"Спаси София" поиска оставката на Банов заради "Царските конюшни"

"Сграда след сграда, историята на града ни става на пепел"
29 юли 2018 11:50, Красимир Ангелов
114
"Спаси София" поиска оставката на Банов заради "Царските конюшни"
Колаж: Спаси София

"И Царските конюшни изгоряха. Като по учебник - събота срещу неделя, през лятото, когато хората са на почивка и "със сигурност" запалени от поредния клошар-пироман", пишат от "Спаси София" в коментар на пожара от тази нощ, при който изгоряха около 1500 квадратни метра покривна конструкция на сградите.

От организацията отчитат, че тежката съдба на много от малкото ни ценни сгради очевидно не успява да трогне никого от властимащите у нас и бизнесмените, "искащи да строят многоетажни лъскави билдинги на мястото на нашата история и култура".

"Пожарът на Царските конюшни е поредният от дълга и тъжна статистика, включваща и Тютюневите складове, Театър Ренесанс на пл. Възраждане и стотици други сгради из цялата страна", се чете в позицията.

"Г-н Боил Банов, Спаси София официално иска вашата оставка. Вие доказахте, че сте неспособен да опазвате културното и архитектурно наследство на България, а с това не изпълнявате една от основните ви задачи. През месец февруари заявихте, че процедурата за вписването на Царските конюшни като паметник на културата с национално значение е към края си. Пет месеца ли не успяхте да я завършите? Вие, в ролята ви на зам. министър при разрушителното за културата управление на Вежди Рашидов и сега като министър, не просто не направихте необходимото, за да подсилите и укрепите административния и оперативен капацитет на Националния институт за недвижимо културно наследство, а напротив - създадохте една скопена институция, която не може да опази дори най-ценното“, пишат от организацията.

Още по темата
От там се обръщат и към кметът на София Йорданка Фандъкова. "Сграда след сграда, историята на града ни става на пепел, а вие се усмихвате любезно пред камерите. След толкова години и толкова случаи на унищожени сгради, вие не намерихте за необходимо да застанете с вашия авторитет, име и позиция в категорична подкрепа за запазване на архитектурното наследство на София.

Не намерихте воля и смелост активно да защитавате и опазвате, вместо минорно да констатирате поредното унищожение. Това ще лежи и на вашата съвест", завършва позицията на "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опасните сгради трябва да се събарят, а не да се пазят. Като паднат на нечия глава пак общината ще ви е виновна. Човешкият живот е по-ценен от някакви "културни" съборетини.
71
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Викаш, понеже в някогашната държавна печатница вече не се печата и не се ползва по предназначение, да я сринем?
70
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кога герберите са губили избори и защо точно сега да го правят?!?
69
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върнах се след няколко години в чужбина заради носталгията. Това не е държавата която оставих през 2014-та. Музиката е по-зле от тогава, а вече мафията е завладяла всичко.
68
29
 
23
 
! Отговори
70 преди 5 години
Писнало ми е да гледам грозни събарящи се сгради в центровете на големите градове, които разни льoxмани като тези от "Спаси София" пазели като културно, архитектурно и не знам какво си наследство. Като ви е мило - купете ги на пазарни цени и ги възстановете с ваши средства. Акъл отстрани обаче не ща!
67
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото хубаво от тази тъжна история е, че герберите ще загубят местните избори.
66
20
 
21
 
! Отговори
70 преди 5 години
А като поправите сградата с ваши пари, купете и няколко кончета, та да ползвате сградата по предназначение. Другото е с чужда пита майчин помен. Анадънмо, "Спаси София"!
65
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната съборетина която шайка *** искат да запазят. Искат, ама пари не събират за опазването й. Искат някой друг да се харчи за това ненужно разхищение на ценен ресурс, какъвто е земята в големите градове.Айде сега - шапката на паветата, дарителска сметчица, концертче, това-онова, съберете парички и като ви е толкова мило - поправете зградата, направете я безопасна за преминаващите граждани и тогава дирете сметка!
64
2
 
12
 
! Отговори
annybody преди 5 години
и прочие недоносчета си влизаха без приемни изпити - ама няма как да си представи човек какъв чуден прицел на присмех и импровизиране на вицове си бяха!Та на видния комунистически мъдрец и мнозина от неговото котило да не мислите, че им е било лесно? С английския се справя малко по-зле от Бареков, а с "мисълта" и "Визията за България" - много по-печално.Яде ме това, че от махалата ми почти нищо не остана благодарение на 73-годишното царуване на Тасковците, Конюшните са поредният паднал бастион
63
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умник, кралските конюшни в Лондон се ползват щото кралицата има коне. В София единствените коне са в маалата и влачат каруци с набрано джелезо.
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време видях една жена да снима сградата откъм платения паркинг, тротоара на Дондуков. Това е разследваща на опожарителите, дето им е снесла снимки къде най-лесно може да палнат.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе що някой не пробва да запали кралските конюшни в Лондон? Ааа ама там щели да го издирят и приберат на момента предния *** решил да прави "бизнес" докато не изгние.
60
6
 
14
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До Валерий ЖаблянковДругарят Таско Водопроводчика би трябвало също да се гръмко произнесе - завършил е гимназията на гърба на Конюшните, която поне трийсетина години беше най-престижното училище в страната. Политбюро на ЦК на БКП и Военното разузнаване си раждаха по две дечица - едното го пращаха в Руската гимназия, а другото - в Английската на гърба на Конюшните - за всеки случай, де.Въпросните училища бяха почти недостъпни за простосмъртни, затова пък Тасковци, Боковци и Кубадинчовци
59
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Кутевбиографията ти я знаем..
58
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберска логика - кво ти пука, че сградата е купчина итонг и алуминиева дограма, нали е нова. Е това е прогрес, какво ще се лигавим с някакви съборетини.
57
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Ташко Ерменко***усещаш че нещо не си в ред,но няма кой да ти го потвърди.
56
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберите как подскачат, кеф :))))))
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас! Ужасна новина! Какво безхаберие! Какво безразличие и т/ъ/п, скотски поглед и отношение у хората и управляващите! Сега политиците се обвиняват и раменят вина, но това е поредният отвратителен театър пред народа! Кой ще плати за това? Политиците трябва да платят за възстановяването на Царските конюшни! Политиците, бизнесмените, мутрите имат пари - много пари, и тези пари вместо да отидат за поредната екскурзийка в чужбина- на някой екзотичен остров, да отидат за възстановяването на сградата
54
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Архитекти строели сградите? Усеща се малоумието на българската секция на SSC в коментарите по-долу. Там Спаси София си публикуват долните оклеветителни кампании.
53
4
 
14
 
! Отговори
честито преди 5 години
На този хубаво му искате оставката, а Картофелия защо я забравихте? Нищо чудно в понеделник да се изцепи от нечий талавизор "аз не знаех, но ще разпоредя проверка и ако има виновни, те ще бъдат най-строго наказани"