КЗК погна парното в София за злоупотреба с монопол

"Топлофикация-София" налагала нелоялни условия на нови клиенти
10 авг 2018 08:03, Елка Василева
20
КЗК погна парното в София за злоупотреба с монопол
Снимка: архив, Булфото

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е предявила на "Топлофикация София" ЕАД твърдения за извършено нарушение, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара на пренос на топлинна енергия. Това съобщиха от антимонополното ведомство, пише "Монитор".

Комисията е установила, че от юли 2015 г. "Топлофикация София" ЕАД сключва договори за присъединяване с утвърдени образци, в които в противоречие на разпоредбите на ЗЗК едностранно налага на клиентите/инвеститорите три нелоялни търговски условия. Тези условия са: да изградят за своя сметка енергийните обекти (присъединителен топлопровод, съоръженията към него и абонатна станция), нужни за присъединяването на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа; да предоставят за безвъзмездно ползване на топлопреносното предприятие изградените от клиента енергийни обекти; да получат заплащане на цената на прехвърлените енергийни обекти в топлинна енергия.

По своята същност първото условие представлява налагане на необосновани разходи, които съгласно нормативната уредба "Топлофикация София" ЕАД следва да поеме във връзка с изграждането на енергийните обекти, нужни за присъединяване на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа. Другото условие представлява налагане на необосновано задължение на клиентите, в техен ущърб, да предоставят за безвъзмездно ползване енергийни обекти, които са изградили със собствени средства, за които съгласно ЗЕ и Общите условия на "Топлофикация-София" ЕАД, топлопреносното дружество следва да заплаща цена за ползване.

Третото условие необосновано лишава строителите инвеститори от законоустановеното им право да възвърнат инвестицията, която са направили, за да изградят енергийните обекти вместо "Топлофикация София", тъй като те не се явяват крайни потребители на топлинна енергия и поради тази причина е невъзможно да се възмездят чрез този наложен им способ.

Комисията счита, че тези условия представляват нелоялни търговски условия, налагани от страна на предприятие с господстващо положение, които не са обосновани от обективни обстоятелства, а насочени към извличане на финансови ползи чрез експлоатиране на търговските партньори въз основа на притежаваната пазарна мощ.

Същите нямат друга легитимна цел, освен експлоатацията им, не са обективно необходими и налагането им би било невъзможно от предприятие, непритежаващо господстващо положение, посочват от комисията.

В срок от 30 дни адресатите на определението и молителите имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Росен преди 5 години
Аз не искам услуга отопление. Не искам и услуга топла вода. Да ми слагат по 250-300 квч за кубик топла вода. При положение, че си има физични закони и за един кубик отиват 50 квч. Сега, през 21 век, си има климатици, изобретени са дори климатици, които работейки, имат възможност да загряват и вода. Искам сам да си определям колко ток ще изразходвам и колко ще плащам, а не друг да ми определя потреблението. Трябва най-после да се обуздаят тези съвременни разбойници!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е въпрос на сграда, изложение и съседи.В младост в едно блокче на квартира, средно за ТЕЦ през зимата 80лв, 3 стаен апартамент. Вътре се разхождаш като шеф по къс ръкав и отваряш прозореца да се проветри.Сходен тристаен с по-лошо изложение и крадливи съседи - 140лв на месец + изравнителна от по 300+ всяка година.
11
1
 
3
 
! Отговори
Korean soup преди 5 години
До 3: Много ми е интересно този четиристаен, дето го отопляваш за 50 евро, да не е супермаломерен? Или в бройката на стаите включваш тоалетната и балкона? Или пък само си чувал колко се плаща за ТЕЦ и си решил и ти да кажеш нещо, да не си капо.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Топлофикация"-София са бандити,облечени във власт.Могат да ви осъдят без да знаете и без да сте ползвали парно.С протекциите на държавата ви рекетират и вие нямате право на глас и никой не може да ви защити.Съдът също отсъжда в тяхна полза,без да проверява фактите.Така е в държавата на абсурда.
9
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да се отрече че от както Фандъкова управлява Топлофикация цената на парното падна чувствително.
8
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъкова и без пари да им пусне парното, тия пак ще се оплакват ...
7
2
 
13
 
! Отговори
asd преди 5 години
Рекет - ако не искаш "услуга" - бой!21 век, бели хора...
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пияния управител спри ми нета а пияницо неземна пак ли си пуснал онова
5
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само една зима да изкарат без парно,и друга песен ще запеят всички панелкаджиии!!
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази т.нар. комисия кога ще се събуди??? То само това да беше с парното - да ги цунеш и в профил и в анфас.(в)Сичките!
3
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България цената на услугата ОТОПЛЕНИЕ е една от най-евтните в света.Никъде няма да отопляваш четиристаен апартамент за 50 евро.То и затова заплатите в Топлофикация са толкова ниски и никой не иска да работи там.
2
4
 
14
 
! Отговори
марги преди 5 години
Няма надежда! Сега се сетили!
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не монопол, а рекет! Не ползваш, а плащаш