Петиция: Да спасим "Царската гара" в Казичане!

Паметникът се руши, а институциите мълчат...
22 авг 2018 11:45,
24

"Царската гара“ в Казичане е на път да остане спомен, ако не се предприемат мерки и разпадащата се сграда не се реставрира, съобщават от Bulgaria ON AIR. За това настоява и петиция, чийто инициатор са продуцентите на филма "Имало едно време една Царска гара".

В миналото тя е свързвала основните жп направления от София към западните страни, към Южна България. Освен това е свързвала двореца с теснолинейка и с нея са идвали много знакови особи. Царското семейство също е отпътувало в изгнание оттам.

"Оказа се, че хората не само че не са я забравили, а имат и лични истории и преживявания от това място. Останалите ни поздравяваха, че си спомняме за нея. Четири месеца отне работата по заснемането на документалния филм, който е онлайн от два месеца", разказа една от продуцентите на филма и инициатор на петицията Деа Манолова в "България сутрин".

Институциите, обаче, мълчат почти половин година, въпреки отправените запитвания.

Въпреки че през 2009 г. по предложение на кмета на Казичане сградата е обявена за културна ценност от местно значение и са постъпили сигнали до институции, че Царската гара се руши и е опасна, резултат няма.

Според другият продуцент на документалния филм и инициатор на подписката Катерина Иванова се знаят само по-големите исторически имена и събития и се пренебрегват по-малките истории.

"200 подписа са малко, тази сграда е част от миналото ни и историята, цяла Европа е идвала тук на крака. Ако децата бъдат доведени тук и им бъде разказано, ако тя бъде реставрирана, ще научат много повече, отколкото ако прочетат 11-та страница от учебника", убедена е Деа Манолова.

Петицията може да бъде подкрепена на Facebook страницата на филма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Царското семейство също е отпътувало в изгнание оттам.......................Дрън, дрън. Отпътувал е само Фердо с цял влак натъпкан с ценности, теглен от два нови локомотива, които никога не са върнати обратно в България.Както пише в едни мемоари, като се върнал от гарата новият цар борис се разхождал из пустите зали на двореца и тъжно гледал оголените му стени.
18
0
 
0
 
! Отговори
ВСИЧКАТА МАРА ВТАСАЛ преди 5 години
Ми тези пари дето сте ги насипали за ненужния филм, можеше да ги дадете за ремонт на съборетината.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЯ ДЪРЖАВАТА СЕ РУШИ, ЩЕ СПАСЯВАМЕ НЯКАКВИ СЪБОРЕТИНИ.КОНЮШНИ, ГАРИ, ВСЕ ЦАРСКИ, ВСЕ АМОРТИЗИРАНА И НЕНУЖНА КУПЧИНА ТУХЛИ.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като гледам тия руини, никой не може да ги спаси. Невъзможно е да се възстанови такава стара сграда , а и не виждам за какво
15
1
 
3
 
! Отговори
един преди 5 години
А на другаря Цар ще се обадят ли, да се стегне, да спечели пари в някое казино и той да дари нещо?!
14
0
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 6 Че то всички панелки над 60 г. са паметници. Кво да ги правим?
13
1
 
8
 
! Отговори
Питам преди 5 години
За какво вие тази царска гара? Нали свършихме с царизма .Същото се отнася и за социализма. Бутай.
12
4
 
5
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 5 години
Цветанов, я прати оня клошар да огледа терена.
11
0
 
3
 
! Отговори
Отегчен преди 5 години
Извозваше трупи нямаше място за тухли и цигли. А и нали ни оправяше 800 дни.Активистите могат да му пратят 1-2 тухли и малко паднала мазилка по Еконт,току виж го налегнала носталгията. Или Баце да ги изпрати по дипломатическата поща,нали му е учител ,ще му домилее.
10
2
 
11
 
! Отговори
Отегчен преди 5 години
Ами цар Симо да върне горите,а ние ще му подарим гарата.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛогикаАбе направо пишете "Да спасим България!" !-удобен призив, след като я присвои ... пърдон - купихте , нали ?едно време се крадеше "от общото", а сега се призовава да се "спасява частното"!а интересното е, че тези, които навремето крадяха "от общото", сега призовават да се "спасява частното", а то е краденото общо! а що не го спасявахте, като беше общо, а?егати йезуитската метаморфоза!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо особено не е тази постройка. Не мисля, че трябва да се вдига толкова шум, че някога си не знам си какви знакови особи били тръгвали от тук. Много важно.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много писна от разни лигaви позьори, дето се пишат активисти. Като искат да я възстановят тази гара, да я вземат на концесия от община или държава, да си я възтановят и да показват на децата история, или каквото решат там да правят с нея.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече всяка барака над 50 години е паметник, а едни НПО рекетьори чакат грантове.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те да не зеят много, че иначе ще се намери някоя незагасена цигара от клошар и въпросът е решен!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо това не е паметник и второ недоволните розовите пеперудки, след като им толкова ценна тази руина, да ги видя как запретват ръкави и я ремонтират сами със собствени сили и средства.
3
4
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 5 години
Ооо, царската гара!?Ако беше Бузлуджа да, ама това!?
2
6
 
6
 
! Отговори
еееее преди 5 години
то само гарата е за спасяване ...а престъпноста а мазута по черноморието а незаконите търговци а това че децки и помощи се дават само на "малцинството" гарата ни е най важна :)
1
1
 
12
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Абе направо пишете "Да спасим България!" ! Ама то май само с петиция няма да стане !