Българите - бедни. Все повече живеят на кредит

Потребителските заеми с ръст, сочи статистика на БНБ
25 авг 2018 11:45, Петя Славова
202
Българите - бедни. Все повече живеят на кредит
Снимка: архив, Булфото

Домакинствата у нас продължават да теглят все повече потребителски заеми, показват данните от статистиката на Българската народна банка. Над 15 на сто повече пари сме взели за покриване на сметки, купуване на дрехи, мебели, плащане на ваканции и други цели през юли в сравнение със същия период преди година, съобщава "Труд".

Заемите са все по-популярни и като първоначален капитал за купуване на жилище, тъй като ипотечните кредити вече рядко покриват 100% от стойността на имота. Общият обем на потребителските кредити, които са теглили домакинствата достига почти до 8.8 млрд. лв. Този тип заеми се увеличават и заради повишаването на доходите на хората в големите градове, които решават да си купят нова кола или да направят ремонт на дома си с такива средства.

Още по темата

Значително по-скромно е нарастването при кредитите за бизнеса - 3.2 на сто на годишна база. За сметка на това фирмите спестяват много повече, отколкото домакинствата. Депозитите на нефинансовите предприятия са нараснали с 16.5% през юли на годишна база, докато при домакинствата ръстът е 7.3 на сто.

Ръстът на ипотечните кредити за периода е 9.6%. От началото на годината обемът на този тип заеми се увеличава постоянно, като сред основните причини за това са ниските лихви. За първи път отпуснатите заеми за покупка на жилище нахвърлят 10 милиарда лева.

За пръв път от 2011 г. насам БНБ отбеляза ръст на необслужваните заеми. С 200 милиона лева се увеличават лошите и преструктурираните кредити през юли, в сравнение с преди година, показват още данните на БНБ.

Подобни големи скокове в обема на необслужваните заеми между 90 и 180 дни е рядкост от 2011 г. насам. В края на миналата година и началото на 2018 г. имаше свиване на лошите и преструктурирани кредити, породено от желанието на някои банки да отпишат големи експозиции от своите баланси или да ги продадат с дискаунт на колекторски компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
0
 
! Отговори
John преди 5 години
Добре дошли зрители.Изберете празна банкоматна карта, която работи във всички банкомати по целия свят. Имаме специално програмирани ATM карти, които могат да се използват за хакерски банкомати, банкомат карти могат да се използват за изтегляне на банкомат или плъзгане, в магазини и POS. Ние продаваме тези карти на всички заинтересовани купувачи от цял свят, картата има дневен лимит за теглене от 10 000 долара за банкомат и до 50 000 долара в магазините, в зависимост от типа карта, която поръчват
168
0
 
1
 
! Отговори
Вельо преди 5 години
Пак ми мирише на балон! Покрай измислените фирмички за бързи кредити някои пак забогатяха на гърба на народа. Ама и хората са си виновни, вместо да си кандидатстват в хубава, реномирана банка за заем, се ловят като рибка за кукичка на мутренските оферти.
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 171В момента одобряват всички за кредит.
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 170Бе ние българите много се изсилваме да сме "средна класа" и вземаме кретити-е как ги "взимат" тия кредити?акога ще престанете да боравите с термини, които даже юридически не са верни? никой не може да вземе, ако не му дадат! а му дават , след като кандидатства, подавайки документи и след това евентуално го одобрят! тогава и само тогава, той получава парите, за които е кандидатствал. Но нито е "взел", нито е "теглил"! Ползвайте правилните термини! Топката е в другата страна!
165
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе ние българите много се изсилваме да сме "средна класа" и вземаме кретити за всевъзможни скъпи ненужни глупости ( телефони, коли, парцалки,почивки).90% от нас не сме средна класа - бедни сме, но пък ни се ще да се правим на квото не сме.
164
2
 
3
 
! Отговори
Пацо пойзана преди 5 години
Евалата бойко,ашколсун борисов.само ти успя да *** мамата на 1300 г.държава,еничарино наш достоен.ти единствен успя да обърнеш еволюцията-хората са произлезли от маймуни а ти превърна хората в скотове.да си ми жив и здрав и да илядиш.а тия дето са по жилави и не щат да *** тях не ги мисли,има ддт за тая работа.пък като изтребеш всичко що е човек може и да влезеш в учебниците по история .
163
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 166Като са бедни кой купува жилища по 2000 евро квадрата?-е кой де, кажи кой ги дава тия 2 хилки на квадрат?
162
2
 
