Трамвай №5 - един от символите на София

Тръгва през 1901 г. и до днес свързва "Княжево" с центъра на столицата
26 авг 2018 19:36, Красимир Ангелов
41

През седмицата стана ясно, че ремонтът на градинката при колелото на трамвай №5 в столичния квартал "Княжево" ще приключи до края на годината. Това е първото подобрение по трасето на легендарната линия от десетилетия.

Трамвай №5 тръгва по улиците на София още през 1901 година. Дотогава на софиянци е бил познат само така нареченият "конски трамвай‘'.

117години по-късно петицата все още свързва квартал "Княжево" с центъра на София.

Вижте историята на легендарната трамвайна линия в репортажа на Даяна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: софиятрамвай №5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
8899 преди 5 години
Ами още малко управление на *** и това ще унищожат тея селски термити!
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е, ама трамваят минава покрай много жилищни сгради и в комбинация с паветата шумът е невъобразим. Трябва от Европа да ни глобят, та да се сети управата, че трябва да се направи нещо. Ама нали не ги плащат те глобите, а пак от нашия джоб излиза всичко...
25
1
 
11
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
До Цунк айхуйАбе ***, нали вашите деца и уници се довлякоха да живеят в София. Срещу кого риташ.
24
2
 
6
 
! Отговори
Историка преди 5 години
А неразумний юроде поради что се срамиш селянин от провинция да си и гражданин от София.Поради что забравяш думите Паисиеви написал 1000 години славна история ами хулиш брата от една кръв и поради что си продаваш достойнсвото за една стотинка вместо да браниш златната Българска земя която ще ти даде много повече.????
23
1
 
1
 
! Отговори
Дедо Боре преди 5 години
До Цунк айхуйАбе, ти си лежи на старите лаври, но недей да занимаваш хората с комплексите си, защото само се излагаш.
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 12Ти си комплексар,бе.Какво то пречи човека?Аз съм кореняк гражданин от град съществувал много преди София,но не ми пречат нито софиянци,нито провинциалисти.По-добре хората да са в България,дори в София,отколкото да сме в демографка катастрофа и бягащо извън страната население.А София никога не ми е харесвала,сравнявайки я с други столици,честно.
21
4
 
0
 
! Отговори
Лора но не Плмър преди 5 години
елате в моята фирма да работите аз съм много позитивна и очаквам същото сега в моя квартал в блоковете на военните под тях ще строя кооперация и даже и магазин ще има отдолу магазина се казва същия като другите ни на два кюстендил ако някой си мисли че пиша глупости ще разберете на есен като започнем да строим в нашия квартал аз живея на ъгъла в княжево!между другото утре 27.08 имам рожден ден и съм много позитивна!и ние с мъжо ми и другите сме назначени бизненесмени!!!!и сме безсмъртни!!!!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сградата на Семинарията на площада до църквата Света Неделя,дали някога ще и възстановят купола и да стане отново толкова красива колкото е била,на каскетите чак и куполите са им "буржоазеели"ама не са имали нищо против да живеят в такива сгради верицата им.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето когато Софиански беше кмет на София трамвай номер 5 започна да се движи на 5 мин. Преди това беше на високосна година.
18
4
 
9
 
! Отговори
Дедо Боре преди 5 години
До Цунк айхуйПловдив е бил цивилизован европейски град преди 70 години. Сега е пропаднал провинциален град.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей богу, провинциалните комплекси край нямат. Това е положението - след Освобождението от турско робство, София е избрана за столица и елитът на България се е насочил към столицата. Тогава всичките най-големи градове на България са били малки градчета, но бързо са увеличили населението си, както навсякъде по света.
16
9
 
8
 
! Отговори
Цунк айхуй преди 5 години
До 4: Когато Пловдив и бил цивилизован европейски град, с култура и промишленост, шопите сте си тъкани макарите в гърбовете на прасетата.
15
2
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Миналия път писа, че сте 75 селяни. Забравяш какво си лъгал преди.
14
1
 
9
 
! Отговори
:) преди 5 години
Дано управляващите не спрат и него. Като цяло имат лично отношение към бързото и ефективно придвижване из града. Негативно.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Княжево, Симеоново, Банкя, Драгалевци, Княжево - това са села до София, в които новобогаташите сега си купуват имоти, но мутрите са не повече от 10% от населението там.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе, висококвалифицирания, истинските програмисти си работят от вкъщи, а не дишат гадния въздух, който цапат с колите си посетителите на ***.Ти сигурен ли си, че изобщо знаеш къде се намира София?
11
1
 
27
 
! Отговори
Анх-Морпорк кореняк преди 5 години
За съжаление една малка част от хората, обитаващи столицата в момента имат някаква представа от историята на този прекрасен град. Да говориш на ,бате, да си второ поколение Люлинчанин, да бръмчиш в мола - така се идентифицира истинския софиянец. На кой му дреме за бароковите сгради по Оборище и първият трамвай от центъра до Княжево.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И него ли ще го махнете, както махнахте 6-тицата?
9
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГАТО МОЯТА ПРАБАБА СЕ Е РАЗХОЖДАЛА ПО РУСЕНСКИЯ КЕЙ С РОКЛЯ С КРИНОЛИН, ШИРОКОПОЛА ШАПКА И ЧАДЪРЧЕ И ДВА ПЪТИ В МЕСЕЦА Е ХОДИЛА ДО БУКУРЕЩ ИЛИ ДО ВИЕНА, ПРАДЯДО ТИ ШОП Е ШЛЯПАЛ СЪС СВИН СКИТЕ СИ *** ИЗ РЯДКАТА КАЛ НА КОНЬОВИЦА.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъкова и герберастката мафия скоро ще му видят и на него сметката.