София – първенец по поскъпване на имотите. За година – с 11%!

Изпреварихме и Сан Франциско по ръст на цени на имотите
15 юли 2018 17:05,
86


София е сред 20-те града с най-бързо поскъпнали жилища в света. Това показва международен доклад на британска компания.

От няколко месеца купувачът Елена Янкова прекарва всеки свободен час в търсене на ново жилище. Търси тристаен апартамент в южните квартали на града. Готова е да отдели около 100 000 евро. Брокери пък обясняват, че често очакванията и реалността се разминават.

Само за една година апартаментите и къщите в столицата ни са поскъпнали с над 11%. Така София се нарежда на 18-о място по ръст на цените на жилищата в света – преди Сан Франциско.

В момента за двустаен апартамент в столицата трябва да си отделим между 75 и 95 хил. евро в зависимост от квартала. За тристаен апартамент цените могат да надхвърлят 130 хил. евро.

Защо и как столицата ни изпревари Сан Франциско по ръст на цените на жилищата – вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
10
 
6
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Хората имат пари и ги влагат в жилища.Лихвата на 100000лв.е 1лв.на месец а наемът 500лв.
42
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
28 годишният балон на поскъпването на жилищата дали ще се спука? По-скоро не. Може от време на време да поизпусне малко въздух, но след 10-20 години цените ще са двойно по-високи.
41
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Паметта ни никак не е къса.Онези, които имаха кредити още от времето на соца, си ги изплатиха по време на хиперинфлацията и апартаментите им излязоха на стойност няколко хиляди лева.Дано не преживяваме занапред такива сътресения, каквато беше хиперинфлацията, но едно нещо не може да се отрече - парите постепенно се обезценяват.Относно взимането на кредит - всеки да си прецени възможностите.
40
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който се е излъгал да купи на тези цени се е прецакал яко, а който си е купил с кредит немога да го мисля. Хора, много къса памет имате!
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гепаджийте перат пари и затова се надува балона - когато банкянския хвърли пешкира ще ще се пукне и гледай тогава кво риване ще падне!
38
1
 
31
 
! Отговори
бг работа преди 5 години
Няколко пъти гледах видеото и бих дал за тази "панорама" не по-вече от 10 000евро/за целия апартамент- от мен да мине. Въпреки това ще ги продадат по-скъпо, а купувачите после ще ревнат за пътища, училища и да им разчисти някой калта. После ще пътуват по два часа до работа. В по-развитите държави първо общината планира и изгражда инфраструктура, после се строи с подходяща плътност, за да е добре за живеещите. Нашето е -живея на еди коя си поляна в нов блок-оня червения...
37
2
 
9
 
! Отговори
Ремонт преди 5 години
Сори германец, реших че примерите ти са в подкрепа на лудоста София да се мери по ръст на доходите с Фриско. След като доходите били причината за тези 11% явно сме надминали американците и по това и по добри лихвеби условия...
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съпоставете цените с Атина, Букурещ, Белград, София.. това е реалното.
35
0
 
17
 
! Отговори
До ремонт преди 5 години
Защо ми викаш ***?130 000 евро, че и много повече както вървят в София апартаментите , не са малко за българския стандарт. Някъде даже няма транспорт. В Германия не в много голям град може да се намери малък апартамент за около 230 000 евро. Продават ги с паркет, боядисани, с дограма. Като се купува нещо, поне да е качествено. Нямам намерение през една година да продавам и купувам апартаменти.
34
1
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
А, така : няма нужда от производство и чужди инвестиции, дор и от хора няма нужда .Продавайте и плюскайте ...и най - накря тези който ви строят копторите ще живеят в тях
33
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има само една причина за поскъпване на жилищата в София. И тя е, че в София има работа и заплатите са високи. България се дели на София и другата България.
32
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сред първенците е София по пране на пари. При пострадаюия наскоро работник се разбра, че строителя е от британските вирджински острови. Товя са строежите по южните поляни - перачница за пари. Тези блокове в бившите блата и поляни са от над 10 години празни, такива и ще си останат. Без улици и тротоари, дори и канализация! Какво да мислим за градини, училища, плпщадки и паркове. Има пряка връзка между доходи, наеми и цени. Вижте по света как е, и сравнете със София. Това не е пазар, ПЕРАЧНИЦА!
31
1
 
24
 
! Отговори
Ремонт преди 5 години
Прав е коментиращия, че за ремонт сумата е сериозна и никой не си прави сметката. Новото е на гола стена, старото *** която иска 30 000 евро за ремонт. Агонията на избора. ***, като говориш за Германия някой там продава ли кочини за 130 хилки? Или на неизмазани стени?
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към тези изброени суми за покупка на имот, не зябравяйте да предвидите и още поне 20 хил евро за някакъв крив ремонт, съчетан с много нерви в разправии с ония полу.... майсторите! В такова положение съм, след ремонт. Плочки се разлепват, врати не се затварят, тапети се разлепват тук там, вертикални щори заяждат, канал в банята е запушен...
29
5
 
17
 
! Отговори
IXXI преди 5 години
тука някакви платени *** ни лъжат как било в чужбина и в евро-зоната и ни плашат да хващаме последният влак. ами в гърция за парите на апартамент в софия буквално си купуваш имение, така че балъците свършиха!!
28
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Германия няма апартамент под 190 000 евро.а къщите в големите градове са над 390 000 евро.подгответе си 30 000евро за нотар.такси и 6%комисионна за брокера.хайде купете си в чужбина.
27
2
 
47
 
! Отговори
Защо е тази паника? преди 5 години
Не разбирам тази паника да се купува на безумни цени? 300 000 лева за 3 стаен в София!? Кога ще спре тази лудост?
26
3
 
7
 
! Отговори
Брус преди 5 години
Всъщност тези скъпите са за примамка, реално не се предлагат вече в момента на питането, вместо това още по-скъпи. Някой ги е изкупил и препродава, така вложенията му носят печалба и неббърза за никъде.
25
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва да си луд да имаш пари и да ги държиш в банка.купувайте апартаменти,къщи.гаражи.за колкото пари имате .иначе всичко се обезценява.
24
6
 
14
 
! Отговори
Бре преди 5 години
Високи доходи и ниски лихви - това е основания за увеличение на цените? Това не са пазарни принципи. Купувайте си картони за 100 хиляди, аз ще чакам да паднат цените, ако не - по-изгодно е в чужбина.