От архива на историята ни: Здравей, здравей, Софийска асамблея...!

Вижте архивни кадри от откриването на първото "Значе на мира"
16 авг 2018 17:45, Красимир Ангелов
43

Снимка: БТА

Точно преди 39 години в София е открита първата Международна детска асамблея "Знаме на мира".

Тя стартира със станалия легендарен девиз "Единство, творчество, красота" и основен принцип: "Всеки може да бъде творец в Асамблеята на мира".

Първото й издание продължава до 25 август 1979 г. Организирана е по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, а неин патрон е генералният директор на ЮНЕСКО Амаду Махтар М'Боу.

В първата асамблея участват 1100 деца от България и 1094 деца от 76 страни, които имат способности в изобразителното изкуство, литературата и музиката. Създаден е Световен детски и младежки парламент.

По време на асамблеята е открит и монументът "Знаме на мира", преименуван през април 1990 г. на "Камбаните", както е известен и до днес.

По този повод БТА пусна архивни кадри от първото издание на детския празник. Вижте ги в следващата ни галерия!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Чети повече. Бяха публикувани доклади на английските служби относно нея. Естествено е било да я държат под око, докато "учи" там. Общият им извод беше "Интересува се повече от магазините, отколкото от лекциите". И за издръжката й в Лондон сме платили луди пари, но в крайна сметка нищо не е завършила там, само е пребивавала под претекст, че учи.
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките тия глупости се правеха за да си чеше селското его тая откaчената и да си прокарва езическите идеи.
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимка 1 имаме една леличка с мнооого лош ген...Никакъв ръст, несъразмерен нос, проблеми със зрението... Баба Яга на младини.
33
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Людмила си е била и дьотка, и доста *** изглежда на снимките. Помня как ни караха като го *** на стадион "Септември" да репетираме картини с разноцветни знаменца. Една откачена партийна активистка ни дирижираше и много смешно се ядосваше като бъркаме.
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ехзащо умря Живкова?защо ни изостави?можехме да сме конкуренция на КНДРа сега и на царя не му стиска!
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принцесата се чудеше какви глупости да измисли. Беше и дадена цялата държавна хазна, на татко момичето. Изхарчиха се колосални пари за глупости. Точно оттам тръгна и икономическото потъване на България, което накрая доведе и до фалита на през 87-89. А някои хитреци като Богомил Райнов и Светлин Русев се облажиха пребогато. Далаверите във фонд Културно наследство са само върха на айсберга, но там го отнесоха дребните риби.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако една инициатива е стойностна би оцеляла дълго време, десетилетия наред!Явно асамблеята на Татовата щерка е била конюнктурна!
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше си шашава. Лаеше по децата...
28
2
 
6
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Европедалски травестити и *** и пияници с ишиас и наркомани и содомити и зоофилистици.
27
5
 
2
 
! Отговори
САМО ЛЕВСКИ преди 5 години
Чорбата е аут от Европа ха-ха-хаа
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не пишете, че Русия е била твърдо против националистическите наклоности на Живкова?
25
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЕМБИЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
асамблея през лятото-зимата режим на тока
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щерката на оня *** овчар беше доста посредствена. Ако не беше татко и най-много да беше стигнала до училищна библиотекарка. Овчарят я готвеше за династия, но не му се получи. Синчето му пък се пропи, та беше още по-зле и от нея. Комунистически плъхове!!!
22
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правешката принцеса беше ненормална (***). С другите комунистически ***, като Лилов, Русев, Райнов и Фол се отдаваха на езически оргии. Тая носеше *** и накрая се самоуби. Преди това тя и аверите и култур- болшевици профукаха над еди милиард лева стари пари за глупостите и.
21
2
 
8
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Бай Оня А те и ГЕРБ наскоро си направиха една асамблея и бяха поканили гости от къде ли не .И каква стана тя пускаха на присъщващите в залата есемеси да ръкопляскат на малоуният им вожд .Та станаха за смях пред всички гости в залата ,даже някой от тях си отидоха възмутени и заявиха че повече никога няма да дойдат в България на подобно мероприятие .
20
2
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Да бе Женя,как не се сети да сложиш тротил и на НДКа то??:D
19
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тя като баща си направи и построи много,не е само асамблеята на мира,а младежкия център в Приморско,сгради,паметници,художници,култура,НДК,художествени творчества,хотели,музеи,детски лагери за почивка и още много.Дори американския посланик се беше възхитил от България тогава,наричайки я "райска градина".Освен това,тя има доста солидно образование,не само от България,но и в Москва,Окфордския университет Лондон и т.н.
18
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Людмила веднъж си каза черно на бяло - децата, които В БЪДЕЩЕ ЩЕ СА ЕЛИТЪТ на техните страни, да осъществят контакти помежду си още сега!Помните ли, че и двете нейни деца бяха участници в Асамблеята?Направете си изводите. Децата на политическия хайлайф от различни страни, по инициатива на нашата правешка чалмалийка, още от малки да се опознаят като бъдещ елит!И ни внушаваха, че това било нещо много хубаво и полезно! А ние, щем не щем, отгладувахме парите, с които се организираха тези дандании
17
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се знае каква реклама за БГ е била тази асамблея, но преди година у нас се проведе детската Евровизия и цяла Европа я гледа и беше голям успех за БГ.