Ремонтите у дома през уикенда само с разрешение на съседите

Изключение ще се прави за общинските и държавни обекти
9 юли 2018 08:55, Боряна Павлова
57

17161 гледания   |  Още видео

Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни работи от 22:00 ч. вечерта до 8:00 ч. сутринта и от 14:00 до 16:00 ч. Подобни дейности се допускат през уикенда, но само в регламентираните часове и след разрешение от съответния районен кмет.

Същата забрана се въвежда и за домашни ремонти, като в почивните дни те ще може да се правят само с разрешението на съседите. Иван Илиев, председател на Комисията по обществен ред и сигурност в Столичната община обясни, че в наредбата има предвидени и изключения.

"Първото изключение, това са строежи, които са за общински и държавни цели. Също така това са строежи, които изискват аварийно-монтажни дейности, които са неотложни", обясни Илиев в ефира на "България сутрин". Той допълни, че районните кметове могат да дават разрешение за извършване на технически непрекъсваеми ремонтни дейности извън интервалите от време.

Общинския съветник каза също, че новата наредба, която предстои да бъде гласувана, е описано и ползването на заря, фойерверки и друга пиротехника. Това може да става само до 22:00ч. Изключение е на Нова година, когато се допуска заря до 01:00ч.

Скейтбордистите пък вече ще трябва да карат само по рампите, а районните кметове ще предлагат местата в София, където да се разполагат улични музиканти, които обаче няма да имат право да ползват усилватели и тонколони.

"Това, което прави наредбата, е да се опита да осигури един по-спокоен и по-сигурен живот на столичани", добави пред Bulgaria ON AIR Иван Илиев.


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като започне някой да стърже,аз обикалям всички апартаменти!Нека ме видят,и аз тях!
56
0
 
1
 
! Отговори
мен преди 4 месеца
Съседи за Марс!Името им само такова!Лепилото е на пейките, сигурно са с памперси!
55
0
 
0
 
! Отговори
До отегчен преди 4 месеца
Абсолютно си прав !
Няма нужда от изсмукани от пръсти закони ако съумяваме да се разберем помежду си като хора.
Ако ли не,описаните варианти в коментара на ,,колегата" търпят и куп вариации ;)
Имах проблем със съсед-лют фолкаджия.
След покана към мой приятел цигулар да стърже в къщи всеки ден,докато аз съм на работа всички чалгарии прикл.за 4дни :)
54
0
 
0
 
! Отговори
Бг.реалност преди 4 месеца
Да-да.
Ясно е.
Разбрахме го това всички.
Новите наредби касаещи държавата софия.
А какво се случва с/в държавата България и онази простосмъртна рая наречена българи ???
Някой нещо по този въпрос ще напише ли ?
53
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 месеца
А за шума от стари автомобили и мотори, които се карат с форсиране и шофират като състезатели от Формула 1 кога ще се въведе ред, или, а да има Закон за движение по пътищата, който ги толерира?
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каквато и наредба да напишат, тя няма смисъл, ако няма кой да следи за спазването и !!!
51
3
 
7
 
! Отговори
До 47 Луци преди 4 месеца
Момче, пише го в Наредба 1 на СО от 1993, а не в закон.
---
Чл. 3. (1) Освен забраните по предходния член, в жилищните сгради се забраняват шумни увеселения, извършването на производствени дейности и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели.

(2) За задоволяване на битови потребности, дейностите по предходната алинея могат да се извършват само от 8 до 14 часа и от 16 до 20 часа в дните, обявени за работни, а със съгласието на засегнатите обитатели и в почивни дни.
50
3
 
3
 
! Отговори
Спокоен преди 4 месеца
Въпреки забележките към изказа на коментиращия под мен, има моменти в които съм съгласен с него. Будят ви линейки нощем - е, близо сте до лечебно заведение. Будят ви полицейски сирени - е, в селата не са чували такива от десетилетия. Ако сте на село, зареждат магазинчето с хляб два пъти седмично - няма шум. Така де ...
49
8
 
9
 
! Отговори
Патриций преди 4 месеца
Ей, плебеи. Какво спокойствие ми искате вие в урбанизираните градове?! Я малко повече книжки да четете, а! Градовете са шумни, денонощно работещи и денонощни! Дудньовци, като ви пречат ремонти, уличен трафик, шумни заведения, зареждане на магазини в 4.00 сутринта - МАРШ на село! Там ще ви буди петела на съседа! Нямате 10 бона за селска къща ли?!
48
1
 
5
 
! Отговори
Румениге преди 4 месеца
Държавата в некадърността си да направи читав закон и след тоа да го следи, прехвърля проблемите си на етажната собственост!
47
5
 
0
 
! Отговори
Луци преди 4 месеца
До 13

Къде го прочете това бе момко, в момента няма закон за забрана на ремонти през уикенда! Нито пък се иска разрешение от съседи! Освен в посочените часове - 22/8 и 14/16. Друг е въпросът как точно ще искаш разрешение от съседите които са 100 апартамента !
46
0
 
1
 
! Отговори
Бухаха преди 4 месеца
До Отегчен

Приключихме с наредбите май :) Впрочем, наистина съм чувал за хора, които са изгонени от жилищата си и са "отмъщавали" по подобен начин.
45
8
 
3
 
! Отговори
Отегчен преди 4 месеца
Абе хора, какви ги дръчите. Да кажем, вземам си жилище. Ама е за ремонт, капитален. Ама ще продължи 2 месеца. Ама съседите криви. Ама аз пък нямам проблем да пусна в коптора възможно най мазната, крадлива и гнусна ц-и-ганска популация под наем за 1 лев месечно. И като я изгоните - следващата! И така, докато се примирите да си направя ремонта и тихо и възпитано се нанеса. Очертавам ви възможности.
44
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Защо се правят ремонти в събота и недяля е ясно - защото тогава на строителните работници им е забранено да работят по строежите и да вдигат шум и те по това време могат да изкарат още нещо на частно, въпреки че и това е забранено, но обикновено минава метър.
43
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
По моя опит съседите почти винаги правят компромис за краткотраен шум от ремонт даже и в почивните дни, но има много изключения - бебета, които трябва да спят, хора, които са на работа и само събота и неделя може да си починат и т.н. В моя блок един започна да си прави новия апартамент, който беше на шакловка и замаска, само в събота и неделя и след два месеца тормоз всяка събота и неделя, вече не го изтърпяхме и го накарахме да спре ремонта в почивните дни.
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прекрасно

Вече никой съсед няма да ремонтира. Ще си живеем в кочинка.
41
3
 
2
 
! Отговори
Спокоен преди 4 месеца
Добре де, толкова ли е сложно да се предвиди един срок, заключен в период /да приемем месец август/ за мащабни ремонти по жилищата /къртене, циглене и т.н/. За да може човек да планира. А всички, ежедневни, дребнички ремонти едва ли са проблем.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми в Тутракан ще мога ли да ремонтирам в събота?
39
2
 
1
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 месеца
До 1

E то, що да хода до съд аз?! Те нахендриха блока с такива пари за ремонт на асансьорни врати, които пенсиите не са виждали накуп. Към мен няма никакви юридически претенци. Въпросът е - що им трябваше този панаир пък и сега ще плащат.
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Говеда ...