Еко колите - със стикер! За другите центърът на София ще е забранен!

Това предвижда наредба на транспортното министерство по идея на Столична община
23 юли 2018 09:00,
276
Еко колите - със стикер! За другите центърът на София ще е забранен!
Снимка: архив "Булфото"

Само еко автомобилите ще имат достъп до центъра на София, а на замърсяващите въздуха ще им бъде забранено да влизат там. Това предвижда наредба на транспортното министерство. Еко колите ще бъдат отличавани със стикер и вграден чип, които ще се получават при успешно преминат технически прегред.

Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски на депутатски въпрос за мерките за по-екологичен транспорт в страната, пише "Монитор".

Промяната ще бъде записана в наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства по идея на Столична община.

Още по темата

Софийската администрация е поискала от ведомството на Московски техническо определяне на екологични групи, известни масово като стандарта Евро, към които ще бъде квалифицирано всяко едно моторно средство.

"Екологичната група ще се определя в зависимост от количеството и съдържанието на вредни емисии в отработените газове на автомобилите, установени при извършване на периодичните прегледи и евро-категорията на превозното средство", се казва в отговора на Московски.

Това ще се случва автоматично в информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА)Екологичната група ще се отразява в знака на техническия преглед и в специален чип, предоставящ възможност за отдалечено четене на данните за превозното средство.

Това ще даде възможност и да се въведе допълнителен критерий при определяне на данъчните задължения върху превозните средства в зависимост от замърсяването, което причиняват.

"Нашата идея е свързана с борбата със замърсяването на въздуха на София. Затова пуснахме писмо до министър Московски, с което помолихме да се потърси начин за ясна техническа идентификация на двигателя, по време на техническия преглед, спрямо стандарта Евро 3,4,5 и 6. Възможно е това да се направи с чип", обясни за "Монитор" зам.-председателят на транспортната комисия в Столичната община Зафир Зарков.

Писмото е от името на председателите на двете комисии в Столичния общински съвет – транспортната и екологичната и с даден мандат от кмета Йорданка Фандъкова. Предложението на общинарите е, в дните с повишено замърсяване на въздуха да се ограничава движението на автомобили в центъра на града.

"В тези дни трябва да се допускат само автомобили с най-високите екологични показатели на двигателя - Евро 5 и 6, а тези с Евро 2 и 3 да се глобяват, ако преминават през централната част на града", допълни Зарков.

От бизнеса реагираха негативно, защото смятат, че така ще бъдат ограничени доставчиците на стоки в магазините в центъра на града. Това ще доведе до нови инвестиции на фирмите, за да обновяват автопарка си, опериращи в по-централните части.

Проблеми няма да имат някои от куриерските фирми, които закупиха през последните години електрически превозни средства.

С промяна в наредбата от страна на бившата ДАИ предвиждат и свързване на информационната й система с измервателните уреди с пунктове за технически преглед с цел недопускане на манипулации на направените измервания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
7
 
! Отговори
До 173 преди 5 години
Най-голямият съвременен замърсител е въглеродния двуокис. Не случайно в Германия данъка за колите зависи от нивата на замърсяване с въглероден двуокис. Тези с коли на газ, колко замърсяват с въглероден двуокис?
169
2
 
13
 
! Отговори
.. преди 5 години
Чудят се как да вземат и последните стотинки на народа ! Всичко измислиха ама не измислиха как нормалните и обикновенните хора да взимат по 1500лв. Минимална за да може да си позволят някак си цялата тая мизерия !
168
1
 
4
 
! Отговори
До 173 преди 5 години
Тези немски марки, за които питаш, отдавна пуснаха промяна в софтуера, така че да се показва това, което е. Аз имам такава кола. Други въпроси?
167
11
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Софиянци караме само нови коли. Да му мислят кандидат-софиянците.
166
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да попитам всичките немски марки засегнати от дизел гейт как по-точно ще ги тестват нашите супер специалисти, щом толкова години не ги изловиха... мога да ви кажа че москвичът ми, който е на газ е 10 пъти по еко от най-новия немски дизел на мерцедес, бмв, ауди, форд, wv.... объркан свят упрвавляван от глупави хора...
165
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, на мен татко ми купи Тесла, така че не се притеснявам.
164
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 170 Както си му е и редът.
163
2
 
13
 
! Отговори
дразнеща кочина пуше преди 5 години
Тяхната цел е центровете на градовете само за богати ,а другите на село или с автобуса...кога българина спокойно ще си купува чисто нов автомобил ,говоря за нов ЕВРОПЕЙСКИ ,щото тука има едни еднодневки в които млад човек не се качва.
162
9
 
19
 
! Отговори
Айде айде преди 5 години
обиждахте бабичката с миризливите кози, я сега сложете колата си на мястото на нейните кози. Променя се картинката, когато вие сте засегнати, а? Хайде всички с коли над 7 години да им бъдат насилствено евтаназирани в ЕкоМеталИнженеринг! Не е хубаво така, нали? Е на баба Дора и пука за колите ви, колкото и на вас за козите и.
161
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още една нова ниша за корупция във Фандъксити. Ще се продават еко-чипчета. Чакаме офертите!
160
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направят ли го това си вадя документ за инвалид (имам пълно основание за това,но не съм го направил, защото съм човек със свободна професия) и пак ще си карам, където искам!Догодина на изборите ще израздедем шамари от евро 2 до евро 6!
159
1
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
До Подкрепям като падне пак 60см сняг и не го чистят както обикновено ще те питам как ще въртиш ***
158
1
 
4
 
! Отговори
Старфиатголямтарикат преди 5 години
Значи моята трябва да е Евро 6, но и на Евро 5 съм съгласен. 98 г. CO2 на последния преглед, видях го с очите си.А е 94г.
157
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 134 foolВ днешно време само най-базовия двигателе под 101 к.с. Не всички карат Лада.
156
1
 
12
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Ха..сега де.Старите коли когато не се движат по центъра не замърсяват въздуха .И най-важното че мръсният въздух от покрайнините без разрешение от правителството ,вятъра не го носи в центъра и там е чист Витошки въздух ....Простатии за пари ...
155
0
 
0
 
! Отговори
До 150 преди 5 години
До 150 СофиянецСтава. Ще джиткам по цял ден два пъти в седмицата, повече не трябва, и без да работя ще имам доход.
154
0
 
11
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
"Каруцата - транспортът на нова България!"?
153
4
 
11
 
! Отговори
. преди 5 години
Това може би е нова стратегия за разселване на "столичаните" към родните им села...
152
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен в центъра на София трябва да се допускат само ППС с животинска тяга (т.нар. каруци). То в повечето градове на България е вече така. Виждам, че и в т.нар. столица това е все по-масово явление. "Интегрираните" вече заливат градове и села. Като *** са!
151
1
 
11
 
! Отговори
Мотор с кош преди 5 години
Ем ко пък...да отбележа ли, че ше взема да си забраня да гласувам за ГребалЪ...или да не отбележа?! Или пък ше взема да си забраня да гласувам изобщо...май. И ся кво, кат имам 20г-30г. кола, която карам от зор и правя по 1000км. на година щот ми иде скъпо всичко в тая улава държава...аз ли замърсявам най-много или оня с ЕУРО 6-7-8 дето и за едно кафе на слиза от нея?