Първите 1000 карти за пътуване през телефона – безплатни

Фандъкова: Проектът ще обхване всички превозни документи
Обновена: 12 юли 2018 13:08 | 12 юли 2018 12:30, Анисия Иванова
64

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Напълно безплатни ще бъдат първите 1000 карти от новата услуга за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова след демонстрация на новото мобилно приложение за закупуване на дневни и нощни карти за всички линии на градския транспорт.

Идеята на новото приложение е, че мобилният телефон на практика се превръща в карта за градски транспрот. По думите на кмета целта е по-лесно обслужване на гражданите и те да бъдат стимулирани да ползват превозни документи.

Още по темата

Фандъкова уточни, че дневната карта е 4 лв. и нощната от 2 лв. "Разбира се, след като се проследи този пилотен проект, ще има възможност за разширение за всички превозни документи", допълни кметът на столицата.

Амбицията ни е поетапно да разширяваме тази услуга, допълни директорът на ЦГМ Христиан Петров и каза, че, общината не плаща абсолютно нищо за тази услуга.

По думите му процесът на обработка на плащането и закупуването трае около 45 секунди. "Имаме контрольори от ЦГМ, които сканират кода на вашия телефон и се вижда дали кодът е активен, или не“, допълни Петров.

ОТ ЦГМ обясниха, че новата услуга стартира от днес и всеки пътник, който иска да си закупи карта за всички линии за 1 ден или да пътува с нощните линии до 04:45 ч, е необходимо да се регистрира чрез имейл на sofia.mpass.bg.

Как работи системата:

1. Регистрирате се на sofia.mpass.bg.

2. Влизате в системата и виждате 2 опции за закупуване на избраната от Вас карта
– чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не дължите никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете).
- чрез мобилен оператор (в момента това е А1, но в срок от няколко седмици услугата ще се предлага и от останалите мобилни оператори). Отново заплащате само цената на избраната карта, а СМС-ът Ви се таксува по абонаментния план с оператора.

3. Получавате защитен QR код, който е Вашата "карта". Необходимо е да го сканирате на входа на метрото, за да влезете на перона. За пътуване в наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора или на кондуктора, който проверява валидността на картата.

Можете да закупите картата непосредствено преди да влезете в метрото. Необходими са 45 секунди за валидиране. Не можете да се чекирате отново със същата карта в рамките на следващите 5 мин., след като сте влезли.

Контрольорите виждат в реално време, кога сте закупили картата. При въвеждане на код за потвърждаване на телефонен номер, при 3 грешни въвеждания изпратеният код е невалиден и е необходимо изпращане на нов код за потвърждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
9
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
Плодовете на труда си, които продаваш да не са ябълки или праскови.Иначе се изживяавш като някъкъв международно ценен програмист, нали.Защото си чул че там са големите кинти.Ти още малко ще кажеш, че и в Силициевата долина размитат за теб.Някакъв никому неизвестен безработен панелен мишкар с лаптоп, от който само пише глупости по форумите.
29
4
 
5
 
! Отговори
GHT преди 5 години
До до 41Прочетете си коментарите и ще видите, че не аз се хващам за билетчето. Други се хващат и обясняват как всичко било цветя и рози в България, ама не се връщат тук да ги миришат. И нямам комплекси да се правя на голямата работа - това е типично нашенска черта да се надцакваме и да се правим на важни. И за това пак други ми скочиха да ми се правят на голямата работа. В тоя свят никой не е важен - има още 7 милиарда такива като него.
28
1
 
8
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
Браво бе, ти си бил голмята работа, еваларката.Кво тогава постоянно се оплакваш и си се хванал за това билетче, колко било струвало.Нали си баровец, предполагам че караш поне Майбах.С тия високи доходи и с тия продукти, дето ти се продават по цял свят ... мани, мани.Обаче като се събудиш, пръстите в контакта и Гойко Митич на прозореца, нали ?
27
7
 
4
 
! Отговори
GHT преди 5 години
До до 35Умникоо, точно аз се издържам от собствения си труд и умения. Създавам продукти, които се харчат в целия свят и съм директно на свободния пазар. Не експлоатирам нито един друг човек. Всичко сам създавам и продавам. Мога и да живеят където си поискам по света. Интересно ми е ти с какво се занимаваш? Някога бил ли си на свободния пазар, при който си продаваш плодовете от труда директно на крайния клиент? Май мишкуваш и чакаш ежемесечната заплатка, но иначе ти знае устата.
26
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България наистина е Рай, но само за определени хора - за герберастите, семействата и роднините им.За по-голямата част от българите си е направо Ад.Но нямат къде да отидат и търпят.
25
7
 
