"Спаси София" поиска оставката на Банов заради "Царските конюшни"

"Сграда след сграда, историята на града ни става на пепел"
29 юли 2018 11:50, Красимир Ангелов
114
"Спаси София" поиска оставката на Банов заради "Царските конюшни"
Колаж: Спаси София

"И Царските конюшни изгоряха. Като по учебник - събота срещу неделя, през лятото, когато хората са на почивка и "със сигурност" запалени от поредния клошар-пироман", пишат от "Спаси София" в коментар на пожара от тази нощ, при който изгоряха около 1500 квадратни метра покривна конструкция на сградите.

От организацията отчитат, че тежката съдба на много от малкото ни ценни сгради очевидно не успява да трогне никого от властимащите у нас и бизнесмените, "искащи да строят многоетажни лъскави билдинги на мястото на нашата история и култура".

"Пожарът на Царските конюшни е поредният от дълга и тъжна статистика, включваща и Тютюневите складове, Театър Ренесанс на пл. Възраждане и стотици други сгради из цялата страна", се чете в позицията.

"Г-н Боил Банов, Спаси София официално иска вашата оставка. Вие доказахте, че сте неспособен да опазвате културното и архитектурно наследство на България, а с това не изпълнявате една от основните ви задачи. През месец февруари заявихте, че процедурата за вписването на Царските конюшни като паметник на културата с национално значение е към края си. Пет месеца ли не успяхте да я завършите? Вие, в ролята ви на зам. министър при разрушителното за културата управление на Вежди Рашидов и сега като министър, не просто не направихте необходимото, за да подсилите и укрепите административния и оперативен капацитет на Националния институт за недвижимо културно наследство, а напротив - създадохте една скопена институция, която не може да опази дори най-ценното“, пишат от организацията.

Още по темата
От там се обръщат и към кметът на София Йорданка Фандъкова. "Сграда след сграда, историята на града ни става на пепел, а вие се усмихвате любезно пред камерите. След толкова години и толкова случаи на унищожени сгради, вие не намерихте за необходимо да застанете с вашия авторитет, име и позиция в категорична подкрепа за запазване на архитектурното наследство на София.

Не намерихте воля и смелост активно да защитавате и опазвате, вместо минорно да констатирате поредното унищожение. Това ще лежи и на вашата съвест", завършва позицията на "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
7
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Безстопанственост се нарича....и "спаси карлуково " до сега да бяха сезирали слепоратурата а иначе добре е станало с тези погреби ,сега някой ще направи нещо хубаво и ще го стопанисва ...
51
4
 
18
 
! Отговори
Обобщение преди 5 години
Все пак ни управлява Мутра!
50
4
 
16
 
! Отговори
престараване преди 5 години
А ако умишления палеж би довел до трагедията в Атина?Английската гимназия е на метри.Добре,че децата са във ваканция.Като са решили да рушат-има багери за тая работа.Излишни са цирковете с пожари,защото никой няма да повярва.
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Засега и завинаги извършителя е неизвестен.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
48, логиката е, че често тези сгради са много здраво построени всъщност и в тях има още десетилетия живот. Някои даже са строени от много известни архитекти, които са ги направили не само функционални, но и красиви. Ти и подобните ти герберо-социалисти трудно бихте го разбрали това, все пак главно вие купувате порутляците ново строителство в Манастирски ливади и се радвате, че вече имате вътрешна тоалетна :) Римските руини още стоят, а плочките на Фъндъка вече заминаха, само това ще ти припомня.
47
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банов изобщо не знае какво управлява! Дали поне бройката на паметниците да е научил? А на музеите? Отидете в Плиска и на разстояние от няколко километра ще видите двете крайности: държавният обект Стара Плиска и частният Дворът на Кирилицата! А за Царските конюшни да каже защо са продадени?
46
2
 
12
 
! Отговори
обява преди 5 години
Търси се клошар,около 58 годишен,по възможност пияница и пушач.Кандидатите да се обадят в прокуратурата.
45
14
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
И каква е логиката в стари индустриални сгради да се влагат милиони, да се крепят да не паднат, само за да можем да задоволим маниите на куку като теб? Всичко си има живот, на тези сгради им е минало времето и е време да отстъпят място на новото - това е, тук няма конфликт, а естествения ход на времето.
44
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ***, някой с къща в Барселона май е гузен.
43
4
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Валерий Жаблянковабе кукло,кой отрича че има десетина процента "богати" по нашите стандарти хора?!Останалите,останалите90 процента погледни,не си завирай главата в задните си части!
42
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комсомолските *** от Спаси София да ходят да ремонтират паметнците на Людмила Живкова и да не се занимават с предвоенна архитектура, нещо от което и грам не отбират.
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като пример - стари цехове и въобще индустриални сгради в Холешовице, Прага, ги превръщат или в жилищни сгради, или в дюкяни за плочи, въобще места за култура. Естествено, при строги и надзиравани от общината критерии. Тук всичко се срива, издига се някоя заобиколена от жълти, евтини плочки, мегаломанщина за поредния "стратегически инвеститор" и толкова.
40
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е притеснено сега къде Пешо наркомана ще взима дозата, изгоря му на човека нарко квартирата.
39
9
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
не е странно!..Всичко е точно.Зер началника им знае,че най-добрата защита е нападението..А когато резила е голям,лай нята трябва да бързи и големи..И връхлетяха върху "Спаси София" като ония питбули,които връхлетяха върху тоя,дето ги храни....Кучешка му работа..
38
2
 
13
 
! Отговори
До V преди 5 години
Ами ще трябва да те изненадам, но веднага се сещам за една конюшня в центъра на ......Виена (така любим за поколения комуналки град и бизнес дестинация). Така че, мили ми (разбирай-гл.уп.а.ви ми) V, първо научи елементарни факти от Европейската култура и тогава се прави на Intergalactic Inc. & Co.Verstanden?
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитва се човекът да защити ГЕРБ, но пише "згради". Култово.
36
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И този значим паметник на културата от кой се посещава?Колега, хората вече от стари индустриални райони правят чудесни арт-квартали и какво ли не. Важното е да има желание, а герберите и другите в СОС нямат такова. За тях хубаво е само това, което им наредят, ако ще да е поредният стъклобетонен куб с панелна естетика.
35
4
 
20
 
! Отговори
Сид преди 5 години
Глупости могат да пишат само нискоинтелигентните хора, които преселиха София в последните 30 годиниЗа нас софиянци старите сгради са свързани с детските ни години, имат.емоционална връзка с хората. И най - важното, това е историята на града ни. Никъде по света не унищожат миналотоПравят се музеи. Само един *** може да иска събарянето им за молове и офиси. На този принцип в Италия да съборят Колизеума.и форума и всички останки в центъра на Рим и да построят молове. Но, в Рим няма стъклария
34
2
 
19
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Рано сутринта вкъщи страшно се размириса - ами така е, като човек спи на отворени прозорци.За Конюшните ми е криво, отпреди 40 години гледаме как се рушат и на никой не му пука, хубавите стари къщи изчезнаха, тук-там остана някоя къща - "Къщата с ягодите" например, и нея събарят; какво да си мисли човек, ако махалата му се събаря систематично пред очите му?Надявам се инвеститорите-вандали да ги стигне благословията да доживеят старините в бетон и с гледка към бетонен мутробарок.
33
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешно е, но според коментарите под статията, читателите на Днес.бг до един са отявлени противници на старото строителство. Троловете ви очевидно са много глупави и подценяват истинските посетители на форума.