Ето я: Уникалната гробница под прозореца на Фандъкова

Поне 30 см бетон ще трябва да се разбият, за да се освободи входът й
Обновена: 8 авг 2018 14:55 | 8 авг 2018 13:15, Вера К. Александрова
34

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Древни стенописи, запазили се почти непокътнати през вековете, стари камъни и мазилка могат да се видят в уникалната гробница, открита при ремонта на столичната ул. "Московска".

За находката съобщи преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова. Откритието се намира срещу сградата на Столичната община, точно под кабинета й.

Гробницата тепърва ще бъде проучвана от археолози. Засега към нея има направена малка дупка около входа й, откъдето може да се заснеме. Освен стенописи и тухли, в нея и сега могат да се видят човешки кости.

За да се открие напълно пространството, трябва да се разбият около 30 сантиметра бетон от тротоара, разказаха работници пред Dnes.bg.

Още по темата

Но и малкият отвор е бил достатъчен на специалистите, за да разберат, че находката е уникална. Такава я правят откритите стенописи, което е изненада за експертите.

Изключително рядко се намират гробници със стенописи и на мен са ми известни може би около пет други случая, обясни преди време зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов.

Гробницата вероятно е част от огромен некропол с диаметър около 1 км, в който има вероятно 1000 или 150 подобни гробници. Тя датира вероятно от 4-5 век.

Откритата на ул. "Московска" изненадва не само със стенописите си, но и с добре запазения си вид.

Амбицията на Столичната община е гробницата да стане видима за софиянци.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
5
 
! Отговори
Не експерт преди 1 година
Направо бутайте кметството,да не пречи на древността!Па и Народното събрание,нали е върху турски гробища,може да изкочи някой череп!!
29
3
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Какво е останало ли? Нека ви просветля : дотук да намерени не една, а ДВЕ гробници,датирани около 3-4 в. Едната от които,напълно запазена, а и освен това самата архитектура е от т.н. 'етруски' тип. Няма много такива из Балканите,само да спомена. Освен гробниците,са открити терми, леярски пещи и църковна сграда - еднокорабна базилика,отново датирана от 4 в. И това е само началото, но за съжаление може до бъде и края, защото бързаме да усвоим едни пари за крадене.
28
0
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 1 година
Значи не, че искам да се меся в работата на експертите от общината, ама ако тези стенописи са били затрупани до степен да няма циркулация на свеж въздух / което е много възможно имайки предвид че са запазени / означава, че ако останат под влиянието на пресен въздух малко повече време без да се консервират, ще трябва да ги рисувате по спомен..
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакъв cигaнин рисувал нещо по стената с въглен преди 1 000 год товa е уникално.
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Благоевград

И какво е оставало от тази ваша благоевградска римска латифундрия? Някакви основи на землянки в които са били настанени робите. Несериозни са тези неща, много се спекулира с разни археологически находки, без каквато и да е историческа стойност. Ясно е че София е построена върху древно селище, но да се прави сензация от всеки камък е смешно-глуповато.
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кога ще поканите *** "реставратори" за да иззидат всичко както ви хрумне? Срам е това което направихте със Сердика! Ако смятате да правите това и с тези разкопки, най-добре пускайте булдозерите. Всяка столица по света прави всичко възможно да покава такива археологически ценности в автентичен и максимално запазен вид, само столична община намира за правилно да ги зида и кърти с помощта на произволни мазачи от махалата.
24
6
 
8
 
! Отговори
Дано има Господ преди 1 година
А в Драгалевци кога ще открият гробницата? Повече от четвърт век се забави откриването и!
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо №15.
Колега, и Тиквата и фъндъкова обещаха нова джамия в Люлин с университет и кампус на турците. А Мутрата като кмет обеща на Лужков, че докато е кмет на Град София, паметникът на окупационната съветска армия няма да се пипа. И сега си предтави колко Сшетовни Аетефакти са бетонирани от комунистите под МС, ЦУМ, Шератон и т.н. Дори гробът на Левски по църквата Св. Петка в центъра е Бетониран........Световем интернационален дълг.
22
4
 
17
 
! Отговори
Благоевград преди 1 година
Значи за София може да се запазва всичко , а за Скаптопара не може , Защо затрупвате с тонове бетон и асфалт древна Сксптопара ? А ?
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПроСТОТО,

Има улица Вашингтон на няма половин километър от там. Отивай да си вземеш копейките!
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амбицията на Столичната община е гробницата да стане видима за софиянци.
-----------------
Хитро! Само софиянци ще я виждат, другите не.
19
7
 
11
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
Що не турите там фандъка и да я заровите пак? Кеф за нас, полезно за поколенията!
18
2
 
21
 
! Отговори
Тоти преди 1 година
На 14 много си глупав , неандерталци. Това е историята и културата по нашите земи. Никой по света не унищожава паметници. По твоята логика да се съборят Колизеума в Рим, форума, които са в центъра на града , корегират трасето на метрото. Да се съборят и пирамидит, дворците в Париж или Партенона в Атина. Такива като теб ни управляват, затова сме на този хал. От исторически забележителности се печелят милиони
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
под Сградата или пред Сградата , има ли значение така или иначе Текста е краден от друга Медия само е постван тука
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не я местят! Да преместят улицата на 1 км разстояние
15
12
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ама на тая улица още ли й викат "Московска"?!..Даже и след като Тиквоправителството обяви Москва за "Враг №1 на ***"?

..какво са мотат,ами я не прекръстат на "Вашингтонска"..?!
14
9
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
гробница под джама на фандъчката?...Колко удобно..
13
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На България не й трябват гробници и камъни на 1652 години!Трябва ни модерна инфраструктура и развиваща се с бързи темпове икономика носеща големи заплати.Това, че някога някакви диваци трупали камъни един връз друг не може да и помогне по никакъв начин.
12
2
 
16
 
! Отговори
Тит преди 1 година
Подобна гробница преди години разкопаха при ремонт на улицата пред църквата ,Св. София" до градинката
След това я засипаха, плочки и край. Нещо съхранено векове ще се окраде и пити платено.
11
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 година
Прилича на една друга гробница близо до църквата света софия: lfp.link