Емблематичната за бохемите сладкарница "Феята" напът да бъде разрушена

Тя бе предпочитано място за срещи през социализма
11 юли 2018 07:10, Александър Попов
88

Още една емблематична сграда в София може да бъде разрушена. Кафе-сладкарница "Феята" беше едно от средищата на културния и бохемски елит на столицата по време на социализма. След почти 70 години тя е напът да бъде заличена от градския пейзаж.

Кафе-сладкарница "Феята“ се появява през 50-те години на миналия век и бързо се превръща в едно от най-посещаваните заведения в годините преди Прехода.

Сградата на култовото заведение е проектирана е от арх. Васил Вълчанов. Неговите наследници са крайно огорчени заради състоянието и бъдещето на "Феята".

През втората половина 90-те години сградата на сладкарницата е приватизирана. За сладкарница "Феята" е имало издадено разрешително за реконструкция. Тя е започнала, но е спряла по неясни причини – от тогава сградата се руши.

Настоящите собственици на "Феята" са подали уведомление до район "Средец" за събаряне на сградата. Те обаче не пожелаха да коментират пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Въпреки че сградата не е паметник на културата, тя е оценена на международно ниво. Жилищният комплекс "Яворов" е вписан в световния регистър за паметници на модерната архитектура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
12
 
! Отговори
ahmak преди 5 години
До АнонименПрав си "Номер 60" !да се срути всичко строено след 1956г.и до Орлов мост да се възстанови бесилката на Левски.И да се забрани да се разлистват листата на пролет и всичко да е, като в твоето детство. И ти да си вечен!хайде, по живо, по здраво
49
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
грозна работа - да я махат и да построят Рехабилитационен център за деца !
48
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу нея, в градинката при панораматаи и комунистическия блок (не че има друг вид блокове там) има един грозен паметник - танк. Да се взриви, този болшевишки паметник! Отсреща като пресечеш в Парка на свободата пък има един обеликс - Братска могила. Ах как искам да се събори. Целите комплекси Яворов, Изток, Изгрев са заселени с прогресивни селяци - шумкари. Ах как искам да се изселят. ***, вие не сте от тук нямате право над тази земя, пришълци
47
6
 
3
 
! Отговори
от мен преди 5 години
До Феята на БКПБраво ! Точно така е !
46
19
 
12
 
! Отговори
Феята на БКП преди 5 години
Другари и другарки, учени направиха сензационно откритие:Комунизма и неговите символи са вредни за младото поколение, а единствената функция която изпълняват е сантиментална и обслужва интересите на бивши комунистически крадци и хора които заслужават бесило. Ревнаха някакви ретро "елити", които са крали с пълни шепи докато хората са се редили по опашки за хляб! Такива изгнили *** заслужават публичен линч, а не да им реставрират спомените, че им е мъчно за тато!
45
5
 
12
 
! Отговори
До 56 преди 5 години
Колкото по-бързо се отърве държавата от такива от.реп.ки като теб, толкова по-добре... И никой няма да плаче за вас... А какво е било преди - лошо или хубаво, кое повече, кое по-малко, ти няма как да разбереш, защото гладката ти мозъчна структура не ти дава тази възможност...
44
19
 
10
 
! Отговори
do 52 преди 5 години
А ти като си учил история на БКП и си ръкопляскал по цял ден на Милко Калев, разбираш всичко и си гений?!? Държавата е в това положение именно заради безхаберието на родените преди 80-те. Именно такива разбирачи от живота, допуснаха 50 години полуграмотни полухора да ги правят на маймуни. При нас до 30г. е заварено положение с дълбоки корени! Затова сега ще си берете каквото сте посяли, а именно пенсиите които сте си подсигурили, здравеопазване, всичко. Защото го заслужавате! Аз емигрирам скоро!
43
2
 
25
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Сладка поста. Първо го приватизираш на ниска цена, уж че ще го реставрираш, после го оставяш да се саморазруши и накрая го буташ, защото е опасно за минувачи и околни сгради :))) И като опънеш една 10 етажна кооперация на това невероятно място...олеле майко че сладка далавера. Сигурно там квадрата ще е поне 3000 евро
42
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите така и не разбраха, че частната собственост е неприкосновена.Тея си мислят още по комунистически "Моето си е МОЕ, чуждото е ОБЩО"...
41
4
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
Абсолютно прав и точен си.За тях основният аргумент е обидата или псувнята.Форумите са като стена на гаров нужник.Поколение!!!!
40
3
 
24
 
! Отговори
До 44 преди 5 години
Аз не искам да я реставрират,защото това е невъзможно,а трябва да я ,,изчистят" от там.Това са само спомени млади момко.Такива които вашето нихилистично поколение никога няма да изживееРеалният живот и този пред клавиатурата са две различни неща. .А колкото до вмирисването ,мисля че ти си се вмирисал още съвсем малък от висене пред клавиатурата и си представям каква ще е вонята ако доживееш моите години.*** и баща ти *** ли са ,как ги търпиш?
39
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вмирисаните другари да съберат пари и да си я купят тази обществена тоалетна, да забравят с обществени средства да се задоволяват техните извратени желания. Комунизма приключи, на който му е скъп да събира парцалите и към КНДР.
38
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това нещо може да остане единствено като паметник на великата комунистическа глупост.
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен пък къщата на съседа ми е емблематична - ще искам забрана да си я ремонтира и бута. Аман вече от своеволия, имал имот, първо мене ще ме пита какво да прави с него. Ама в констутицата пишело, че частната собственост била неприкосновенна, тук е посткомунизъм, отиваш на другаски съд и там каквото вожда реши.
36
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви хипита те патили бе пубере? Говорим за няколко поколения на които е била любимо място.За съжаление вече е една съборетина и по -добре да я премахнат.Защото каквото и да я направят младоста и купона няма да се върнат.Сега е друго интернет поколение-,,многознаещо"отричащо всичко и все още не създало нищо./Вижте си постовете/
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са последствията от дивата приватизация... Жалко! Същото е със сградата на "Цариградско шосе", предвидена за издателски комплекс на "Работническо дело" и малко преди завършването - приватизирана. Оттогава вече 30 години стои като огромен паметник на демократичното безхаберие!
34
2
 
5
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Сладкарницата е ценна и трябва да падне сама. За щастие д-р. Станишев спаси къщата на Георги Димитров и Петър Дънов на Опълченска от събаряне и тя скоро ще падне сама достойно. Редно е това да стане и със сладкарницата заради архитектурната и стойност.
33
2
 
6
 
! Отговори
... преди 5 години
И при нас разрушиха градската баня. Колко пъти съм ходил там на баня...спомени спомени...
32
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като им е скъпа и емблематична тази сладкарница хипитата да си я купят, ремонтират и вътре да се правят гей-сбирки. Аман вече от тази наглост, някакви деграданти да се изказват от името на обществото. За мен не е проблем тази сграда да се срине до основи и нейно място да се построй нещо ново и функционално, напротив горещо подкрепям този вариант. Това не е обществен, а частен проблем, да се разбират със собствениците и да не занимават с простотията и маниите си.
31
5
 
12
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Никой истински софиянец не демонстрира излишно самочувствие .Проблема идва от по -дълго живелите в града пришълци.Този спор е безмислен.