След ремонта: Дърветата край "Граф Игнатиев" значително намаляха

Отсечената растителност притесни хората от "Зелени улици"
12 юли 2018 15:00, Петя Славова
30

Снимка: "Зелени улици"

Вече втори месец тече ремонта на улица "Граф Игнатиев", но многото отсечени дървета притесниха част от столичани, които се събраха в новосъздадена организация Гражданска инициатива "Зелени улици".

Според хората, обещанията на Столична община за запазване на съществуващата дървесна растителност, не се спазват. Снимки показват, че част от дърветата са отсечени, някои са повредени от строителните машини и немарливо отношение на работниците, а други в момента са с оголени корени и има опасност да изсъхнат.

Гражданската инициатива стартира подписка, с която иска да се прекрати нараняването и сечта на здрави дървета. Също така да бъдат възстановени вече изсечените с подходящи нови на същото място, а не "някъде в района".

От "Зелени улици" искат също да се създаде регистър на дърветата в града, който да е достъпен до гражданите и изобщо целият реален инвестиционен проект за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" да стане обществено достояние.

Пред журналисти част от "Зелени улици" заявиха, че в ремонта, който прави общината няма нищо модерно, а всъщност в него се вижда дълбок соц маниер. Според тях ремонтът трябва да се прави за хората, а не за да е удобен за строителните фирми.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Една от любимите ми улици в София,жалко!
29
0
 
7
 
! Отговори
gele преди 8 месеца
До Анонимен
В Базел 80% от улиците са с павета вкищчително и тротоарите и са по равни от асфалта за който драпаш. Просто след 30 години дралезгане трябва да се пренареди ама нема кой. По лесно е вълнист асфалт. Ходете малко извън квартала за да видите как е.
28
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 месеца
До Анонимен

Ще ти изпаднат бъбреците,защото няма кадърни майстори павьори,които да ги наредят като хората.Някога поне произвеждахме автобуси,с добро качество.Имал съм вземане даване с Чавдари,коментирай нещо друго.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То е ясно, че където минат багерите на некадърниците от ГЕРБ трева не никне.
26
0
 
11
 
! Отговори
мак преди 8 месеца
В България цари варварско отношение към дърветата, изсичат се здрави, които изобщо не пречат, а оставят болни. И някой печели от засаждане на нови на тяхно място.
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От коментарите оставам с впечатление, че има само един двама прочели статията и разбрали кое се прави по соц маниер. Останалите са тук само като типичните българи да се изкажат неподготвени.
24
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе стига с тази носталгия по соца. Бул. Гоце Делчев от бул. България до ул. Дойран е със соц настилка - паваж,дето ще ти изпаднат бъбреците,докато се возиш. Само километър и едвам се издържа. А представям си ако цяла София беше така тогава как щяхме да издържаме.
Най-гадно беше по социалистическо да се возиш в "рейс" (бракма) "Чавдар" по гадните улици с павета (тогава всички улици и булеварди бяха с павета). Рейсовете тръгваха с отворени врати, няколко души стърчаха от рейса навън, нямаше място
23
0
 
16
 
! Отговори
Пффф преди 8 месеца
Елате в Шумен да видите какво става...кмета и свитата му режат наред дървета... Над 200 са изсечени до тук и нямат намерение да спират. Хората искат да се наложи мораториум, но на общинския съвет не дават думата на гражданите са се изкажат. Свикват се "експертни комисии" които решават че всички дървета до едно за за сеч... Помощ отникъде.... :(
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
новосъздадена организация Гражданска инициатива "Зелени улици"-ХАХАХААААААААААААААААААААА
21
11
 
4
 
! Отговори
rm преди 8 месеца
Бастуни,

хората казват, че РЕМОНТА се прави по соц-маниер, не сеченето-саденето на дървета.

На мен лично много ми омръзнаха тези павенца и цветни блокчета тип 1970-та година.

Искам съвременна настилка.
20
4
 
23
 
! Отговори
до 19 преди 8 месеца
Съгласен съм, сравнението на социацията, че се сечало по "соц. маниер" е меко казано нелепо. Голяма част от дърветата в града или около важните извънградски обекти са садени по соц време. Фактът, че сме богата на гори държава дори при днешната сеч опровергава намеците за безконтролна сеч по онова време. Има много опит, който може да се извлече от соца по отношение на горите и градската среда, вместо да се анатемосва всичко свързано с него и да се върви в обратна посока.
19
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще ме извиняват от тази организация, но по соц времето се съдяха дървета за разлика от сега.
тези дървета по улиците кога мислите са посъдени, а да не говорим за горите
Аз сега освен сеч друго не виждам
18
0
 
35
 
! Отговори
Башка Луд преди 8 месеца
Не се мисли! Действа се на парче, според рушветите и уговорките. Да премахнеш дърветата от градската среда е слабо казано малоумно! За израстването на едно дърво са необходими десетилетия. Дори и паоловния да засадят ще и трябва време!
Но както казах, действа се на парче! Няма обща визия, нито в градоустройството, нито в парковата среда, нито в инфраструктурата!
Сбогом зелена София!
17
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
какви дървета, какви пет лева. Дърветата искат грижи, а ГЕРБ е свикнал да взима, а ен да дава пари за грижа за дърветата. За ГЕРБ най-важното е да краде колкото се може повече, докато не сме ги свалили от власт. Както направиха и СДС преди тях.
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво очаквахте от селянката?
15
0
 
35
 
! Отговори
* преди 8 месеца
8 Гората има огромна водозадържаща стойност. Без нея реките нямаше да имат настоящия си сезонен режим, а щяха да са поройни.
9 неутрализират въглеродният диоксид, въглеродният монооксид, озон и серен двуокис, и отделят кислород, без който животът на Земята е немисмим.
10 поглъщат 1/4 от парниковите газове от изкопаемите горива в световен мащаб
14
0
 
37
 
! Отговори
* преди 8 месеца
Дърветата:

1 охлаждат атмосферата.
2 понижават нивото на подпочвените води, с което намаляват влагата в основите на градските сгради
3 задържат почвата, не само като намаляват отнасянето й, чрез задържането на водата, но и спират вятъра
4 регулират влагата в почвата, чрез нуждата им от вода.
5 осигуряват сянка, с което намаляват жегата.
6 задържат въглерода от въздуха, с което намаляват парниковите газове и намаляват температурата в глобален мащаб.
7 имат шумоизолационен ефект в градовете.
13
0
 
20
 
! Отговори
С карусата преди 8 месеца
Коня му получи стрес от улици. Много разкопано. Ша се оплача.
12
2
 
23
 
! Отговори
С карусата преди 8 месеца
Имаше буря и сами си паднаха, ние само ги набрахме, хем да не е грозно хем дърва трябват бате...
11
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така пак новина от пръстите изсмукана. Дайте план на ремонта, дайте макет как ще изглежда след това. А не веднага изсечени дървета и новина. Ами то може да е по проект така.
Като беше БКП на власт какво? Фалираха КТБ и толкоз. То трябва някой и да работи нали?
Ама не било хубаво. Ама вие и толкова не правите, само рушите.