КЗК погна "Топлофикация" за монополни злоупотреби

Дружеството проявявало нелоялни търговски условия
11
КЗК погна "Топлофикация" за монополни злоупотреби
Снимка: Булфото

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е предявила на "Топлофикация София" ЕАД твърдения за извършено нарушение, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара на пренос на топлинна енергия, включващ дейността по присъединяване на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа в София, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством налагане на нелоялни търговски условия, съобщиха от КЗК.

Комисията е установила, че от юли 2015 г. "Топлофикация София" ЕАД сключва договори за присъединяване с утвърдени образци, в които в противоречие на разпоредбите на ЗЗК и едностранно налага на клиентите/инвеститорите три нелоялни търговски условия.

Тези условия са - да изградят за своя сметка енергийните обекти (присъединителен топлопровод, съоръженията към него и абонатна станция), нужни за присъединяването на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа; да предоставят за безвъзмездно ползване на топлопреносното предприятие изградените от клиента енергийни обекти; да получат заплащане на цената на прехвърлените енергийни обекти в топлинна енергия.

По своята същност първото условие представлява налагане на необосновани разходи, които съгласно нормативната уредба "Топлофикация София" ЕАД следва да поеме във връзка с изграждането на енергийните обекти, нужни за присъединяване на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа. Другото условие представлява налагане на необосновано задължение на клиентите, в техен ущърб, да предоставят за безвъзмездно ползване енергийни обекти, които са изградили със собствени средства, за които съгласно ЗЕ и Общите условия на "Топлофикация-София" ЕАД, топлопреносното дружество следва да заплаща цена за ползване.

Третото условие необосновано лишава строителите инвеститори от законоустановеното им право да възвърнат инвестицията, която са направили, за да изградят енергийните обекти вместо "Топлофикация София", тъй като те не се явяват крайни потребители на топлинна енергия и поради тази причина е невъзможно да се възмездят чрез този наложен им способ, твърдят от КЗК.

Комисията счита, че тези условия представляват нелоялни търговски условия, налагани от страна на предприятие с господстващо положение, които не са обосновани от обективни обстоятелства, а насочени към извличане на финансови ползи чрез експлоатиране на търговските партньори въз основа на притежаваната пазарна мощ.

Същите нямат друга легитимна цел, освен експлоатацията им, не са обективно необходими и налагането им би било невъзможно от предприятие, непритежаващо господстващо положение, посочват от комисията.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
tzvetabg2018 преди 4 месеца
И какво прани КЗК - само устоновява виновните,а не им търси сметка!Докога ще стоят безнаказани на поста си г-н Николай Кювлиев, Николай Стойнев и най-вече кметицата г-жа Йорданка Фандъкова????
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 10

И като ги приХватизират ще стане като с тока и водата - качество никакво, а цените стигнаха до Плутон и продължават нататък.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Топлофикация не е монополист. Може да се отоплява на дърва, газ, електричество, термопомпа. Трябва да се приватизира и сами ще сменят ръждясалите тръби и ще предложат добри цени.
9
0
 
8
 
! Отговори
;-) преди 7 месеца
Сетила се Мара да се побара!
8
1
 
15
 
! Отговори
До 7 преди 7 месеца
Разликата между сметките в панелка и новопостроена кооперация е осезателна поради факта, че в новите разводката е хоризонтална и делът на сградна инсталация е незначителен. Разлика има и по отношение на изолацията и конструкцията. Тухлата си е тухла! Но това в никакъв случай не оправдава рекета на ТЕЦ.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В 21-век е липса на здрав разум да се вържеш доброволно за Топлото в нова сграда - хитри инвеститори, които искат да продават на горките хорица от провинцията бъдещи огромни сметки за парно и топла вода. Ама като нямат идея хората от провинцията каква тежест си докарават, се връзват на ТЕЦ и си мислят, че са направили голяма "инвестиция" в София. После горко ще се каят, като им идват всеки месец сметки по 300 лв.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От прочетеното разбирам, че Топлофикация рекетира инвеститорите на нови обекти, а те вероятно лапат мухи! Почти да повярваме! Но по-логично е да уснаномим, че ръстът в цените на имотите има дебела връзка с рекетьора ТЕЦ!
5
0
 
13
 
! Отговори
дърт преди 7 месеца
Всички монополисти злоупотребяват!
4
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като не Ви аресва топлофикация,се грейте на ток Ве софиенчета!!Тя и без това трупа милиони загуби,заради Вас!!Да Ви е еФтинко топлото ...
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А те 30г продължават да дерат хората с незаконни сметки, в комбина със съда и съдия изпълнителите
2
1
 
17
 
! Отговори
Невероятно... преди 7 месеца
...некви чиновници най-после се усмелиха да напишат констатация за нещо, което се случва от 1918 година насам - от 100 години. Браво. А някои казват, че Северна Корея били по-зле от нас. Колко мъка има в тази клета България.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този погва "Топлофикация",онзи я погва, и само констатации.НИКАКВИ РЕЗУЛТАТИ.Отчитане на някаква дейност.Всичко минава ,заминава и пак същото си остава.