7
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До БСП/БКП е мафия. Всичко това е вярно, на си забравил още една точка:. БСП/БКП създадоха най-напред СДС, в което вляха свои верни кадри, например преподаватели по политикономия, като Иван Костов, после ГЕРБ, начело на който сложиха пазача на Т. Живков, който не знам дали си е скъсал вече партийния билет, или го пази като скъп спомен за това кой му е дал начален тласък в живота.
161
0
 
6
 
! Отговори
Никой преди 5 години
Тази статистика я набутайте на онези гре депутатите скапани в задниците им
160
0
 
10
 
! Отговори
.. преди 5 години
Абе, какво стана със статиите, че ставаме все по-добре.
159
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите ни започнаха, но гербавите разбойници ни довършиха!Такова нагло осмукване на всякакъв ресурс и грабене на народа по всякакви начини никога не е било!Кога ще направите синя зона и в Чепърлянци?За един приятел питам...
158
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 160Целият развит свят ЖИВЕЕ НА КРЕДИТ-и затова целият "развит" свят е пред фалит, за сметка буквално ше една шепа ..."хора"!ега ти "развитието" - да вътиш чакръка все по-бързо и по-бързо, само за да се опиташ (забележи, че казвам само "да се опиташ", а не да го направиш) да плащаш да това, че днес си изхарчил едни пари, които още не заработил ?! Че ти си пълен и- ди-от бе, кръгъл глу пак, ако "живееш" по този фалшив начин! Всички правели били така? Че ти офца ли си да правиш същото?
157
2
 
21
 
! Отговори
Hize преди 5 години
Жалко, че само пред монитора изразявате недоволство си, а после ***, американци и всякаква *** ви е виновна. Румънците и Гърците, като не са доволни излизат на ПРОТЕСТ, не като нашия миши народ подбран в 2 шепи и след 2рата ракия да философства ако бил премиер какво щял да направи =СМЯХ!
156
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият развит свят ЖИВЕЕ НА КРЕДИТ,само трябва да си правиш сметка колко можеш да връщаш,глупаво заглавие,да се пали каскетската ....
155
8
 
14
 
! Отговори
Като сатъпи преди 5 години
Българите да избират тикви дето спират изгодни за тях енергийни проекти, ще са бедни. Нищо случайно няма
154
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изтърбушена и опоскана държава, основна вина имат червените "кхмери" и техните наследници. Да горите в ада вие и вашите отрочета.
153
8
 
27
 
! Отговори
ДО НЕЗАБРАВЯЙТЕ преди 5 години
А ти НЕ забравяй, че по времето на Иван Костов пенсиите бяха отрязани наполовина.НЕ забравяй, че ГЕРБ вдигна възрастта за пенсиониране така че да не видите Никаква пенсия. То не остана кой да работи в България.
152
8
 
30
 
! Отговори
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ преди 5 години
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че пенсиите са такива, защото БКП/БСП беше ограбилаПенсионния фонд, парите бяха изнесени в чужбина и по време на преврата1989 година в него нямаше нищо. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че после същите тези хораразграбиха фабрики, заводи, приватизираха, фалираха банки...с еднадума ограбиха всичко, което може да се ограби...Синчето на другарката Нинова завърши супер скъпо образование в Америка и работи в Ротшилдовата банка Голдмън Сакс.Всички червени са уредени. Питам, защо не ходят в Русия?
151
24
 
14
 
! Отговори
Браво ГЕРБ!!! преди 5 години
Тези от БКП/БСП умират и се пукат от яд, че навсякъде ГЕРБ жъне само успехи!Тях никой не ги знае кои са и не им обръща никакво внимание.Лаят като някакви злобни палета и плюят Цар Лъв, но никой не им обръща внимание.Само ЕС и НАТО - цивилизованият избор!Радвам се на отчаяните и безпомощни напъни на ***-*** да лъжат, плюят и да си повтарят до безкрайност опорните точки на леля Корни (г-жа дебела Лъжа).Щом толкова се вживяват и скачат, значи пътят е правилен. Браво ГЕРБ!!!
150
12
 
16
 
! Отговори
Спокойно! преди 5 години
За всеобща радост, БКП/БСП все повече се топи по 2 причини:1. Естествена физиология2. Отдавна се води сериозна вътрешна война - милионерите срещу милиардерите. Те, всички са там, в тази честна и социална партия. Не става дума за пари, а за много, много ограбени пари от България.А кой ще гласува за тях? Естествено роднините им, неграмотните на село и братята от боята.Децата им ще гласуват в чужбина, където живеят - Европа, САЩ, в екзотични страни.Алтернативата им е да управляват с ДПС