София заделя 24 млн. лв. за паркове и градинки

За първи път ще се пускат електрически колела под наем
31
София заделя 24 млн. лв. за паркове и градинки
Снимка: Булфото, архив

Столичната община ще вложи 24 млн. лв. за обновяване на паркове и градинки през тази и следващата година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията на входа на Южния парк откъм бул. "Гоце Делчев".

Последният неремонтиран вход на парка трябва да е готов до началото на септември, припомня "Монитор". Паветата и гранитните площи, които ще бъдат поставени, са от пространството пред НДК. В парка ще бъдат ремонтирани и 27 декара алеи.

"В последните години изпълняваме изключително мащабна програма за възстановяване, реконструкция и изграждане на нови паркови пространства. Грижата за зелената система е важна мярка от програмата ни за качеството на въздуха", каза Фандъкова.

В момента в столицата се реконструират Западен парк, изгражда се парк "Въртопо" в "Младост", централните градинки "Кристал" и "Свети Климент Охридски", както и градината в квартал "Княжево".

Най-големият ремонт ще бъде в Западен парк, където ще има нови гранитни плочи и павета, бетонова и опесъчена настилка, подмяна на парковото обзавеждане, изграждане на нови детски площадки, ремонт и подмяна на техническата инфраструктура. Също така ще бъдат поставени нови пейки, кошчета за отпадъци, електрически стълбове, информационни табели и велосипедни стендове. Ще бъдат възстановени и оформени воднитете обекти и изграждане на ново алейно и декоративно осветление. Осветителните тела ще бъдат подменени с енергоспестяващи. Цялата реконструкция трябва да приключи до края на другата година, когато се очаква и парка "Заимов" да е с нов облик.

Кметът на София обясни, че 5 млн. лв. ще отидат за ремонт на детски площадки във всички райони на столицата. "През последните години успяхме да обновим 80% от площадките, които се намират в паркове и градини, амбицирани сме до края на следващата година да са на 100%", посочи кметицата.

Междувременно стана ясно, че за първи път в София ще бъдат пуснати електрически велосипеди под наем. На Председателският съвет към градския парламент е взето решение Столичната община чрез програма "Зелена София" да стартира в партньорство с други организации, първата система за споделено ползване на електрически велосипеди в града.

Предвижда се велосипедна станция да бъде поставена пред Националния исторически музей, така че най-старият природен парк на Балканите - парк Витоша, да е първата дестинация, където всеки ще може да се възползва от новата услуга. Целта на проекта е да стимулира столичани към по-екологични и здравословни методи на придвижване, за намаляване трафика на коли към Витоша, както и тестване на нуждите и отношението на потребителите към самата система.

Колко ще струва и предвиждат ли се още станции ще стане ясно, след като бъде внесен доклад в Столичния общински съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Неможе ли някой да им предложи да направят обществени паркиги около жилищните квартали, ще е прекасно да можеш да си пуснешп дето спокойно да играе по улиците
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
спрете корупцията преди да правите градинки, тогава цяла България ще си отдъхне от кърлежите
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и колко от тези пари ще бъдат присвоени неправомерно?...
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кварталните ротоарите разбити не може да се върви по тях обаче боднати пет китки и две катерушки някъде си.Отчитане на дейност.
25
0
 
7
 
! Отговори
Курти преди 5 години
Не вярвам на фъндъкова. Зимата пак ще поръси улиците с морска сол и всичко ще Затрие. Справка бул. "Генерал Никола Жеков". Всичко умря. Недоразумението Крусефф пак не се е бръснал, Юрданка не дава личен пример, а аз съм виждал поне 100 пъти Борис Джонсън в метрото на Лондон облечен като за прием при кралицата, а не като сеирджия на селския събор, например в село Белчин. Жалки са.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заделете за пенсии, линейки и модернизация на болниците, бе, стига с китките на Фандъкова вече. За хората пари няма, за дърветата има.
23
1
 
