Емблематичната за бохемите сладкарница "Феята" напът да бъде разрушена

Тя бе предпочитано място за срещи през социализма
11 юли 2018 07:10, Александър Попов
88

Още една емблематична сграда в София може да бъде разрушена. Кафе-сладкарница "Феята" беше едно от средищата на културния и бохемски елит на столицата по време на социализма. След почти 70 години тя е напът да бъде заличена от градския пейзаж.

Кафе-сладкарница "Феята“ се появява през 50-те години на миналия век и бързо се превръща в едно от най-посещаваните заведения в годините преди Прехода.

Сградата на култовото заведение е проектирана е от арх. Васил Вълчанов. Неговите наследници са крайно огорчени заради състоянието и бъдещето на "Феята".

През втората половина 90-те години сградата на сладкарницата е приватизирана. За сладкарница "Феята" е имало издадено разрешително за реконструкция. Тя е започнала, но е спряла по неясни причини – от тогава сградата се руши.

Настоящите собственици на "Феята" са подали уведомление до район "Средец" за събаряне на сградата. Те обаче не пожелаха да коментират пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Въпреки че сградата не е паметник на културата, тя е оценена на международно ниво. Жилищният комплекс "Яворов" е вписан в световния регистър за паметници на модерната архитектура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 5 години
До До всичките езиковедАми не е вярно. Провери в кой да е правописен речник, няма такава дума. Макар журналистите от години да се опитват да я наложат, както и "намясто". Правилното е "На път да бъде разрушена", също и "Тръгвам на път".
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пределно ясно е, че тези грозни останки нямат бъдеще. Да се махат.
28
12
 
7
 
! Отговори
Без хейт преди 5 години
До номер 28Никога не съм го правил, но сега ще изкажа личното си мнение, защо смятам София за обикновен и леко скучен град. Според личното ми наблюдение от посещението ми на големи европейски столици и градове съм забелязал, че всички големи и емблематични градове е Европа са построени край бреговете на голяма пълноводна река и именно това липсва на София. Водата и мостовете над нея създават неописуема атмосфера. И мисля, че планината наблизо не може дя компенсира. И да ... от Варна съм. ;-)
27
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами хубавите сгради в София не са строени по времето на соца. Тази сграда винаги ми е била противна и разбира се че ще се радвам, ако я бутнат.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баси, какви архитекти и хора сме имали някога. Честно да ви кажа в последно време, няма нито една постройка, която да си заслужава внимание или възхищение...всичко се прави супер посредствено
25
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано я бутнат, винаги ми е била противна.
24
3
 
18
 
! Отговори
:) преди 5 години
До Анонимен 16Аз я помня от времето, когато бях все още на възраст, в която се яде сладолед в такива заведения. Но ми беше интересно да наблюдавам по-големите. С няколко мои другарчета отивахме пешком дотам, тръгвайки от центъра на София. Разходката ни беше развлечение. В лошо време оставахме в "Ялта".Мисля, че когато продават някому заведения от този тип, би трябвало да поставят определени условия - да се запази духът и спецификата. От това един град може само да спечели.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Речникът ми, брей софианец да може да оценява речник?!?Сега и ако стилът ми оцениш ще е много добре.А съм роден тук, и живял тук, но разбира се съм пътувал, и из България, и съм живял и на други места в България, та мога да оценя "столицата" и "столичани".
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда много яко, дано се наеме някой да я стегне :)
21
5
 
24
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Ти може да си софийски жител ,но не си софиянецРечника ти е типичен за неуспял провинциалист.Живея 70 години в този град ,помня какъв беше,виждам какъв стана.Но той стана такъв ,заради хора като теб,явно с нищо несвързващи се с него.Ако детството и младоста ти са минали тук,няма как да го мразиш.А като си дошъл ошашавен в непознатият голям град и проумееш какво си изпуснал е нормално да си се озверил.И понеже е,,скапан"всички се натискате за тук.Защо ли?София -мечта за ,,мразещите"я!!!
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след като бутнаха Ропотамо от другата страна, изобщо не се учудвам да бутнат и това, за да изпляскат я някое подобие на мол, я някоя кооперация...
19
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София след 1944 г. никога не е била нещо кой знае какво. Това, че хората не ги пускаха навън и те си мислеха, че тук е върха на сладоледа вече само показва колко са *** и ограничени. София с грозните панелки с хвърлянето на *** от етажите (белким уцелят кофите долу), с миризливите си пътници в рейсовете за градски транспорт, и с голямото самочувствие на почти всички, които живеят в този град.И какво като съм роден тук? Пловдив много повече ми харесва,а най-хубавият български град е Търново
18
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е не, селянин от София съм, че тук всеки се бие в гърдите, че е раждан в скапаният град, но наистина не съм ходил във въпросната сладкарница, може би защото не съм бил от "културният и бохемски елит" на този псевдо град.То по времето на соца голяма култура, голям елит, един Оскар няма взет от български филм или там от някой друг елитен фестивал, но иначе видите ли "елит", "бохеми" пълно.Софето - най-големото СЕЛО на България, с надуващи се хора.Е и аз ЗА СЪЖАЛЕНИЕ съм роден в този скапан град
17
6
 
18
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Ех,хлапаче невръстно,живота не започва с теб.Феята ,Варшава,Будапеща,Млечния бар ,Попското,Бамбука,Прага това са легендарни места за цели поколения.Това че ти си малък и нищо не знаеш ,не си чул и не си видял само може да предизвика снизхождение като към малко дете.,,Безапелационният "ти коментар е смешен.Какъв купон беше във феята и от там след 2-3 питиета слизахме на булеварда/Ленин/ и на стоп ходехме до Пловдив ей така до Бомбарника.И след това обратно.Какво знаеш ти бе мушморок.
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен няма да ми липсва. За мен беше грозна сграда. Даже е добре да я махнат.
15
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 5 години
се опитва да оправдае неграмотността на дописника. Няма никакъв вариант за НАПЪТ! Има НА ПЪТ! Точка!
14
5
 
10
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До Анонимен 13"Бачкаторите" си почиваха по време на работа, такъв беше животът - с тарга бира още до обяд, докато или чакат "техническия" да им докара материалите, или пък чакат Годо.
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чак пък толкова. Да я разрушават.
12
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е голяма работа. Никога не съм ходил там. Даже не знам къде е. По видеото не се разбира, но ми прилича да е отстрани на Цариградско шосе.
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно, малко са коментиращите, които помнят Феята и затова дискусията е за граматиката. Там се ходеше на ром , водка или коняк с кола и да покажеш "ниво" на гаджето. Нищо особено като архитектура, просто едно от наистина малкото места в София където се събираха млади хора.Да я събарят, тя така или иначе е полусъборена.Като събориха отсрещния ресторант Ропотамо какво стана?По важно е какво ще се построи на нейното място - може би 16-етажна офис сграда?