Синя зона, зелена зона: Наесен в още 4 квартала на София

Въвежда се нощен абонамент срещу 650 лева на месец, но пробно
Обновена: 27 юли 2018 07:42 | 26 юли 2018 14:15,
193
Синя зона, зелена зона: Наесен в още 4 квартала на София
Снимка: Bulfoto, архив

Синята и зелената зона в София да се разширят в още четири квартала, предлага Дирекция "Паркинги и гаражи" в Центъра за градска мобилност. Предложението е към кметовете  на кварталите "Оборище", "Възраждане", "Красно село" и "Лозенец", където са предвидени най-много места за паркиране.

"Предвиждаме около 5500 повече места, но точният брой ще имаме, след като бъдат готови схемите", обясни шефката на "паркинги и гаражи" Румяна Милова пред "Фокус".

Новото, което е при това разширение, е, че схемите ще бъдат предоставени на районите кметства и кметовете ще имат за задача да запознаят гражданите с тях.

Т.е. всеки гражданин ще може на сайта на съответната община да се запознае с това как ще изглежда неговата улица след въвеждането на зоната – къде ще има паркоместа, къде ще е забранено паркирането, къде ще има места за хора с увреждания, уточни Милова.

Още по темата

Във връзка с контролните мерки след въвеждането на новите места, тя посочи, че преди месец ЦГМ е получил нови 10 паяка. "От старите ще оставим да работят поне 8, а останалите ще бъдат бракувани. Относно екипите, които ще контролират зоните, имаме също нови автомобили, подсигурили сме и нови устройства за контрольорите, така че имаме готовност. Може да се наложи да назначим още хора, но ще се прецени след като бъдат готови схемите за разполагане на паркоместата и да разпределим районите.

Но хората няма да бъдат повече от тези, които сме посочили в доклада до Общинския съвет – не повече от 76", каза още Милова и уточни, че заплатите на служителите ще бъдат съобразно количеството и качеството на работа.

По думите ѝ, ако предложението бъде прието от Столичния общински съвет, то ще влезе в сила от 1 ноември.

Въвеждане на служебен абонамент за нощно паркиране на стойност 650 лв. на месец

предлагат още от Центъра за градска мобилност. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че ще приема идеята, но пробно - за три месеца.

Милова разясни, че чрез това предложение ще се даде възможност на всяка фирма, която има необходимост, да ползва служебен абонамент. Така че една фирма може да има и нощен, и дневен служебен абонамент, и само нощен.

"Нощният абонамент ще бъде с работно време от 19.30 ч., когато свършва дневният, и ще бъде до 8.30 ч. Цената му за месец ще бъде такава, каквато в момента е на дневния – 650 лв.", добави тя и уточни, че в нощния служебен абонамент влизат и събота и неделя, тъй като потенциални клиенти ще бъдат нощни заведения, а през уикенда те са най-натоварени.

"Засега се предвижда нощен служебен абонамент само за "синя" зона, тъй като общинските съветници прецениха, че повечето нощни заведения са в центъра“, коментира Милова.

9 хил. лева за ремонт на тротоари и за още един наказателен паркинг

Румяна Милова каза още, че ЦГМ предвижда около 9 хил. лв. за ремонт на тротоари за пешеходци и за създаването на още един наказателен паркинг в София.

Тя обясни, че ще се съгласува с районните кметове кои точно ще бъдат тези тротоари, както и ако гражданите имат предложения, да се обръщат към тях.

"Миналата година Столичният общински съвет гласува да ни се предоставят буферните паркинги, паркингите за доизграждане – включително и един наземен паркинг в кв. "Надежда".

До дни ще получим разрешението за строеж, след което ще обявим поръчка за избор на изпълнител и се надяваме до есента той да бъде готов. Половината от този паркинг ще се ползва като наказателен, а останалата част – за обществено ползване.

Около 80 места ще бъдат за обществено ползване и горе-долу толкова за наказателен паркинг. С това ще можем да въведем ред поне в кварталите, които са в близост до този паркинг – кв. "Надежда", кв. "Връбница" и другите", обясни Милова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
3
 
! Отговори
Гн Миташки преди 5 години
След София ще копират и другите градове от вас зависи да спрете тая рекет от народа
164
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гн Миташки 162: Миташки, Не идвай в София както се е навлякла "кметът" фъндъкова, ако искаш да живееш дълго и спокойно. И да ти кажа причината!?!? Просто в Общината никой не е роден и израснал в град София и не познава нуждите му. Само се осчетоводяват разни идеи, като не искам да кажа, че кметът Юрданка много краде и има корупция в кметството. Виждаш, че и прокурора си мълчи. Иначе дотираш руснаците от Лукойл докато спреш в зелена площ да се изходиш. Наздраве.
163
0
 
