgaria ON AIR Снежана Каратотева от Сдружение "Безопасни детски площадки".

Именно такава е и една от площадките в район "Възраждане", на която комбинираното съоръжение е с нарушена цялост, каза още тя.

"Липсват стълби, има стърчащи винтове, а преградите не обезопасяват достатъчно", допълни Снежана Каратотева.

Повечето малчугани се разминават само с охлузвания и натъртвания. Не липсват обаче и по-тежки инциденти със счупвания и дори черепно-мозъчни травми.

В София има над 1800 места, предназначени за игра. От тях за основен ремонт са 1173, които се стопанисват от Районната администрация. За други 36 се грижи Дирекция "Зелена система". А за частичен ремонт са още 190 площадки.

Във връзка с опасните съоръжения в район "Възраждане" кметът Савина Савова обясни, че такива стари не са останали. Те са били премахнати още през 2014 година заради лошото им състояние.

"Тези, които са здрави и годни за употреба ще бъдат оставени, тъй като те са познати на хората в квартала и не крият опасности. Все пак трябва да има места за игра", подчерта Савина Савова.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-кметът на район "Възраждане" арх. Николай Диков посочи, че съоръженията, които бъдат сметнати за опасни, ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще се изградят нови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми и аз като дете съм си играла на абсолютно същите и сега съм жива, здрава и ,О ДРАМА, ми няма нищо. Всяка втора крава като роди и почва да преоткрива топлата вода и да й пречи всичко.
10
0
 
2
 
! Отговори
Дагето преди 5 години
Аз сам ремонтирам площадките. Люкките ни са прекрасни, няма ръждясали болтове. Рай. Даже и циганчетата от махалата си играят тук и бащите им не пипат да крадат. Това е начина. Да сме заедно и да ги интегрираме. Иначе живот тук няма.
9
0
 
4
 
! Отговори
БиБи преди 5 години
Остарелите съоръжения веднага да се подменят с еднодневни, нови! Да се направят 1200 "прозрачни" обществени поръчки, на стойност 100 000 лева всяка! Аз казах, хоуг!
8
0
 
1
 
! Отговори
Fok преди 5 години
Нашата площадка се оказва в пределоте на другия блок и ако искаме да подадем молба да се ремонтира трябва да събираме подписи от тях. А там само пенсии дето не искат да подписват. Пълна простотия.
7
0
 
6
 
! Отговори
от морето преди 5 години
Не само в София, навсякъде се троши и трудно разбирам "кефът" да чупиш. При нас наскоро оправяха за пореден път парка и вече почнаха да трошат, първо се смачкват кошчетата, после пейки/ маси и после детските люлки. Ако аз ги плащах, щеше да е наситено с камери и осветено като ден с прожектори- да ги видим тогава смелчаците...защото са от района
6
0
 
3
 
! Отговори
мамините те... преди 5 години
мушморочета! Накараха ни да се приберем тук, а то ужас! Колко добре ни беше на Запад да си живеем с държавни пари, ама на, сега сме тук и трябва всичко да търпим, ох, ох ,ох!!!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
къде ги преброихте тия 1200 площадки? максимум 200 са и тях ги ползват нощно време наркоманите. всичко останало вече е застроено
4
0
 
4
 
! Отговори
12345 преди 5 години
Такива детски площадки има във всички райони на София, не само във Възраждане. Но понеже ланд. арх. Каратотева живее в района - само това вижда и алармира... Защо не се разходи и по другите райони на СО...???
3
1
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
Ако всички ползватели се съберат и отделят 30 минути от безценното си време,ще стане далеч по добре.
2
1
 
7
 
! Отговори
споделям преди 5 години
Наскоро в квартала ни направиха готина площадка. Сложиха й ослепителна светлина и никой не иска нощем там, защото всичко се вижда и направо ослепяваш от светло. Вече 5 месеца е АБСОЛЮТНО НЕПОКЪТНАТА.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fandakova reji lenti i milinerka stana