София – призната за постоянна столица на спорта

За 4 г. 1,2 млн. души взели участие в спортните мероприятия
29 авг 2018 15:45,
21
София – призната за постоянна столица на спорта
Снимка: Булфото, архив

София е обявена за постоянен носител на титлата "Европейска столица на спорта", каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на пресконференция за представянето на програмата от спортни прояви на фондация "София – Европейска столица на спорта" за 2019 г.

"На финала на летния сезон сме в годината, в която София е европейска столица на спорта. Ще станат 4 години, в които работим активно по увеличаване на хората, занимаващи се с масов спорт. Разчитаме на всички знаменити български спортисти, които с примера си заразяват деца и възрастни. Провеждат се спортни събития от европейска и световна величина", заяви Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Фандъкова обяви, че София е обявена за постоянен носител на Европейска столица на спорта.

"Това е голямо признание, но и голяма отговорност. От тук нататък ние трябва да поддържаме и увеличаваме темпото. Целта е една - все повече хора да имат интерес към спорта", каза още Фандъкова.

Около 1.2 млн. души взеха участие в мероприятията на "София – Европейска столица на спорта" за последните 4 години. През последните 4 години участниците и гостите са се удвоявали всяка година.

"За 4 години бяха проведени близо 500 събития като за 2018 година събитията са над 200. Близо 90 % от тези събития бяха подкрепени от Фондация "София – Европейска столица на спорта", както и от Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" на Столична Община", каза още кметът на София.

"Бих искала да се спра на една важна тема, а именно инвестициите в спортната инфраструктура. Инвестициите по програмите на Столична Община и спортните събития се увеличават през годините. За мен интересът към спорта започва от семейството. През 2015 година отворихме най-големия открит спортен комплекс в парк "Възраждане", предназначен за спорт за цялото семейство и интересът към този комплекс се увеличава. За 2018 година до сега там са спортували 130 000 души, което е близо 30% повече от същия период за миналата година. Продължаваме да изграждаме площадки за фитнес и тенис маси на открито, защото това също е възможност семействата да спортуват", допълни още тя.

Фандъкова заяви още, че до края на 2019 г. трябва да бъде решен проблема с липсата на спортни зали и физкултурни салони в столичните училища.

"Спортът трябва да се развива и в детските градини и училищата. Затова основните инвестиции от инвестиционната програма на Столична община насочихме към изграждане на физкултурни салони и спортни зали в детски градини и училища", заяви Фандъкова и уточни, че през последните години са изградили 10 спортни зали и физкултурни салони в различните училища. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IZMISLICI NA FANDYCI
15
0
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
вЕрно ли? виц на деня ли е или е отчитане на партийни активности по модел на ДКМС?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Това трябва да е някаква сатира.. ??! 'Спортна столица на Европа' ?? Без да е дори близо до адекватен брой спортни зали, без свързани, безопасни вело-алей, с ЕДНА полу-представителна плувна запа ?! Със замърсен и прашен въздух ?!
13
0
 
6
 
! Отговори
пф преди 5 години
фалшиви статистики!
12
0
 
8
 
! Отговори
айхайахахахахахахха преди 5 години
аххаахахахахахха голям майтап
11
0
 
2
 
! Отговори
СОФИЯ преди 5 години
ЛИПСА НА АСФАЛТ Е ПОСТОЯННО ЗАРАДИ ГЕРБ И САМОКОВКАТА ФАНДЪКОВА
10
0
 
11
 
! Отговори
НИК преди 5 години
София... постоянна....столица....че и на спорта.... Да бе да. Това да го сложите в раздел вицове, а още по-добре в раздел фантастика!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната манипулативна статия......................за да се кротне материала и електората!!!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е гетото на ЕС...............най-мръсната и най-скапаната столица!!!
7
0
 
9
 
! Отговори
БЧК преди 5 години
Защо никой не споменава, в коя дисциплина държим още първо място ?Най-бедна страна в ЕС.Ама така им изнася на управляващите, да ни занимават със спорт. Защо Фандъкова не се откаже от служебния автомобил и охраната... и да спортува ?Крос до жълтите павета сутрин :))Хората се чудят на трапезата, какво да сложат и как да платят сметките.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз, като по-мнителен веднага написах в гугъла Sofia Sport CapitalВ резултатите излязъха само български сайтове, макар и на английски. Bulgarien Sport Hauptstadt - върна отново резултати основно от bnr bg и faz netИзвод - някой доста си е повярвал.
5
0
 
15
 
! Отговори
ПАРОДИЯ преди 5 години
И откъде идва тази награда....да не е от организацията обявила Борисов за европейска личност на 2018та в началото на годината ????
4
0
 
9
 
! Отговори
Хуц Хуц преди 5 години
На ММА ходя, на бокс ходя...
3
0
 
7
 
! Отговори
Даскалицеееее, преди 5 години
и пред учениците ли се изразяваше така непълно и недоизяснено, докато им преподаваше?Кой е обявил София за "Европейска столица на спорта"?
2
0
 
18
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 5 години
На тази новина би повярвал всеки, който през живота си не е прекрачвал границата на Р България.Не се досещам за държава в Европа, в която населението да има по-ниска обща култура, по отношение на спорта.В България можеш да видиш някой да тича, само ако е откраднал нещо. Карането на велосипед пък е нещо, като мазохизъм с неочакван край.Но кому е нужен спорт, когато има чалготеки, в които можеш да се кълчиш и да подхвърляш салфетки на воля ?!После да се сбиеш и караш пиян.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с този "чист" въздух там, на спортуващите им препоръчвам да дишат по-малко........