Древна и модерна! Сред ремонтите – антична гробница на "Московска"!

При разкопки около "Света Неделя" са намерени златни монети
3 авг 2018 15:15,
19

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

При ремонтите в столицата, които имат амбицията да й дадат нов модерен облик, бяха открити нови доказателства за древното минало на града ни.

Снощи, при реконструкцията на тротоарите на ул. "Московска", беше открита късноатична гробница със стенописи. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, след като инспектира разкопките при площад "Св. Неделя" в столицата, съобщи "Фокус".

Днес археолозите са получили задача да започнат проучвания на откритите находки.

Още по темата

Фандъкова съобщи, че целият площад около "Св. Ал. Невски" и около "Св. София" е стъпил върху археологическо богатство.

"Ще възложим и на главния архитект да направят проект за експонирането на тази или съседни гробници, така че да съчетаем пешеходното пространство с разкритото културно-историческо наследство", каза още кметът на София.

Тя разказа и че при разкопките на площад "Света Неделя" е намерено злато.

"След разкриването на 3000 монети през годините на разкопките на пл. "Св. Неделя", днес е намерено и злато", каза тя и допълни, че монетите се съхраняват в Музея за история на София.

Днес приключват проучванията на терена на пл. "Св. Неделя", свързани с късноантичния период.

"Вече четвърта година Столична община финансира проучванията на останките от тази епоха. Изключително съм благодарна на екипа, който работи тук вече четвърта година, много професионално", каза още Фандъкова. Тя допълни, че за Столичната община са важни останките от сградите.

Кметът обясни, че концепцията за пл. "Св. Неделя" е за площадно, пешеходно пространство – в тази част не може да има паркинг.

"Следващата година съм предвидила средства за реконструкция", каза тя и обясни, че не може да предвиди кога ще приключи конкурсът. "Имам пълната готовност след приключването и избора на най-добрия проект да започнем работа по реконструкцията, изграждането на това поредно площадно, красиво, пешеходно пространство", каза кметът на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
цък юрдунъ на портре преди 5 години
Защо Юрденкъ тека си е дигнала джино назгор и крестусълъ бутьовити че на оновъ место са се издуле две безсрамни джукида вее суджуко доде ние засихнъл оти ако неумери мездинътъ шъ земи да заиди е О-образната безсрамну устньоъ
15
2
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
"Снощи, при реконструкцията на тротоарите на ул. "Московска", беше открита късноатична гробница със стенописи."Това звучи като виц. Или тротоарите са под земята, или гробницата е над нивото на улицата?!
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
К'ви ремонти бе госпожа??? Два месеца не можете да оправите 500 метра релсов път на бул. България. Резултатът го знаем - ремонти на ремонтите.
13
3
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До До 5Грешиш, герберче. Големите "текстописци" са ги пращали на заточение, а такива, като тебе, троловете, винаги са били придворни шутове. Мавзолеите са за сенатори, претори, императори, патриции, каквато там, *** се сетиш. Иначе, ти се иска, да ме заточиш, но аз вече съмс е заточил, фанал съм шумата. Чакам 9-ти септември;)))
12
9
 
15
 
! Отговори
10 преди 5 години
Абе,стигате с тези гробници!Тя цяла България е вече една гробница!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а картофка какво дири там ? там нема компире да се връща на село веднага
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво сега, изровиха на pимлянитe старите кeнeфи и мaзата и почнаха да се чудят как така 2000 години са издържали, а те каквото миналата година са построили вече се е разпаднало.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не, много и протрити дънките на Данчето.
8
12
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Там вкарваха такива ,,текстописци" като ,,Гробокопача и 4 гдето бяха недоволни от власта.Тогава нямаше право и една десета от долунаписаното да кажеш на глас.От Московска/ако оцелееш/ те пращаха в Белене,Пазарджик или Ловеч.А днес си е слободия,можеш да си попържаш когото си искаш-.Късметлии но не го осъзнават пъпчивите пубери.А и казарма не ги чака.Въобще ,пей сърце
7
3
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е побългарено на СердиКа. В латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц.
6
3
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименСъоръженията на окупатора и поробителя, не може да са "национално богатство". за неолитните, халколитни, селищата от бронзовата и желязна епоха, преди елинизацията, можем да кажем, че това е истинското ни НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО. Но там, където е стъпнала елинизацията, трева не никне, а където пък е господствала след тов аи ромеизацията, всичко е една духовна пустиня!
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На улица Московска 5/вход от към Малко Търново/е най известната ,,гримьорна " на МВР и ДС по време на социализма.Що народ влизаше , там ,но излизащи не виждахме.Като деца гледахме от далеч как ги сваляха от камионетките или покрити каросерии на камиони.
4
7
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Аз съм на мнение, че тая късноантична гробница със стенописите е предишният мавзолей на Бойко. Вижте там, сред стенописите, де е портретът му! Неслучайно е разкопана, тя. Там, на стеноописите, ще прочетете, че същият е бастисан от Българската Конница, освобождаваща територията от "Вечният Райх" на Рим;)))
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А голямото богатство на София-Античния Амфитеатър-що го покрихте с хотел и Банка ДСК,а Гербаджии?Щеще да носи милиони на София!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На ул.Московска отдавна има злато- всички московски приятели,които живеят на нея са пълни с образци на този метал от времето на руските царе,че над 100 години го трупат!
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Следващата година съм предвидила средства за реконструкция"И тази, като Бат Бойко Балкански, почна да раздава лични пари.