6
 
! Отговори
Презастрояване преди 5 години
Не може само паркове - те са няколко, при лошо време не винаги можеш да пътуваш, помислете най-после и за кварталните градинки между блоковете - стари квартали като Младост с много зеленина стават ужасни поради презастрояване и пак се строи на всяко свободно място
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е формално, а реално колко са заделени
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоу, оправата на Столична община. София не е само НДК и Витошка. Разходете се малко по квартаите да видите за какво гето става на въпрос. И не спирате да строите бе не спирате. Сечете дървета и строите! Няма място игла да хвълиш а инфраструктура до новите сгради също няма. Какъв мащабен план какви 5лв. Заприличахме на бразилско гето
20
0
 
9
 
! Отговори
Antonim преди 5 години
Улиците целите в дупки. Кръпките им се разпадат защото са от 2-3 пръста долнокачествен асвалт. Улица Хисар всяка година я кърпят и пак на нищо не прилича.Те градинки по центъра ще облагородяват.....
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махат стари настилки изкарали 30- 40 години и слагат нови които изкарват 2-3 години. после нашите хора правят нов ремонт.Тъй са прай.
18
1
 
9
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Дайте ги за деца в лечение в чужбина, а не за паркове и градинки, от които половината е се присвоят.
17
0
 
13
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Зелена София? Парковете, градинките и междублоковите пространства се ползват за пиене на алкохол, пушене на трева и цигари и за тоалетна! Същите тези рушат и замърсяват, но никой не предприема нищо!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вечен ремонт на 5 централни булеварда, НДК и останалото усвояваме като обучим цветя пак в 5 градинки в центъра.
15
0
 
24
 
! Отговори
строеж върху парк преди 5 години
Г-жо Фандъкова, говорите едно, а правите обратното!В Дружба 2 при наличие на прекрасна междублокова градина с детска площадка,пейки,много дървета и храсти, място със зеленинна ИСКАТЕ да я застроите с бетонен блок, който ще отстои на няколко метра от другите?Това ли е ЗЕЛЕНА СОФИЯ ?Зеленина трябва и в крайните квартали, а не само в центъра! Моля Ви не отнемайте паркове ни,само защото не живеем в центъра.Нали Зелена София е за всички.Вие решавате, а не дребните душици районните кметове-продажници.
14
0
 
12
 
! Отговори
ужаст преди 5 години
А ако знаете от Овча купел какъв ад е да се излезе.....Почти цял град се гърчи часове сутрин и вечер,защото обходната улица не беше разширена,преди да започне ремонта.
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София никога не е била в по-плачевно състояние.Сменят трамвайни релси на бул"България" примерно.Точно на най-натовареното кръстовище да има 500м.Релсите се сменят за 1 седмица,максимум и после да си сменят останалото.Вече три седмици е страхотно задръствани и пълен ужас.И така е навсякъде.Китайци за 3 дни стоят мост,а ние за 3 месеца не може да сменим едни релси.Явно стремежът е от всякъде да се скубе по много.
12
0
 
20
 
! Отговори
? преди 5 години
велоалейки , и всичко е точно , кошчета и пейки , и всичко е точно , стиропори , и всичко е точно , далавери , и всичко е точно , асфалт , и всичко е точно , милиони , и всичко е точно , калинки , и всичко е точно , подкупи , и всичко е точно , партийни помощи , и всичко е точно , рушвети , и всичко е точно , бързи кредити , и всичко е точно , заложени къщи , и всичко е точно , биячи , и всичко е точно , безработица , и всичко е точно , роми с каруци , и всичко е точно
11
23
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Госпожо Фандъкова, благодарим ви че направихте София модерен европейски град.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най лесно се краде от детски площадки, паркове, асфалт.Защото Никой не може да каже колко точно трябва да струва. Първо, че печели наша фирма и си прибира една голяма тлъста печалба, второ остава за комисионни, които забележете, вече са не по-малко от 30% от стойността!!! И накрая трябва да има нещо и за материали (поне табелите да сложат), ама парите са малко, и затова се ползват най най некачествените материали.