Синя зона, зелена зона: Наесен в още 4 квартала на София

Въвежда се нощен абонамент срещу 650 лева на месец, но пробно
Обновена: 27 юли 2018 07:42 | 26 юли 2018 14:15,
193
Синя зона, зелена зона: Наесен в още 4 квартала на София
Снимка: Bulfoto, архив

Синята и зелената зона в София да се разширят в още четири квартала, предлага Дирекция "Паркинги и гаражи" в Центъра за градска мобилност. Предложението е към кметовете  на кварталите "Оборище", "Възраждане", "Красно село" и "Лозенец", където са предвидени най-много места за паркиране.

"Предвиждаме около 5500 повече места, но точният брой ще имаме, след като бъдат готови схемите", обясни шефката на "паркинги и гаражи" Румяна Милова пред "Фокус".

Новото, което е при това разширение, е, че схемите ще бъдат предоставени на районите кметства и кметовете ще имат за задача да запознаят гражданите с тях.

Т.е. всеки гражданин ще може на сайта на съответната община да се запознае с това как ще изглежда неговата улица след въвеждането на зоната – къде ще има паркоместа, къде ще е забранено паркирането, къде ще има места за хора с увреждания, уточни Милова.

Още по темата

Във връзка с контролните мерки след въвеждането на новите места, тя посочи, че преди месец ЦГМ е получил нови 10 паяка. "От старите ще оставим да работят поне 8, а останалите ще бъдат бракувани. Относно екипите, които ще контролират зоните, имаме също нови автомобили, подсигурили сме и нови устройства за контрольорите, така че имаме готовност. Може да се наложи да назначим още хора, но ще се прецени след като бъдат готови схемите за разполагане на паркоместата и да разпределим районите.

Но хората няма да бъдат повече от тези, които сме посочили в доклада до Общинския съвет – не повече от 76", каза още Милова и уточни, че заплатите на служителите ще бъдат съобразно количеството и качеството на работа.

По думите ѝ, ако предложението бъде прието от Столичния общински съвет, то ще влезе в сила от 1 ноември.

Въвеждане на служебен абонамент за нощно паркиране на стойност 650 лв. на месец

предлагат още от Центъра за градска мобилност. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че ще приема идеята, но пробно - за три месеца.

Милова разясни, че чрез това предложение ще се даде възможност на всяка фирма, която има необходимост, да ползва служебен абонамент. Така че една фирма може да има и нощен, и дневен служебен абонамент, и само нощен.

"Нощният абонамент ще бъде с работно време от 19.30 ч., когато свършва дневният, и ще бъде до 8.30 ч. Цената му за месец ще бъде такава, каквато в момента е на дневния – 650 лв.", добави тя и уточни, че в нощния служебен абонамент влизат и събота и неделя, тъй като потенциални клиенти ще бъдат нощни заведения, а през уикенда те са най-натоварени.

"Засега се предвижда нощен служебен абонамент само за "синя" зона, тъй като общинските съветници прецениха, че повечето нощни заведения са в центъра“, коментира Милова.

9 хил. лева за ремонт на тротоари и за още един наказателен паркинг

Румяна Милова каза още, че ЦГМ предвижда около 9 хил. лв. за ремонт на тротоари за пешеходци и за създаването на още един наказателен паркинг в София.

Тя обясни, че ще се съгласува с районните кметове кои точно ще бъдат тези тротоари, както и ако гражданите имат предложения, да се обръщат към тях.

"Миналата година Столичният общински съвет гласува да ни се предоставят буферните паркинги, паркингите за доизграждане – включително и един наземен паркинг в кв. "Надежда".

До дни ще получим разрешението за строеж, след което ще обявим поръчка за избор на изпълнител и се надяваме до есента той да бъде готов. Половината от този паркинг ще се ползва като наказателен, а останалата част – за обществено ползване.