2
 
! Отговори
Оги преди 5 години
Софиянци ще карат колилета наи скоро време...
162
0
 
2
 
! Отговори
Гн Миташки преди 5 години
Докога ще ги траем Софиянци синя зелена утре кафява ще стане.....
161
1
 
1
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Не може 2-две семейства да паркират 8 коли - и нищо да не плащат.Като нямаш къде да паркираш, на едно семейство една кола и плащаш 50 лв на месец.В С-я транспорта е уреден, защо от Съдебната до Лагера да си возиш д-то в трошка, при наличие, че трамвая е по-бърз, чист и удобен?Тези пари трябва да влизат в съответната улица и квартал за градини, площадки, смет, чистота, тротоарни плочки, а не тъпия асфалт в Крива река. Лятото като нагрее асфалта - изсякоха дървета, и хората припадат по улиците.
160
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
Край на безплатното паркиране в цяла София. Това е единствения изход срещу засипването на града с коли. Модела всяко софянче с кола е сбъркан - ще се издушим в газове без да се движим.
159
0
 
6
 
! Отговори
Виваком помагат преди 5 години
Виваком са гениални, при предплатените им карти таксуват дори и свързване към гласова поща от 2 секунди като 3 минути, за което едва ли се е сетил друг по света. При 10 лева презареждане може да не ви се удаде възможност да направите и един нормален разговор или СМС за паркиране.
158
2
 
10
 
! Отговори
Зона Фендупкова преди 5 години
Парите свършиха!!!С какво да напълним хазната/партията?Улици, проектирани за 600 000 обитатели на столицата, се налага да побират 2 милиона "живущи", заедно с почти милион МПС, ТА.:1.Намаляване ширината на тротоарите двустранно с 50 см.;2.Получаване средства за 'разчертаване" на велоалеи, откраднати от пешеходците и водачите-още 100 сантиметра.3.Зона Партийно-Хранилкова- двустранно по 200 сантиметра...Рекапитулация:Даскалицата спечели 4(четири) метра от улиците!Да я поканим и в къщи!
157
2
 
1
 
! Отговори
гларус преди 5 години
До бургасСредна заплата в София и средна в Бургас ?
156
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Зона за снасяне - Общински рекет зона...
155
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъчката от партия ГРОБ продължава предизборната си програма - да превърне София в една изцяло "зелена" зона и да дере Софиянци, колкото се може повече.Платете на клакьорите, дето ореваха града, за да махнат Орешарски, сега да правят перформанси в прослава на тези "благородни" идеи.И на следващите избори, тичайте, да не забравите пак да гласувате за същите тарикати, които сега управляват града.
154
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяла София да стане синя и зелена зона и селяндуритИ, които са свикнали и до тоалетната с кола да ходят, да си шарят пари. И зверски глоби за паркиране в тревни площи и заемане на цял тротоар, *** и тарикатите.
153
1
 
16
 
! Отговори
бургас преди 5 години
синя зона 150 годишен абонамент / в Бургас 60зелена зона 100 годишен абонамент / в Бургас 25паркинг "Гурко" Бургас - 470 места, 5лв на ден, 72лв на месец.в София нови паркинги кога ще бъдат построени? Общински... на достъпни цени.... а не 2-3лв на час в частен интерес ;)
152
1
 
39
 
! Отговори
паркинги преди 5 години
То е много лесно, да се нарисува една боя по улицата и да се лапат парички! А паркинги кога ще се изградят?
151
3
 
35
 
! Отговори
Skk преди 5 години
До колкото си спомням, пътния данък е за ползване на пътя. Колата се паркира на пътя. Защо трябва да плащам 2- пъти за едно и също?
150
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОВ Ловеч Сн Сливен
149
2
 
32
 
! Отговори
. преди 5 години
Ето ви Герб и Борисов.До година ще има данък въздух.
148
20
 
5
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Браво! Много се радвам - ще има ред и ще намали вредните емисии в центъра.
147
1
 
31
 
! Отговори
за Витков преди 5 години
Интересно кога тези съветници ще хванат да поискат някаква отчетност от този център за градска мобилност? Това са милиони които течат на някъде, отчетност обаче никаква.
146
1
 
31
 
! Отговори
за Витков преди 5 години
Е...х ги в съветниците. Ми то с тези керливи доводи ще направят зона до околовръсното. Тотално сбъркана и опорочена е логиката на т.н. зона. Най-нагли са обаче като заявят "ми те гражданите така искат" кой иска бре? Кой иска да плаща при положение ,че не получава нищо насреща.