Един трамвай по-малко: Релсите се махат – Шестицата замина

От "Спаси София" призоваха софиянци да не забравят това на изборите
Обновена: 1 авг 2018 15:48 | 1 авг 2018 14:45,
152
Един трамвай по-малко: Релсите се махат – Шестицата замина
Снимка: Спаси София

Подписки, протести, дискусии и срещи не успяха да спасят Шестицата. Релсите по трасето на трамвай №6 се демонтират и въпреки обещанията на Столичната община маршрутът на трамвая към "Лозенец" да бъде възстановен, Шестицата отива в историята.

Неправителствената организация Спаси София публикува на страницата си във Facebook снимки от демонтажа на релсите и в ироничен пост "благодари" на кмета, че закрива поредния коридор за високоскоростен транспорт в столицата.

От две години "Спаси София" предупреждава, че "временното закриване” на трамвая до "Лозенец" е само увертюра към крайната ѝ цел - закриването на трасето и лишаването на квартала от адекватен транспорт.

Още по темата

"Не успяхме да спасим Шестицата - въпреки подписката с почти 5000 подписа, въпреки организираните протести, стотиците срещи и дискусии с ресорните дирекции в общината, мотивирани предложения и идеи за решение на казуса, становища, изказвания и оценки, които отнесохме към Експертните съвети и обществените обсъждания", написаха от организацията.

От там се извиниха на софиянци, че не са успели да спасят София от любовта на г-жа "кмета" и нейния "екип експерти" към унищожението на градския транспорт".

"Обещанията на г-жа Фандъкова, Елен Герджиков и на цял куп зам.-кметове, кметове на райони и общински "експерти", че Шестицата ще бъде върната до басейна Спартак, ще останат в историята на София като едни от най-сериозните и нагли лъжи, изказвани от хора на толкова високи и отговорни позиции", каза Борис Бонев.

Според него софиянци трябва да запомнят действията на общината и да не ги оставят ненаказани на предстоящите местни избори догодина.

"Знаем, че отговорът, който ще последва, е, че трамваят ще бъде заместен от тролейбус, но аз помня предизборната кампания на г-жа Фандъкова от 2011 г., където този тролейбус беше обещан като допълващ трамвая. Явно София се е смалила като наеление, та сега си позволяваме да го правим заместващ", заявява Гергин Борисов от организацията.

От "Спаси София" припомниха, че от години се борят за повече трамвайни проекти в София. Организацията често критикува неспособността на Столичната община дори да ремонтира съществуващите трамвайни трасета, така че те да са добре шумо- и виброизолирани.

Според "Спаси София" това е основната причина много софиянци да мислят за трамваите като за шумен и остарял вид градски транспорт, вместо като бърза, екологична и привлекателна алтернатива на личния автомобил.

"С това поредно покушение върху трамваите, г-жа Фандъкова прибавя в постиженията си унищожението на още 2,3 км напълно годна за употреба инфраструктура. Откакто тя заема поста не е построен нито метър трамвайно трасе, но пък премахнатите или изведените от употреба са над 10км.", каза още Гергин Борисов.

Според него това е безпрецедентно за Европа, където в момента се инвестират милиарди евро във възстановяване и разширяване на трамвайните мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Трамваите и тролеите са най-добрият надземен транспорт за София, но това самоковкста *** от ГЕРБ никога няма да го разбере. С унищожаването на трамвайната и тролейбусната мрежа в София, Фандъкова и ГЕРБ нанасят непоправими щети и на икономиката на София и на България.
60
12
 
7
 
! Отговори
? преди 5 години
Тая 6-ца къде е вървяла до сега, че аз не съм я ползвал, понеже съм от Люлин?
59
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя , трамвай е излишен.
58
14
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Хехехеее , плюйте червени плювковци , има надница , а ?????
57
8
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
До АнонименФен на Иванчева ли си ?????
56
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Спаси София да обещаят, че ще възстановят трамвай 6 и ще спечелят изборите с 99% и готово.
55
6
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
До FallschirmspringerИ защо , има си експерти за тази работа?!?!
54
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой ще спаси София от самозванците "спаси София" ???
53
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А може ли само от "спаси София" да ми обяснят за какво са ни трамваите? Кой ще е луд да се вози на трамвай вместо на метро ?
52
6
 
6
 
! Отговори
селенина с кулило преди 5 години
нас на село не ни пука за трамвайте на столичани ние сме от далбоката провинция имаме си магарета и каручки и колилета и на болят мандракукерите за столичните трамвай и трасета....
51
0
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
То там петицата не виждам как изобщо ще минава от паркиралите автомобили.
50
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхте ли как закараха Иванчева в болница?Окована, като Ханибал Лекстър, само маската липсваше, а всите родни ъндерграунд знаменитости при нужда от лечение в болница отиват, като ВИПОВЕ с ехидна усмивка и свободно.
49
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Удължават в момента трасето на Тролейбус 5 от крайната спирка в Младост 1 до обръщалото на 306 в Младост 2. Неколкостотин метра и то напълно безмислено. За сметка на това обаче ликвидират трамвайни трасета. Вместо да удължат трасето на трамвай 6 нагоре към Лозенец, те решиха да го ликвидират. Няма никога да се оправи София. Колите не са транспорта на бъдещето най-вече не заради емисиите и екологията, а заради липсата на паркинг и пренаселеността от безброй коли.
48
3
 
31
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Толкова си може женицата.Според мен крайно време да престане издигането на постове за кмет да са художници,писатели ,фотографи,музиколози,учителки/освен,ако са по математика или физика/.На такъв пост трябва да се издигат архитекти,строителни инженери,в краен случай и от други специалности.Разни скорозрейни менажери,или специалисти по движение на проекти,да бъдат държани по-надалеч.Те нямат логическо мислене ,а в случая е желателно кметовете да са от София,а не пришълци от преди 40-50 години
47
10
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Хехехееее , червените плювковци плюят ли плюят , пфффффф!!!
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ранобудните май спят или парите за надници са привършили??????
45
2
 
20
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
Не само вилнеят, а и въобще не им пука, блокират улици, рушат инфраструктурата и после замазват с времени кръпки. Около естакадата открита, като първата с европейски средства тържествено от Фандъкова е трагедия. Часта около обръщалото на 306 я разкопаха за да включат нови сгради към топлото, но заровиха изкопите, които я издържат до зимата я не. включените сгради са на Кири гела, ре 58 милиона му опростиха, та едва ли някой ще го накара да възстанови пътната настилка.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е безобразие.
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 41 точно така кметицата беше арестувана показно и сега я разкарват като най-големият престъпник окована във вериги.През това време турците на които бойко хариза срещу тлъст рушвет половин Младост ще презастроят квартала,а тлъстата комисионна ще е за кметицата на София.Колкото за изборите нали знаете1че за тях гласуват 15% най-вече роми и държавни служители.
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обещания, обещания и накрая едно голямо нищо това са управляващите.