Емблематичната за бохемите сладкарница "Феята" напът да бъде разрушена

Тя бе предпочитано място за срещи през социализма
11 юли 2018 07:10, Александър Попов
88

Още една емблематична сграда в София може да бъде разрушена. Кафе-сладкарница "Феята" беше едно от средищата на културния и бохемски елит на столицата по време на социализма. След почти 70 години тя е напът да бъде заличена от градския пейзаж.

Кафе-сладкарница "Феята“ се появява през 50-те години на миналия век и бързо се превръща в едно от най-посещаваните заведения в годините преди Прехода.

Сградата на култовото заведение е проектирана е от арх. Васил Вълчанов. Неговите наследници са крайно огорчени заради състоянието и бъдещето на "Феята".

През втората половина 90-те години сградата на сладкарницата е приватизирана. За сладкарница "Феята" е имало издадено разрешително за реконструкция. Тя е започнала, но е спряла по неясни причини – от тогава сградата се руши.

Настоящите собственици на "Феята" са подали уведомление до район "Средец" за събаряне на сградата. Те обаче не пожелаха да коментират пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Въпреки че сградата не е паметник на културата, тя е оценена на международно ниво. Жилищният комплекс "Яворов" е вписан в световния регистър за паметници на модерната архитектура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е защо да не построят там жилищен блок? Собствениците ще са много на сметка.А така си се руши, те не искат да инвестират, а може и да не могат. Тя държавата само иска, но нищо не дава. Да им направят тогава ремонта безплатно ( с парите от нашите данъци), но никой няма да иска нали?Затова явно собствениците ще правят каквото си поискат.
9
3
 
8
 
! Отговори
Н. преди 5 години
Вероятно авторът на статията е искал да напише "Емблематичната сладкарница - напън да бъде разрушена."
8
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Творческите личности се събирали на сладолед, а на бачкаторите не им оставало време, такъв е живота.
7
3
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Независимо какво пишат някои тук, истината е, че няма такова нещо като узаконяване на "напът", защшото била наречие и трябвало да се поише слято според правописния речник. Всички онлайн правописни речници, които проверих, казват (правилно!), че няма такава дума. на сайта на ibl.bas.bg (това е съкращение от "Институт за български език и литература", по-точно страницата ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/pod-raka-i-podraka-no-samo-na-pat/) се пише какво и как. Само в "Днес" са упорити.
6
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разрушаване, разрушаване, ... - така е при демокрацията и пазарната икономика в България.
5
6
 
13
 
! Отговори
До всичките езиковед преди 5 години
Когато думата напът е наречие, трябва да се пише слято според правописния речник.Напът съм да се сдобия с нов телефон. Тръгвам на път. има разлика. Неграмотници колкото щеш, ама не сте винаги прави.
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде по форуми да се види "напът", да приемем, че е лека грешка, ама това трябва да е писано от грамотен журналист, който трябва да е учил доста сериозно български език. За съжаление - просто е поредния недоучил драскач. Дори случайно да е пропуснал да сложи интервал, има си програми за проверка на правопис, както и се предполага, че трябва да има и някой редактор, който да си направи труда да прочете написаното.
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАПЪТ ... ???Абе хора, научете го този Български език.Не е чак толкова трудно ...
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тази сграда е цялата надраскана с шрейове.Виждал съм и други сгради в други градове целите нашарени.Кой и защо ги шари ? Някой може ли да ми отговори ?
1
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съществува дума "напът". От години пиша един и същи коментар и от години го бъркате.