Около 80 места ще бъдат за обществено ползване и горе-долу толкова за наказателен паркинг. С това ще можем да въведем ред поне в кварталите, които са в близост до този паркинг – кв. "Надежда", кв. "Връбница" и другите", обясни Милова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
23
 
! Отговори
az преди 5 години
оная *** дето е шефка на паяците, как искаа да се бетонира и да си седи да лапка....паркинг за 80 коли...а за паркиране на коли паркинги в София няма кой да направи...безмозъчни ***
144
0
 
9
 
! Отговори
Мила преди 5 години
Да, ама и в Перник вече си имате зона :))))
143
4
 
27
 
! Отговори
Пак преди 5 години
Пак гласувайте за гроб и фъндъчка!!!
142
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У Перник си паркирам усред градинката зад блоко. Никой не смее да ми каже копче.Оти че яде винкело.
141
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РК = Петстотин КоняСО = След Околовръстното или Софианец Отдальеко
140
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има едни номера пише ОВ - големи нахалници са.Ама не знам от кой град са. И едни също СН.
139
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номерата в Перника започват с ПК.РК е Па Кистан.
138
3
 
6
 
! Отговори
До 138 неграмотника преди 5 години
Има инфо в нета, прочети преди да си показваш неграмотността.Р - РусеРА - ПазарджикPB - ПловдивPK - ПерникPP - Разград
137
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я гласувах за Кутев ама не го избрая.
136
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Регистрационен номер РА означава РАзград, тук сте се събрали само ***-мотници явно.
135
0
 
3
 
! Отговори
а преди 5 години
До Анонимен136А ти кого избираш аку не е тайна.
134
3
 
40
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Защото Общината си мисли, че върши велики дела с построяването на половин паркинг в столицата, ще ви дам пример за сравнение:В Будапеща има до Източната ж.п. гара езин огромен, триетажен закрит паркинг. На входа му пише: "Цена: 0 (нула) форинта". И не е единственият. А всички унгарци над 67 годишна възраст, независимо дали са пенсионери или не, ползват целия градски транспорт (вкл. метро) БЕЗПЛАТНО, само срещу показване на личната си карта, ако я поискат. Това е Орбан!
133
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 127Данчето я избират такива глу'и провинциалисти като теб!!!70% от живущите в София днес са тежки провинциални гайди които са брали ягоди и портокали "по ИвропЪтЪ" и с измизеруваните кинти са си "закупили" по един килер "У СУфетУ".Схващаш ли ***?!
132
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът с паркирането в София се разраства с всяко разширение на платените зони за паркиране.Само некадърниците управляват със забрани, както парвят ГЕРБ и Фандъкова.
131
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е тая архивна снимка. Трамваите в София отдавна са жълти.
130
1
 
38
 
! Отговори
Сомо преди 5 години
Преди години ВКС отмени решението на СО за синя и зелена зона , като постанови, че живущите в центъра трябва да си вземат стикер на достъпа цена. Живущите в другите квартали изпаднаха във възторг - "хак ви е като живеете в центъра'. За това се стигнадо тук. Къде отидоха милионите от тези зони никой не знае. За 30г няма построен един подземен или надземен паркинг. Ще дойде време в градовете всички да плащат. Като сме овце ще издържаме общините, ще ходим по счупени тротоари и т.н
129
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много уреден градски транспорт има нема що, колко метростанции има с читави паркинги дето човек да си остави колата и да слезе метрото до центъра, да не говорим за билета от 1,60, ми Вие какво искате когато вдигате цената на билета е нормално част от хората да се пренасочат от градския транспорт към автомобили, даже се учудвам че има хора които защитават тая малоумщина със сините и зелени зони
128
8
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Ако си мислиш че РА е Радомир си много ***.РА е Пазарджик. Ама ти на село откъде да ги знаеш тия неща--аййй...мисли че ме хвана в крачка и навири пи*лето. Знам че е Разград душко. *** за мене Радомир и Перник е един и същи калъп хора.
127
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сле3дащата стъпка на мафията на ГЕРБ ще е увеличаване на цената за паркиране на живеещите в кварталите.Сега цената е 150 лева за Синя зона и 100 лева за Зелена зона, като за втори автомобил се плаща двойно, а за трети и т.н. тройно, т.е. ако едно семейство живее заедно с порасналите си две деца в Синя зона и всеки има кола, която му трябва и ползва, плаща 1350 лева на година за това паркиране. ГЕРБ постоянно вдигат цените, така че вместо 150 лева, ще плащат 200 лева за първа кола и общо 1800 лв
126
6
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
е то щото градския транспорт е много уреден, ходи в някой нормален град да видиш какво е градски транспорт, наистина си много зле казаха ти го отдолу, вземи например една сграда на НОИ колко парко места има около нея ? а там всеки ден ходят дестеки хиляди хора, голяма част от които трудно подвижни ....... абе какво ти обяснявам *** такава, кой знае от кое македонско село си дошъл--За Мездра не знам, но до Софийското НОИ има метро. Метростанция Опълченска.