6
 
! Отговори
GHT преди 5 години
Тук явно пишат само някакви бачкьори (нищо лошо към работническата класа), за които животя е само ядене и пиене. Само за цените на папото пишат и за колко струвала била водката. Много ниско ниво. Това за книги, театър, културни възможности, условия за образование и спорт, не ги търси изобщо. Пак ви питам, като е толкова хубаво в България и лошо "на запад", що не се върнете, а продължавате да заминавате?
24
9
 
9
 
! Отговори
GHT преди 5 години
Най-обичам умници да ми разправят колко евтино и хубаво било в България, а на тях в Западна Европа им било скъпо. Ми като ви е скъпо, що не се върнете, а? Ей така миналата седмица едни познати в Ница ми разправяха как в България било евтино, хубаво, имало същите възможности като в Западна Европа и било вече все тая. Питах ги що тогава не се върнат като е все тая и било вече същото като на запад. Млъкнаха и смениха темата. Дрънкат колкото да не заспят, ама си стоят там. Хайде, идвайте си.
23
11
 
5
 
! Отговори
GHT преди 5 години
До до 27В София за тези 10 лева ще ядеш ***, които после ще платиш със здравето си. В краткосрочен план ще ги платиш с дискомфорта от последиците от изяденото. Като сметнеш накрая - пак е по-скъпо. Не си ги измислям аз тези неща. Икономисти и разбирачи по темата, имена от световна величина в тази сфера, са го измислили и формулирали - животът в бедни дръжави/градове/квартали в крайна сметка е по-скъп от този в богатите. Евтиното излиза скъпо.
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Телефоните са вредни и трябва да се ползват иключително рядко, особено при децата Общината не трябва да насърчава ползването на телефони.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
#15, с тази разлика че в Хага или където и да е другаде извън пределите на тези географски ширини, градският транспорт е съобразен с нуждите на хората, разписанията са изготвени разумно, спирките са спирки, не искам да коментирам удобствата, чистотата и бързината на транспорта. В същото време градския транспорт в София е под всякакви критика и е коренно противоположен на изброеното отгоре. Няма да коментирам че повечето хора заплащат по малко за да стигна със собствените си автомобили.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с далаверите в детските градини, Йорданке! Или се правиш на сляпа и глуха! Заради корупционната схема, стигаща до Московска 33, родители масово изкарват децата си зорлен болни, а после плащат на директорки, за да влязат в градина. Директорките пък се отчитат нагоре по веригата! Това го знае всеки, но никой нищо не прави! Докога? Прокуратура няма ли в тази държава? Няма естествено, ако имаше тая отдавна щеше да е в затвора!
19
8
 
11
 
! Отговори
GHT преди 5 години
бърза проверка на минималните заплати и цените на билетите (взимаме най-скъпото билетче за Хага) показва, че в София транспортът е по-скъп от в Хага. Само това да беше... С всичко е така. В България е адски скъпо за доходите, които имат хората, а като добавим в сметката предлаганото качество и количество, нещата стават отчайващи. Разни умници тука ми се правят на важни по форумите. И ние пътуваме и живеем из Европата. Като ви е скъпо там, върнете си се в България на евтинкото и "качественото".
18
0
 
9
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Това обясни кметът на София Йорданка..." - хахахахаха
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалява се с тази електроника.
16
5
 
8
 
! Отговори
Цветелина Николова преди 5 години
В Хага 260 евро ли е минималната заплата?
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15 ако си ощеКогато цивриш като мишка, моля да пишеш и заплатите в "ХАГА" иначе не важи еврогеЙ*ското мислене като Фастъчето!
14
4
 
6
 
! Отговори
GHT преди 5 години
До Анонимен 15Колко билетчета можеш да си купиш с тамошната заплата? Колко с минималната заплата? Качеството, бързината и удобството на транспорта същите ли са? Хайде да не сравняваме само цените на билетчето и то в номинална стойност, става ли!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12Искаш от градския транспорт да измислят вечна батерия за телефон ли? Сам го каза- купуваш си билет.
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от обществени поръчки и гепарско крадене. Тия неща трябва да ги прави държавата. Преди като всичко беше държавно нещата се получаваха и не се крадеше.
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-жа лъжа: "Първите 1000 карти - безплатни" ама за наши хораПолзването е разковничето особено ТОЧКА 2!" чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не дължите никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете)."Това е стил комунистическа кражба да точат парите на хората. Забравехте ли устройствата, които точат карти но трябва да са в близост(тестът). Това е "законен" обир!