С 200 000 лева – ремонти и строеж на храмове из София

40 000 лева ще получи арменската църква "Св. Богородица"
20 юли 2018 16:00,
18

Още по темата

Над 200 хиляди лв. ще бъдат отпуснати от Столичната община за строителство и строителство на храмове в столицата през тази година, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението й на довършвания в момента Арменски катедрален храм.

Фандъкова отбеляза, че докладната й записка ще се гледа на сесията на Столичния общински съвет идния четвъртък. По думите на кмета тези предложения обичайно получават пълна подкрепа.

Тази година са предвидени 40 000 лв. за арменската църква "Света Богородица", както и по 50 000 лв. за храма "Св. Пророк Илия" в Княжево, за окончателното довършване на храма "Св. Архангел Михаил" в гробищния парк "Бакърена фабрика", за изграждане на отоплителна инсталация в Синагогата и за изграждане на общежитие към Кремиковския манастир. Фандъкова посочи, че откакто е кмет, в столицата са изградени пет нови църкви.

Арменската църква, която се строи в момента, е единственият общностен храм за арменците в столицата. Общината подкрепя строителството от 2011 г., като досега са отпуснати 310 000 лв.

Виктор Баръмов, член на църковното настоятелство на арменската църква "Света Богородица" отбеляза, че е имало техен храм в София до към 30-те години на миналия век, но той е бил разрушен и оттогава ползват за служби Арменския дом, където има пригодена зала. Баръмов посочи, че за да е готова новата света обител, трябва да се направят инвестиции за около 300 000 лв. От настоятелството се надяват първите служби в храма да са през идната 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво пищите за Илинденското въстание?По-голямата част от оръжието е дадено и финансирано от България. Не било бългрско въстание. Защо не изчакаха няколко месеца? Когато съобщават на Фердинанд за подготвяното въстание и искат и български войски да се включат, Фердинанд им предлага да изчакат няколко месеца, защото в момента българската армия се превъоръжава. Но те отказват да чакат. А оръжието е дадено главно от България.С некой друг ви е виновен.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миряни, мили и добродушни - Съберете пари инги оправете вие....
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
200 000 е смешна сума.Един двустаен ако му се прави сериозен ремонт трябват 20-25 000.
12
1
 
5
 
! Отговори
ДА преди 5 години
До Пиринска МакедонияПиринска Македония е Българска!!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога мислите да довършите храма в южния парк? Или се чака и построеното да се разруши ?
10
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До 7:Отпускането и изразходването на средства по предназначение са различни работи. Мен лично ме е срам като минавам покрай гробищата поради 2 причини - това в което сме се превърнали и състоянието на парковете. Положението отдавна не е добро там. Дано ви видят коментара.
9
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Защото ако се крадеше щяха да наливат стотици милиони и да чакат връщанка. Живи и здрави да са.
8
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Столична община усвоява повече за една детска площадка и засаждането на две фиданки. Виждам и че ще се ремонтират няколко храма, а даже може и да останат пари...Личи си кои са приоритетите на общината. От бюджет 1.5 млрд , 200 бона си е пара :) Поне е видно, че от храмовете не се краде.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бих желал общината да отпусне пари и за Софийските гробища,там е отврат! За съжаление само старите софиянци май имат това желание! Останалите,включая Фандъкова нямат интерес! Тях ще погребват в провинцията и не ги е еня!
6
7
 
4
 
! Отговори
Комбинации преди 5 години
Черквата е фабрика без комин и печатница за пари.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога най-после ще се чуе, че поповете от Синода са се бръкнали и дали някой лев за ремонт или за строеж ???
4
2
 
4
 
! Отговори
симитли преди 5 години
за априлското въстание се скъсаха да пишат вестниците и телевизиите да говорят , но за илинденското въстание дума не обелват , защото илинденското въстание не е българско въстание , а е македонско
3
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Дано по-скоро бъде завършено и осветено новото бюро жалби за да могат гражданите да подават жалби до архимандрит Исахак Похосян в комфортни условия и не само на големи празници.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Над 200 хиляди лв. ще бъдат отпуснати от Столичната община за строителство и строителство на храмове в столицата през тази година, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова"20 мил. за осветление то излиза че LED лампата че има 24 каратово покритие X 5 пъти.
1
8
 
5
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 5 години
Денеска е Свети Пророк Илия.На този ден , на 20 юли 1903 г., в Македония избухна Илинденското востание.25 000 македонски кумити се сражаваха срещу 400 000 турски аскер за свободата и за Автономия на Македония .Илинденското востание е най масовото вооружено востание *** Балканите.Во Крушево се обяви Македонска Република прва на Балканот,со прв Претседател Никола Карев.Честит Празник Илинден на сите Македонци и Македонки било каде и да са.