От общината за културата: Знакови обекти са жертва на бездействие!

Зам.-кметът Чобанов с въпроси към министерството след пожара
Обновена: 29 юли 2018 18:47 | 29 юли 2018 18:29, Веселина Йорданова
54
От общината за културата: Знакови обекти са жертва на бездействие!
Снимка: БТА

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов обвини Министерство на културата в бездействие след пожара в бившите Царски конюшни в центъра на столицата.

В социалните мрежи Чобанов нарече инцидента "разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство в града".

Още по темата
"Ще успеем ли да спасим каквото остава за спасяване от Царските конюшни", пита Чобанов, чийто ресор е културата.

В началото на годината Столична община е изпратила до министъра подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса "Царските конюшни" за културна ценност от национално значение, но отговор не е получен, изтъква той.

"Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения? Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация?“, пита Чобанов

По-рано днес от Столичната община обявиха, че ще задължат собственика на изгорялата сграда да я възстанови в автентичния й вид.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Откъде си ги изсмука тези лъжи и кой ще ти повярва на тези измишльотини??? Целта е дай да пишем и да плюем. Нали за това ни плащат? Много сте безмозъчни, комунистите и затова никой в България не ви обича, за да не кажа по-тежка дума!!! Това се вижда навсякъде, ами тъ.пи сте си!!!Имотът все още е държавен с едно малко изключение - 16% от земята са продадени. Всичко останало принадлежи на различни държавни институции, но не се знаят всички. Засега се знаят 7 от тях, но те са общо 20.
33
0
 
8
 
! Отговори
Собствениците преди 5 години
Собственици на Царските конюшни са Дирекция управление на собствеността и социалните дейности на МВР и Промишлена енергетика Варна АД. Те ще трябва да възстановят сградите. Бизнесменът Я.Иванов, управител на Евротрансбилд притежава 16% от земята под конюшните. Съсобственик е с Националната художествена академия на една от сградите, незасегната от пожара. Вътре има и други функциониращи обекти - ателиета на художници и скулптури, провеждат се занятия. Има и други собственици, които се издирват.
32
8
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
А защо изобщо общината продава такива сгради - паметници на културата? Частникът няма интерес да ги поддържа и след време те се "самозапалват". Палеж, и след палежа - ново строителство - "Това е толкоз просто и логично" (както е писал Вапцаров). Но чиновниците от общината са си прибрали рушвета.
31
8
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
А Чобанина дека е бил досега ? Дека беше кога продаваха Царските конюшни ?!!! Айде да не се прави на утепан и он е у далаверата...
30
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собственикът на сградата не е ли столична община????След, като има и дело за това, че бившият областен управител я е продал на престъпно ниска цена от 90 лв на кв.м сделката би трябвало също да е невалидна.
29
3
 
11
 
! Отговори
Паметници - клоаки преди 5 години
Писна ми от руините в центъра на София!!!Стига с тия паметници на културата, които никой не ползва и не поддържа.Грозно, грозно и пак грозно. Ако никой не ги реставрира, всички клоаки в София да се разрушат и да става модерен град. Да има условие в договора, че ако собствениците не ги реставрират и реновират в автентичния им вид в определен СРОК, ще бъдат отнети в полза на държавата. Тогава всеки ще се замисли дали да купи една руина на безценица и дали ще може да изпълни условията.
28
0
 
3
 
! Отговори
Хахахах преди 5 години
Хубаво е, че в карето долу излизат и други статии по темата. Едната е "Борисов нареди: Конюшнята в прокуратурата". За справка, статията е от 2016г. За 2 години явно не са сколасали да открият някой за затвора. Бившият областен сигурно си пече някъде алчния газ...
27
9
 
2
 
! Отговори
Добре де преди 5 години
Всеки ден покрай конюшните и един куп други паметници на културата в полуразруха минават хиляди хора, в т.ч. и представители на институциите. Но се сещаме за тях чак след като изгорят или се разрушат напълно. Конюшните са неизползваеми и в безбразно състояние от години. Сега се е сетил Чобанов, че има проблем...
26
11
 
7
 
! Отговори
осквернен преди 5 години
При токова управление ще останем и без история, минало , бит и архитектура !!!
25
3
 
1
 
! Отговори
Име преди 5 години
и цензурата одрте, смрънгяса се и никой мъж не я иска! дори кофладжиите повращат при вида и гол. какъв грч и спазъм, госпожо, цензура на плевенлиев и царя!
24
10
 
1
 
! Отговори
Име преди 5 години
кой стои зад n.tv? кой стои зад n.tv? отговорете, ***!
23
10
 
0
 
! Отговори
Име преди 5 години
кой с парите си стои зад n.tv?
22
10
 
0
 
! Отговори
Име преди 5 години
кой стои зад n.tv?
21
2
 
0
 
! Отговори
Име преди 5 години
и цензурата одрте, смрънгяса се и никой мъж не я иска! дори кофладжиите повращат при вида и гол. какъв грч и спазъм, госпожо, цензура на плевенлиев и царя!
20
1
 
3
 
! Отговори
ЛеЛе преди 5 години
А стига с тази култура,че ме заболя......главата!Направете няколко тоалетни в тази европейска столица!Показвайте парламента, нали е върху турски гробища!Стига сме живели само с миналото,вижда да се не се учим от него!
19
8
 
3
 
! Отговори
Агент Нови Чък преди 5 години
Още не се знаело чии са изгорелите конюшни, значи на народеца му става ясно чии са!
18
8
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
айдеееее!...Фанаха да раздухват ПУШИЛКАТА..Сега всеки ще обвини всеки и всеки ще бъде обратно обвинен..ШИ ЗО ФРЕНИЯТА на яловите "политици","държавници" и "обществено значими лица" са развихря..И в мъглата на взаимното словоблудстване ИГРАЧА,който поде "хорото",ще си изпече баницата..Докато нас ни правят на кривогледи....Като по учебник..
17
10
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Много по-добре беше да се съборят конюшните и да се продаде терена с право на строеж, за да се изгради или паркинг или офис център или търговски център или клиника. Няма никакъв смисъл тези съборетини да се съхраняват като паметник за каквото и да било, защото те така ще се превернат с свърталище на наркомани, пласьори, бежанци или бездомници...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Vмалко си зле с правописа, ама нейсе...
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А КАКВО СТАНА С ДЕЛОТО ЗА ПРОДАЖБАТА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА ТОЗИ ОГРОМЕН ДЪРЖАВЕН ИМОТ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ.ЗАЩО ОЩЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НЕ СА В ЗАТВОРА???