Хоро се вие, извива... в чакалнята на Централна гара. Рожден ден е!

Фолклорният флашмоб събра пътници и железничари
73

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Централната гара в София навърши 130 години, а събитието беше отбелязано с  фолклорен флашмоб.

Служители на железницата, ансамбъл "Българани" и пътници се хванаха на хоро в чакалнята.

Първата сграда на Централна гара е проектирана от архитектите Антонин Колар, Богдан Прошек и Тодор Марков и е пусната в експлоатация през 1888 година.

Тя е напълно разрушена на 15 април 1974 г., а новата - по проект на арх. Милко Бечев, е открита на 6 септември същата година, припомнят от НКЖИ. Последният цялостен ремонт на гарата приключи в началото на 2016.

За пръв началник на Софийската гара е назначен Йосиф Карапиров, служител в Хиршовата железница.

От НКЖИ припомнят и историята на международната трансбалканска железница Виена-Цариград, част от която преминава през България.

След Освобождението Австро-Унгария, Сърбия, България и Турция се задължават да построят на своите територии съответните железопътни участъци. За страната ни това е Цариброд- София-Вакарел.

Преговорите за трансбалканската железница между четирите заинтересовани държави започват от 1881 г. и продължават до май 1883 г., когато във Виена е подписана Четворна конвенция.

Непосредствено след това в Народното събрание на България се внася закон за построяването на железопътната линия Цариброд-София-Вакарел. Предприемачът Иван Грозев създава българско акционерно дружество, което получава залог от Българската народна банка.

Съгласно договора жп линията трябва да бъде предадена за експлоатация в края на 1886 г., но заради събитията около Съединението и обявената война на България от Сърбия, тя е завършена през 1888 г.

На 7 юни линията е свързана със сръбските железници, а на 1 август е въведена в международна експлоатация.

Откриването на линията за международни съобщения, а заедно с това и освещаването на Централна гара София става на 1 август 1888 г., когато по обяд пристига първият международен влак от Лондон и Париж легендарният Ориент експрес, който отпътува рано на другия ден за Пловдив, Одрин и Цариград.

За времето си гара София е била най-внушителната не само за България, но и за Балканите.

Тя е имала скромен висок свод над вестибюла, съединен с часовникова кула, която гледа към Витоша.

В нея се помещават всички служебни канцеларии, а за пътниците е имало три чакални: първи клас с червени кадифени канапета, втори клас - със зелени и трети - с дървени пейки.

Гарата се е осветявала от газови лампи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна пародия.
3
8
 
11
 
! Отговори
До факт преди 5 години
ФАКТ Е ЧЕ мисленето НЕ Е от силните ти страни!!!!
2
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотията ганчовска граници не познава. Това все пак е обществено място и некой не им е длъжен да ги гледа как скачат като май-муни. Да си скачат вкъщи.
1
24
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Българина друса хоро и кво ли си мисли че прави че е кацнал на Марс ли?Деградирал народ!