Царските конюшни – палеж или безстопанственост?

Комисия оценява щетите от стихията, изпепелила сградата
13

Покривът на Царските конюшни в центъра на София изгоря и то след проливен дъжд. Емблематичната сграда е обект на сериозни съдебни спорове, а обстоятелствата, при които пламна пожарът в сграда без ток, навеждат към сериозни въпроси и съмнения за умишлено деяние.

Още по темата
Заместник-кметът по култура в София Тодор Чобанов също допуска, че става въпрос за умишлен палеж, в следствие на странни инвестиционни намерения.

"Важно е тази знакова старина за София да бъде съхранена в добър вид и да има обществени функции. Конюшните са част от културния капитал на София. Поздравления за пожарникарите и методологичната им работа. Апелираме към министъра на културата тази сграда да бъде спасена и да получи статут на исторически обект от национално значение", обясни Чобанов пред репортера на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.

Депутатът от БСП Петър Витанов заяви в студиото на "България сутрин", че през 2016 г. неговата партия е осветлила и осуетила грандиозна измама, свързана с Царските конюшни.

"През 2016 г. областният управител, назначен от "Реформаторския блок" и неговите заместници, представляващи ГЕРБ, продадоха 7,3 декара земя под Конюшните за 650 000 лева. Това е около 20 пъти по-ниско от пазарната цена. 50 метра по-нагоре, на мястото на чешкото посолство, 3,5 декара се продадоха за 11 млн. лв., а при хотел Сердика – 10 декара за 20 млн. лв.", припомни социалистът.

Гостът изрази дълбоки съмнения, че пожарът е случаен, тъй като по негови думи "където има бизнес интереси – често има и спонтанни пожари".

"Това е опит за умишлен палеж! Някой е действал сталинистки – има сграда, има проблем! Несериозно е да не се знае чия собственост е тази сграда. Не съм голям оптимист по отношение на бъдещия резултат. Още повече щом гледам театър "Възраждане", който седи обгорен така, както са го оставили пожарникарите. Дори непредубеденият софийски гражданин се чувства, че го правят на идиот", отбеляза Витанов.

Очевидец разказа пред камерата на Bulgaria ON AIR, че малко преди да завали поройният дъжд в София, е видяла слаб пушек, но след бурята – нищо. Едва часове по-късно пожарът пламнал.

"Първото ще установим собствениците на имота. Ще предявим към тях действия по обезопасяване на сградата. Госпожа Фандъкова сформира комисия, която да направи оценка на инцидента. Пожарът не отне живот и не запали съседна сграда – това е много важно", посочи кметът на район "Оборище" Васил Цолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Значи до бай V преди 5 години
Глей ся, бай V. Урнаментиката на МинЕстерството ако са подсили със СтереоПор ще стане като вица за *** на Луната дето си направил Обсерватория за да има къде да ходи по голяма. Нужда де.Преди години си мислех, че това поколение вече си е отишло. Уви, бай V - ти си живото доказателство, че въпреки създаването на изкуствения интелект, автентичната простотия продължава да доминира!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма Такава държава и това си е, всички българи сте Толкова прости че нямам думи, същите тъпанарииииии като управляващия ги където и български не може да говори.
10
0
 
1
 
! Отговори
V преди 5 години
А къде в Европа има толкова културни конюшни? А може ли върху урнаментиката на сградата на земеделското минестерство да залипиш стеропор за да я санираш без да развалиш архитектурата на сградата? Само питам де. Те герберасите големи културисти са извъдиха.
9
2
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Герберска далавера + ПАЛЕЖ ! тОВА Е...
8
0
 
5
 
! Отговори
да бе преди 5 години
И двете питания от заглавието. И палеж и безстопанственост!Прадали са я без пари, след това не знаят на кого е. Един зам. министър вика не знае на кого е, гл. архитект на София вика на външно е ...А пожар след този порой в събота вечер си е палеж!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИНТЕРесно е защо държавна комисия оценява щетите на един частен имот? Да не би да се канят да му направят ремонт за държавна сметка? Ясно е, че всичко ще останат само приказки, няма как да задължат собственика да го ремонтира, зцащото той не желае това. Напротив - той иска да го събори. Дали ще го досъбори в някоя тъмна нощ в събота срещу неделя или ще го остави да презимува така и да си падне от само себе си - все тая.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледахте ли го сутринта по телевизията герберасткия припотен некадърник, с вид на ***-зидар. Падение голямо и той не знае защо е на този пост.
5
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Горяха добре! Сутринта в неделя минах оттам и още гасяха.
4
0
 
8
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Безкрайната алчност е подпалила Света,та едни конюшни ли...В Гърция загинаха над 100 души,в САЩ(11.09.2001)-над 3000,а във войните милиони и все по една причина-алчността на Богоизбраните,на големи бизнесмени и дори сравнително дребни нашенски парвенюта.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ДВЕТЕ !!!И няма какво повече да се питате!!!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто бизнес в страна със закони, но без съдебна система
1
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
СЪС СИГУРНОСТ 100% - УМИШЛЕН ПАЛЕЖ !!!!!!! АБСОЛЮТНО !!!!! КАКВОТО И ДА РАЗПРАВЯТ - НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ИМ ВЯРВА !!!!