"Спаси София" поиска оставката на Банов заради "Царските конюшни"

"Сграда след сграда, историята на града ни става на пепел"
29 юли 2018 11:50, Красимир Ангелов
114
"Спаси София" поиска оставката на Банов заради "Царските конюшни"
Колаж: Спаси София

"И Царските конюшни изгоряха. Като по учебник - събота срещу неделя, през лятото, когато хората са на почивка и "със сигурност" запалени от поредния клошар-пироман", пишат от "Спаси София" в коментар на пожара от тази нощ, при който изгоряха около 1500 квадратни метра покривна конструкция на сградите.

От организацията отчитат, че тежката съдба на много от малкото ни ценни сгради очевидно не успява да трогне никого от властимащите у нас и бизнесмените, "искащи да строят многоетажни лъскави билдинги на мястото на нашата история и култура".

"Пожарът на Царските конюшни е поредният от дълга и тъжна статистика, включваща и Тютюневите складове, Театър Ренесанс на пл. Възраждане и стотици други сгради из цялата страна", се чете в позицията.

"Г-н Боил Банов, Спаси София официално иска вашата оставка. Вие доказахте, че сте неспособен да опазвате културното и архитектурно наследство на България, а с това не изпълнявате една от основните ви задачи. През месец февруари заявихте, че процедурата за вписването на Царските конюшни като паметник на културата с национално значение е към края си. Пет месеца ли не успяхте да я завършите? Вие, в ролята ви на зам. министър при разрушителното за културата управление на Вежди Рашидов и сега като министър, не просто не направихте необходимото, за да подсилите и укрепите административния и оперативен капацитет на Националния институт за недвижимо културно наследство, а напротив - създадохте една скопена институция, която не може да опази дори най-ценното“, пишат от организацията.

Още по темата
От там се обръщат и към кметът на София Йорданка Фандъкова. "Сграда след сграда, историята на града ни става на пепел, а вие се усмихвате любезно пред камерите. След толкова години и толкова случаи на унищожени сгради, вие не намерихте за необходимо да застанете с вашия авторитет, име и позиция в категорична подкрепа за запазване на архитектурното наследство на София.

Не намерихте воля и смелост активно да защитавате и опазвате, вместо минорно да констатирате поредното унищожение. Това ще лежи и на вашата съвест", завършва позицията на "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И този значим паметник на културата от кой се посещава? Поредната сензация, поредната ултра тъпня с която се занимава обществото, ей така да има сеир, да се лее злоба. Тази гробница е опасна от както се помня и трябваше да се разруши много отдавна, а не да се чака да пламне и сгромоляса, само защото за някакви перковци била много ценна.
31
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно или не още първите коментари под новината са на добре познати активисти на ГЕРБ, започнали директна атака срещу Спаси София. Работата стана гузен-негонен бяга.
30
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"като не са функционални сгради, трябва да се разрушават, а на тяхно място какво да се изгради нещо ново, нещо което ще се използва и поддържа."Баце вече пуснал тролерите по форумите да подлагат за нова сграда на мястото на конюшните.
29
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука яко PR aкцийка тече... Вече е напълно ясно, че палежът е умишлен. Троловете от 60К ли си ги купувате?
28
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Царските конюшни изгоряха. Като по учебник - събота срещу неделя"Тютюневите складове също се "самозапалиха" в събота срещу неделя.
27
22
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
Това с паметниците на културата особено в София е голям смях. В конюшните се гледат коне. Къде в Европа конюшна в центъра на града е паюетник на културата? Тези згради са с някви мазилки без никаква орнаментика и имали архитектурна стойност. Трябва да се види кои сгради наистина имат стойност. За толкова много сгради не можем да се погрижим. Старото трябва да дава път на новото,но новата сграда фасадата да имитира старата. И да не е по висока
26
23
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Не знам кой какво ще каже, но на мен ми писнаха тези "паметници" на глупостта, обществени тоалетни и наркомански сборища. Като не могат да се поддържат, като не са функционални сгради, трябва да се разрушават, а на тяхно място какво да се изгради нещо ново, нещо което ще се използва и поддържа.
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банов, ела да ми повееш, защото гори пожар в мен
24
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига за "Спаси София", а къде е въпросният Банов? Няма ли да направи изявление, денят свършва вече? Сградата културен паметник ли е, не е ли, какво предстои да се направи за възстановяването й?
23
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кои са тези Спаси София, за да искат оставки? Кои са тези поредни НПО които смятат, че могат да се изказват от мое име? Аз пък искам закриването на Спаси София и всякакви други социопатски и деградантски хипи НПО-та.
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И разбира се сега ще кажат, че конструкцията на сградата е прекалено пострадала и ще можем да я укрепим с разрушаването и издигането на някое хотелче/молче на нейно място.
21
20
 
23
 
! Отговори
пляс пляс педалите преди 5 години
Спасете София от "Спаси София"!
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ Е САМО БОЙКО БОРИСОВ!!1ЕЛЕКТОРАТА НА ГРАБ ЗАСЛУЖАВА ЕВТАНИЗИРАНЕ ЦЕЛИЯ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ДЪРЖАВАТА И НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ КАТО ЦЯЛО!
19
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяла София може да изгори, но паметника на съветската армия ще остане !!!
18
11
 
33
 
! Отговори
Toi преди 5 години
Спаси София са прави! Една от малкото сгради в София не засегната от социалистическото строителство вече е изгоряла. Можеше да бъде реставрирана и превърната в музей, за да се посещава от учудващо многото чужденци идващи в София всяка година. София е много бедна на забележителности!
17
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да ги понасям тия от Спаси София, нагли комсомолци *** и лъжат на кило. Да се махат от София и да ходят да спасяват Банкя.
16
3
 
11
 
! Отговори
Резовски преди 5 години
До СТРАНДЖАТАА кой сега заседава в тия партийни домове?В знак на протест срещу цоциализма да ги бяха разрушили и да заседават в конюшните.Хем щяха да се съхранят.
15
2
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
Като гледам какво по-стабилно се задава - ум да ти зайде. При следващото управление ще вали дъжд от пари.
14
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ефтаназията на държавата продължава по план и с пълна сила.
13
5
 
23
 
! Отговори
варели симеонов преди 5 години
Споко,управлението е стабилно.Нищо,че всичко се тресе.