От фермите на фермерите: Фермерският фест в София

И днес столичани можеха да купят продукти от производителите
8 авг 2018 16:07,
14

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Фермерският фестивал в София събра десетки столичани пред сергиите на фермери от цялата страна.

Пазарът се провежда традиционно всяка сряда пред сградата на земеделското министерство в столицата. Той започва в 10:30 часа и приключва в 18:30 часа.

Днес събитието бе посветено на доматите и всички посетители можеха да се включат в правенето на доматена супа Гаспачо и други рецепти с домати.

На фестивала "От нашата ферма – с любов за вас!" могат да се открият разнообразни продукти от малки производители.

Сред тях освен плодове и зеленчуци, има краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Много ми се иска обикновения качествен продукт да не се нарича "био" а продуктите които се продават по супермаркетите да се наричат "шити" или "скапан".
13
0
 
2
 
! Отговори
80%+ преди 5 години
Важното е да са сертифицирани фермери. Нищо, че полските домати, дето само транспорта им е 40-50 ст. на колограм, са на 1/3 от цената.
12
0
 
4
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Част от продаващите на този пазар са био сертифицирани и са производители, а не прекупвачи. Нашата отговорност като потребители е да попитаме съответният продаващ дали е сертифициран или не. Иначе термини като "домашно", "ние си го правим", "от градината" и т.н. не гарантират нищо - съответно там рискът да попаднете на стока от борсата на цена за баламурници е по-висок.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Току що си направих една салата от моите домати (нефермерски) сега ще си сипя и една ракия пак домашна, а вие си купувайте екобоклуците за луди пари.
10
2
 
5
 
! Отговори
Виктор преди 5 години
До Анонимен 7Разликата, е че са ги купили от баба Дечка за 1-2 лв. килото, а сега на уж фермерския пазар ги продават за 4 лв. кг.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекупвачи.
8
2
 
7
 
! Отговори
Купувач преди 5 години
Купувам си от пазара Красно село разни плодове и зеленчуци. Но съм много съгласен с коментарите по-долу, никой не може да докаже произхода на стоката си. Пишат (на пазара имам предвид) диня от Добрич, ама тя по-голяма 3 пъти от главата ми.. такива БГ дини няма просто.. няма ли контрол се чудя аз, дали и кое откъде е, наистина или само ни лъжат?
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам с какво доматите на един такъв модерен фермер, продавани за 3-4 лева, са по-различни от доматите от сергийката на пазара на обикновената баба Дечка от с. Долно ***, които се продават за 1-2 лева, че да е такава разликата. Или яйцата от свободните кокошки на дядо Петко за 20 стотинки са по-различни от фермерските за 6 бр. за 2.50
6
2
 
21
 
! Отговори
1 преди 5 години
Тези пазари са всичко друго но не и фермерски. Цените са безобразни а качеството - гръцко ли, македонско ли не е ясно какво е. Преди година присъствах на един такъв фермерски пазар ва парка "Заимов" и направо се потресох, ябълките бяха от 3 лв. нагоре, сирене под 15 лв. нямаше, дори тиквите започваха от 1,50 за килограм. То за българина как беше поговорката - ден година храни.
5
1
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Пазарът се провежда традиционно всяка сряда пред сградата на земеделското министерство в столицата.
4
1
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Ако повечето от продавачите са прекупвачи, няма какво да се чудиш. Проблемът еда не ни предлагат стока, купена в супермаркетите и да я препоръчват като току що произведена в нашенска ферма!
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е този фест? В парка "Вл.Заимов" ли?
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той пазара фермерски, ама цените там като за аристократи.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... София събра десетки столичани пред сергиите... Десетки ще са, другите мачкат пешеходци по морето ...