Емблематичната за бохемите сладкарница "Феята" напът да бъде разрушена

Тя бе предпочитано място за срещи през социализма
11 юли 2018 07:10, Александър Попов
88

Още една емблематична сграда в София може да бъде разрушена. Кафе-сладкарница "Феята" беше едно от средищата на културния и бохемски елит на столицата по време на социализма. След почти 70 години тя е напът да бъде заличена от градския пейзаж.

Кафе-сладкарница "Феята“ се появява през 50-те години на миналия век и бързо се превръща в едно от най-посещаваните заведения в годините преди Прехода.

Сградата на култовото заведение е проектирана е от арх. Васил Вълчанов. Неговите наследници са крайно огорчени заради състоянието и бъдещето на "Феята".

През втората половина 90-те години сградата на сладкарницата е приватизирана. За сладкарница "Феята" е имало издадено разрешително за реконструкция. Тя е започнала, но е спряла по неясни причини – от тогава сградата се руши.

Настоящите собственици на "Феята" са подали уведомление до район "Средец" за събаряне на сградата. Те обаче не пожелаха да коментират пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Въпреки че сградата не е паметник на културата, тя е оценена на международно ниво. Жилищният комплекс "Яворов" е вписан в световния регистър за паметници на модерната архитектура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
име преди 5 години
Всичко се руши у нас. В София няма една "емблематична" сграда или място, с история, която да съществува както преди. Всички култови и известни места от царско време - кръчми, заведения, клубове и т.н. са разрушени през соц-а. Всички известни места от соц-а , пример- Феята и Ропотамо, ги разрушават сега. А хората в други евр. градове си ги пазят и се гордеят с тях. Може да са нищо и никакво място, но остават и продължават да функционират както преди.
69
3
 
3
 
! Отговори
До 65 преди 5 години
Че не сме ходили във феята и не знаем...беше пълно с млад комсомол. Особено много идваха от кв.Ленин (днешен Яворов) отсреща, където както всички знаем заселваха "заслужили" комунисти, радетели за партията. ВАшите комунисти ли бяха?
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде стига с тая соц носталгия. Какво, като сме яли гараж за 2 лв и сте пушили HB на третия етаж? РЕално погледнато, това заведение няма как да съществува на пазарен пронцип - там и сега. Ако имаше потенциал, отдавна някой до го беше реализирал. Сега не е соц, та да има 5 места, на които да можеш да пийнеш и хапнеш. Да го бутат, че от 2- години само плаши хората.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то нищо не е останало от тази сграда. Дали наследниците, дали шведите, но някой доста я е оглозгал. Правилно е да се събори.
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Напът" - голям напън ще да е било за да се измисли и дори напише в заглавието.
65
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да я махат разбира се, никога не е била красива сграда и отгоре на това беше в окаяно състояние.
64
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София се превърна в най-голямата съборетина, най-изостаналата, разбита, неугледна и м р ъ с н а европейска столица
63
9
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Не може всеки ке ***, в който сте пикали пияни на младини, да го превръщаме в сакрално място. Все пак всичко е преходно.
62
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Феята беше много яко заведение. Там беше сборището на интересни, нестандартни хора, идваха много младоци и се поркаше яко. Тук един недорасляк плещи за някакви комунистически спомени. Много си го закъсал за пари, щом пишеш подобни глупости.
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 17"Феята ,Варшава,Будапеща,Млечния бар ,Попското,Бамбука,Прага това са легендарни места за цели поколения."----А-а, пропускаш "Славянка", "БИАД"- долу, Стария "Берлин" ... Изобщо целия маршрут от пл."Славейков" ("Пияцата"), по "Раковска" и "Руски", до Ректората. Славни времена Ролингстоунс, Битълс, 48 стотинки водката, навити мацки ...
60
3
 
2
 
! Отговори
Някой които.... преди 5 години
Не съм софиянец и по добре, НО ФЕЯТА, РОПОТАМО И ОЩЕ ДРУГИ ПО БУЛЕВАРД "ЛЕНИН"бяха наистина хубави и романтични места. Но за София е нормално, е .... не само за нея.
59
2
 
13
 
! Отговори
Korean soup преди 5 години
До Гoшу: Точно там не става за кооперация, защото е ужасно шумно. Няма нормален софиянец, който би живял на първа линия на Цариградско, а в случая ще е и на първа линия на Ситняково. Освен с тапи в ушите, не виждам как някой ще спи в такава кооперация.
58
1
 
6
 
! Отговори
Сашко, преди 5 години
няма дума "напът".
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като стана дума за "Феята" (аз съм от поколението младежи от 60-те години, което я обожаваше и посещаваше), какво ли стана с ресторант "Ропотамо", на отсрещния "бряг" на алея "Яворов"? Разрушиха го, нищо не се построи, тъне в зеленина и кал...
56
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 51 преди 5 години
Щурчо, защо не се разходиш из квартал "Изток" и не се опиташ да разбереш кои жилищни сгради там са построени по частен път от собствениците на съответните парцели и кои са блоковете, населени с потомци на малограмотни другари. Може пък да ти просветне нещо под каскета.Какво друго да ти кажа, след като години наред гледахме как ШОФЬОРИ на средната номенклатура, населяващи грозно "блокче", пречат на внуците на собственика на земята под целия квартал да си изградят триетажна кооперация.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Феята на БКПТам се събираха недолюбваните от Тато и татовистите, ама кой да ти каже ...
54
3
 
14
 
! Отговори
До До 44 преди 5 години
Защо давате дефиниции за цялото поколение? Хейтърът, който пише тук, е единичен случай. Той мрази всичко и всички. Освен това, не знаем дали наистина е млад човек.Има едно интересно понятие, с което боравят и архитектите, и историците - спиритус лоци (духът на мястото). В много градове, духът на емблематичните места се запазва в продължение дори на хилядолетия. На това място е трябвало да се изгради пак заведение, но не чалготека.Дали може отново да има такава сладкарница там? Защо не.
53
1
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Пише се НА ПЪТ,а не НАПЪТ,бре неGrамотници!!!!
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И голямата работа...
51
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми за някакви софийски съборетини и бохемския им елит?!